Odluke Vlade, minimalna cena rada sledeće godine 155,3 dinara

Vlada Srbije je usvojila na današnjoj sednici odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2019. godine. Usvojen i niz drugih odluka i zaključaka.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu iznosiće 155,3 dinara (neto) po radnom času, uz povećanje od 8,6 odsto koje će se primenjivati od 1. januara, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

Članovi Vlade usvojili su danas i Osnovu za zaključivanje Sporazuma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u pogledu saradnje na terenu uključujući i kontekst programa CERN-a za nastavnike i učenike srednjih škola i srodne nastavne i terenske aktivnosti.

Za potpisnika sporazuma ovlašćen je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Usvajanjem ovog zakona obezbediće se jedinstvena baza podataka o obveznicima doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, osiguranicima i osiguranim licima u koju se podaci unose i čuvaju i dnevno elektronski ažuriraju.

Vlada Srbije danas je usvojila i Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala za period od 2019. do 2023. godine, sa akcionim planom.

Donošenje ovako značajnog dokumenta, kako je saopšteno, pored usklađivanja zakonodavstva s međunarodnim standardima, ima za cilj da ojača operativne kapacitete i deluje proaktivno u pogledu sprečavanja seksualnog zlostavljanja dece na internetu i podigne nivo svesti građana kada je u pitanju visokotehnološki kriminal.

Nacionalna sportska priznanja, prema odluci Vlade Srbije, biće dodeljena Anji Pešić, rođenoj Spasojević,  i Ivani Đerisilo za osvojene bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u odbojci u Japanu 2006. godine i Vladi Petkoviću za osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u odbojci koje je održano 2007. godine u Ruskoj Federaciji.

Vlada usvojila više zaključaka

Članovi Vlade usvojili su zaključak o usvajanju Okvirnog sporazuma između Republike Srbije i privrednog društva "Shandong Linglong Tire" sa sedištem u provinciji Šandong u Kini.

Takođe, usvojen je zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva "Shandong provincial transportation group", zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva "Shijiazhuang Zhiyi Zinc Industry" sa sedištem u provinciji Hebej u Kini.

Na sednici je usvojen i zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju u vezi sa kinesko-srpskim industrijskim parkom prijateljstva između Srbije i Narodne Vlade pokrajine Hebej, zaključak o usvajanju protokola o realizaciji Memoranduma o razumevanju između Srbije i kompanije "Lanzhou Guangtong New Energy Automobile" iz Kine.

Uvojen je zaključak o usvajanju Protokola o razumevanju između Vlade Srbije i HBIS grupe, zaključak o utvrđivanju Osnove za zaključivanje sporazuma o međunarodnom industrijskom partnerstvu između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Međunarodnog industrijskog partnerstva Informatičkog puta svile.

Vlada je usvojila i zaključak o utvrđivanju Osnove za vođenje pregovora sa kineskom Eksport-Import bankom u vezi sa odobravanjem kredita za povlašćenog kupca za finansiranje projekta izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Kako se dodaje u saopštenju, usvojen je i zaključak o utvrđivanju Osnove za vođenje pregovora i zaključivanje okvirnog sporazuma između Vlade Kine i Vlade Srbije o obezbeđenju Srbiji koncesionalnog zajma Kine za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu E70/E75 (deonica: most preko reke Save kod Ostružnice – Bubanj potok).

Usvojen je i zaključak o utvrđivanju Osnove za vođenje pregovora sa kineskom "Eksport-Import" bankom u vezi sa odobravanjem ugovora o državnom koncesionalnom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu E70/E75 (deonica: most preko reke Save kod Ostružnice-Bubanj potok).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво