Srbija i SAD nastavljaju produbljivanje bilateralnih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Pita Maroka, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu. Sa gostom iz SAD odvojeno su razgovarali predsednica Skupštine Maja Gojković i ministar Nenad Popović.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija i SAD nastavljaju putem produbljivanja svojih bilateralnih odnosa i da su posete američkih zvaničnika dobra prilika da se podsetimo naših dugogodišnjih i plodonosnih veza, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je stota godišnjica od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom značajan jubilej i prilika da se obeleži prijateljstvo između srpskog i američkog naroda.

Predsednik Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara Maroko ocenili su da se pozitivan trend bilateralnih odnosa vidi kroz širok dijapazon zajedničkih interesa.

Predsednik Vučić je istakao da ceni posvećenost i podršku američke administracije rešavanju pitanja Kosova i Metohije, jer on smatra da je postizanje stvarnog kompromisa sa Prištinom jedina garancija budućnosti Srbije i celog regiona.

Američki zvaničnik Maroko je rekao da ceni zalaganje predsednika Vučića za mir i stabilnost u regionu i doprinos koji daje u međuetničkom dijalogu na Zapadnom Balkanu. On je dodao da Srbija preduzima značajne korake u borbi protiv ekstremizma i terorizma i da u toj oblasti vidi velike mogućnosti za saradnju dveju zemalja.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara je, takođe, naglasio da je Srbija ostvarila značajan napredak u reformama, neophodnim za pristupanje Evropskoj uniji.

Podrška SAD evropskim integracijama Srbije

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se Pitom Marokom. Ona je ukazala na napredak i pozitivne trendove u bilateralnim odnosima Srbije i SAD, u cilju daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja, što potvrđuje dinamika razgovora sa zvaničnicima SAD, saopšteno je iz Kabineta predsednice parlamenta.

Napomenula da se ova poseta realizuje u mesecu kada se obeležava 100 godina od kada je američki predsednik Vudro Vilson dao naredbu da se istakne srpska zastava na Beloj kući u Vašingtonu, što je prilika da se podseti na dobre istorijske odnose Srbije i SAD.

Gojković je zahvalila na podršci SAD evropskim integracijama Srbije, istučući da je punopravno članstvo u EU prioritet naše zemlje i da se na tome predano i vredno radi, bez obzira na stepen problema koje EU ima, kao i da je Parlament Srbije veoma aktivan po ovom pitanju.

Naglasila je da je u unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama važna uloga Kongresa i Senata i ukazala da postoji redovan politički dijalog poslanika Narodne skupštine sa američkim senatorima i kongresmenima, kao i da bi takvih susreta u budućnosti trebalo da bude više.

Gojković je ukazala na napore koje Srbija ulaže u dijalog sa Prištinom i primenu Briselskog sporazuma, kao i na potrebu da se i druga strana podstakne na dijalog i uspunjavanje dogovorenih rešenja, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Gojković je naglasila da je regionalna saradnja za Srbiju jedan od vodećih spoljnopolitičkih prioriteta, koji se ostvaruje i aktivnim učešćem u svim regionalnim institucijama, kao i da Narodna skupština daje svoj doprinos tim procesima.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD je ukazao da njegova poseta ima za cilj da se unapredi partnerstvo i prijateljstvo između dve zemlje. 

Maroko je istakao da SAD podržavaju napredak i put Srbije ka Evropskoj uniji i pozdravio napore po pitanju regionalne saradnje, te ukazao da ceni učešće Srbije u Partnerstvu za mir.

Maroko je zahvalio na dobroj dugogodišnjoj saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja i izrazio nadu za dodatno unapređenje tih odnosa, kao i za nastavak saradnje u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Gojković je napomenula da je Narodna skupština donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, kao i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Popović: Razvoj i saradnja ključni za stabilnost 

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa Pitom Marokom, i istakao da su ekonomski razvoj i saradnja ključni za borbu protiv nasilnog ekstremizma i postizanje stabilnosti u regionu.

Popović je objasnio da su jedni od čestih uzroka ekstremizma u regionu siromaštvo i nezaposlenost, saopšteno je iz ministrovog kabineta.

"Mladi bez posla i perspektive lako mogu da postanu mete uticaja različitih ekstremističkih grupa. Rast ekonomije i bolje obrazovanje mogu značajno da utiču na smanjenje ekstremizma", naveo je Popović.

On je istakao da najveću šansu za rast i saradnju u regionu vidi u oblasti inovacija, inovacionog preduzetništva i IT, kao sektora u koji su, prema njegovim rečima, najviše uključeni mladi. 

"Srbija je aktivna u pokretanju regionalnih inicijativa za saradnju u oblasti inovacija i IT, jer to vidimo kao šansu za ekonomski rast čitavog regiona", naveo je Popović.

Maroko je naveo da SAD vide Srbiju kao važnog partnera u regionalnim inicijativama za borbu protiv nasilnog ekstremizma. On je istakao da je cilj tih inicijativa da se ojača međureligijski i međuetnicki dijalog u regionu.

Funkcioner Stejt departmenta, koji je ujedno i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju, složio se sa ministrom Popovićem da saradnja u oblasti inovacija pruža znaćajnu perspektivu za unapređenje regionalne saradnje. 

Izrazio je spremnost da pomogne Srbiji u povezivanju sa institucijama i kompanijama u SAD u cilju ostvarivanja njihovog većeg prisustva u regionu, navedeno je u saopštenju. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво