Haradinaj: Srbi neće jednostrano formirati ZSO

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da se situacija promenila i da Srpska lista neće, kako je najavila, jednostrano formirati Zajednicu srpskih opština.

Ramuš Hradinaj je na konferenciji za novinare, posle sednice kosovske vlade, ponovo rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim ustavom.

Inače, najavu Srpske liste da će ako Priština do 20. aprila, kada se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, ne formira Zajednicu srpskih opština oni to učiniti jednostrano, predstavnici privremenih kosovskih institucija su doživeli kao ultimatum.

Međutim, kako je u međuvremenu EU Prištini dala rok od četiri meseca za realizaciju tog projekta, Srpska lista je odlučila da sačeka do isteka tog roka, nakon čega će odlučiti o narednim koracima.

"Situacija se promenila. Kosovo je na putu da izradi Statut ZSO, tako da je ultimatum propao", rekao je Haradinaj.

Kosovske institucije su, naime, formirale radnu grupu koja će se baviti izradom Statuta ZSO, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Beograd sačekati još, kako je rekao, tri preostala meseca da vidi da li će taj tim uraditi posao.

Vučić je, međutim, rekao i da ne očekuje da će Priština poštovati rok.

Politički predstavnici Srba na KiM danas su u Zvečanu razgovarali sa upravljačkim timom za izradu statuta ZSO, a na sastanku je zaključeno da će politički predstavnici Srba na KiM sačekati da u roku koji je odredila EU bude izrađen statut ZSO.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво