Vučić: Priština nema pravo da ocenjuje ustavnost Briselskog sporazuma

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da danas nije do kraja razjasnio sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem da li se ZSO formira u skladu sa kosovskim ustavom, jer se, kaže, ne može lako odgovoriti na argumente Beograda.

Aleksandar Vučić je odbacio tumačenja pojedinaca u Srbiji, "zastupnika EU", kako je primetio, koji su, kaže, pojedine članove implementacionog plana iz Briselskog sporazuma tumačili "onako kako odgovara albanskoj strani ili kako to samo oni vide, a da zaista pojma nemaju".

Osporio je i pravo kosovskog ustavnog suda da uopšte ocenjuje i da tvrdi da principi uspostavljanja ZSO nisu usklađeni sa duhom ustava pokrajine.

To, ističe, predstavlja potpuno rušenje Briselskog sporazuma i implementacionog plana.

"Apsolutno nigde ne piše da oni imaju pravo da ocenjuju ustavnost akta koji je usvojen u Briselu", rekao je Vučić u Kragujevcu, gde je prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji Industrijskog kompleksa "Majnd park".

Izneo je detaljnu pravnu analizu ovog pitanja, i ukazao najpre da obe strane, i Beograd i Priština, moraju da usklade svoje pravne propise s Briselskim sporazumom, a tek onda dolazi potvrda ustavnih sudova o Zajednici srpskih opština.

"Ne može se jednostavno odgovoriti na naše argumente"

Odgovarajući na pitanje da li je na sastanku sa Semom Fabricijem razjasnio po čijim se pravilima formira ZSO, Vučić je kratko odgovorio: "Pa nismo", a zatim objasnio da je to teško, jer se "ne može jednostavno odgovoriti na argumente koje mi iznesemo".

"Vidim da oni (EU) imaju zastupnike u našoj zemlji koji su pojedine članove implementacionog plana iz Briselskog sporazuma tumačili kako odgovara albanskoj strani ili kako to samo oni vide, a da zaista pojma nemaju. Mi ovde govorimo, kada govorimo o prvom sporazumu, Briselskom sporazumu, gde je članom 2 predviđeno da se ZSO uspostavlja statutom i da će pravne garancije za njeno uspostavljanje biti predviđene pozitivnim propisima", naveo je Vučić.

Navedenim propisom, a to je, kako kaže, prva tačka implementacionog sporazuma koja glasi: "izmene pravnih propisa", i u Beogradu i u Prištini moramo da upodobimo tome svoje pravne institute i svoj pravni poredak.

Tek na kraju, dodaje, uz opasku da to ne piše u Briselskom sporazumu, već u implementacionom delu, dolazi sve na preispitivanje, a to znači – kada se sve izmeni u skladu sa Briselskim sporazumom i implementacionim planom.

"Onda dolazi potvrda ustavnog suda Kosova, koji ima samo da potvrdi, a ne da govori da li je nešto negirano ili da ga zaustavlja ranije ili ne. Ništa drugo", objasnio je i dodao da su sve promašili i da im nigde ne piše da imaju pravo da govore u ovom trenutku, već tek posle izmene pravnih propisa.

Kaže, međutim, da i tu postoje dva tumačenja, da li, kad je reč o Kosovu, da li je reč o kosovskom zakonu o lokalnoj samoupravi, što je, dodaje, tvrdila srpska strana, ili je reč o uopštenim kosovskim propisima.

Dodaje takođe da i kada se govori o kosovskim propisima, govori se o budućim kosovskim propisima.

U protivnom, pita se šta smo uopšte tražili u Briselu ako je već sve u skladu sa današnjim kosovskim zakonima.

"Oni to mogu danas da osnuju, šta im onda brani da osnuju ZSO ako je u skladu sa kosovskim ustavom. Što im brane da to danas osnuju, to je njihovo pravo, bilo bi normalno da to mogu da urade i ništa posebno ne bi dobili, sva bi prava već imali sa kosovskim pravnim okvirima i kosovskim zakonodavstvom. Sve oni to znaju, znaju da sam ja u pravu, znaju oni koliko smo o tome već govorili i pričali", navodi Vučić.

Dodaje da ga ne interesuje šta pričaju neznalice u Srbiji, "koje se raduju valjda neuspehu Srbije ili nečemu da Srbija ne može da dobije dobre stvari".

Napominje i da je kosovski zakon uzet u obzir, između ostalog, zato što daje neka dobra rešenja, a ne zbog toga što bi od početka trebalo da bude usklađen sa njihovim propisima.

Ponavlja da tek nakon izmena propisa, što, podseća, nedvosmisleno stoji u članu 2 implementacionog plana, tačke 1 i 2, koje jasno govore o tome, tek tada dolazi potvrda ustavnih sudova, ali sve mora da se simultano radi.

"Priština mora da promeni pravni okvir"

Kaže i da je srpska strana predlagala Prištini da promeni svoj pravni okvir usvajanjem posebnog sveobuhvatnog zakona, jer za sada nije predviđena u kosovskom pravnom sistemu mogućnost osnivanja ZSO.

Ona, kaže, ne može da bude osnovana na osnovu današnjeg pravnog okvira, već mora da postoji novi pravni okvir kojim bi to mogli da naprave.

Ali, primećuje, odluka njihovog ustavnog suda da principi uspostavljanja nisu u potpunosti usklađeni sa duhom ustava – predstavlja potpuno rušenje Briselskog sporazuma i implementacionog plana.

"Apsolutno nigde ne piše da oni imaju pravo da ocenjuju ustavnost akta koji je usvojen u Briselu. Ne može imati njihov ustav veću pravnu snagu od Briselskog sporazuma, to je ono što je jasno. Nigde ne piše da to može tako da bude. To je svakom pravniku jasno, ali i svakome ko hoće logično da razmišlja, ali šta da radite, valjda je to nekome bilo nejasno", navodi Vučić.

"Neko ih je spolja naterao na poštovanje Sporazuma"

Navodi, međutim, i da je za uspostavljanje ZSO od ključne važnosti imenovanje članova i početak rada upravljačkog tima, te napominje da je bitno što su se u Prištini "vratili poštovanju Briselskog sporazuma".

"Sada su se vratili, pogledajte u kakvoj tišini, ne smeju to da kažu albanskoj javnosti, neko ih je naterao spolja na poštovanje Briselskog sporazuma", rekao je predsednik.

Nada se, dodao je, da će se tako i nastaviti, ali da im ništa ne veruje "pošto ja znam da je njihova namera da nikada suštinski ZSO ne funkcioniše".

"Ako stvarno misle da je bilo potrebno da se pregovara tri, četiri, pet godina, a da bi nam rekli da se to pregovara da bi mogli da ispunjavaju svoje obaveza i prava iz postojećeg pravnog okvira iz pozitivnih propisa, onda smo mi svi ludi, a oni koji su to organizovali su najluđi. Ja bih rekao da to nije slučaj. Ja bih rekao da svi dobro znaju da smo pregovarali o tome zato što imamo različitu vizuru, zato što mi ne priznajemo nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

Oni to, kaže, doživljavaju kao svoj državnopravni okvir, zbog čega smo, dodaje, morali i jedni i drugi da menjamo pravni okvir, "zato je to bilo pitanje kompromisa".

"Šta ćete kada neko od njih to ne želi da čuje, a i neki odavde to ne žele da čuju. Ali dobro, uskoro dolazi Mogerinijeva u Beograd, dolazi Tusk u Beograd, pa ćemo pred njima videti ko, kako i na koji način tumači. Nije mi problem da ulazim u raspavu sa onima koji su u tome učestvovali i koji o tome nešto znaju. Ja sa ovim domaćim političarima, koji gledaju da urade nešto protiv svoje zemlje i sopstvenog rukovodstva, o njima ne mogu ništa da govorim", rekao je Vučić.

"Sâm poziv Merkelove je značajan, neće biti lako"

Predsednik Vučić smatra da sâm poziv nemačke kancelarke Angele Merkel dosta toga znači i ponavlja da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

Vučić je rekao da je "Angela Merkel za nas najvažniji partner".

"To vidite i ovde u Kragujevcu, po 'Kromberg Šubertu' u Kruševcu, koji će zaposliti 2.000 ljudi... Ako to ljudi u Srbiji ne razumeju, onda ne znam šta bih rekao", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da ti razgovori neće biti laki i dodao da stalno razmišlja o tome šta i na koji način da kaže Merkelovoj, a u cilju da se pozicija Srbije unekoliko popravi, poboljša.

"Ali oni su velika sila, mi smo mali, da li ću uspeti... ne znam", rekao je Vučić.

Dodao je da ne treba podsećati da je 2008. godine proglašena takozvana nezavisnost Kosova, a da se 2010. i 2011. godine pričalo o diplomatiji na steroidima koja je i donela presudu MSP.

"Takvi su nam bili i steroidi i diplomatija, a sada neko mora da vadi kamenje iz vatre i pokuša nešto da napravi", dodao je Vučić, ali i naveo da se i u samom pitanju da li može nešto da se uradi vidi da smo makar nešto uspeli.

I poziv Angele Merkel pokazuje da smo makar uspeli da se o tome bar govori na civilizovan način, a ne jezikom sukoba, puškama, velikim Albanijama kako to želi Tači i njegovo rukovodstvo, dodao je Vučić.

Na dalja pitanja u vezi sa KiM i ZSO, Vučić je rekao da nas čekaju teški razgovori.

"I neću pristajati na 'istinu' ni Hašima Tačija, ni Saše Jankovića, ni Vuka Jeremića, potpuno mi je svejedno kojeg od njih da uzmete... Pristaćemo samo na ono što je stvarno potpisano", poručio je Vučić.

Kaže da uvek očekuje loš scenario, da se nada boljem, a bori da bude najbolje i da mu je jedna stvar važna – "da ne može na papiru za nas da važi ono što ne piše, a za nekoga ne važi i ono što piše".

Nakon obeležavanja početka radova na izgradnji industrijskog kompleksa, predsednik je najavio da nemačka firma CTF dolazi u Pančevo sa investicijom od 160 miliona evra.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво