Mihajlović: Nećemo dozvoliti da niški aerodrom propadne

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović obišla je Niš i poručila da je posle vladavine Demokratske stranke u tom gradu ostala pustoš, ugašene državne firme i hiljade radnike bez posla.

Kako je saopšteno, Zorana Mihajlović je navela da je u poslednje tri godine Vlada investirala 3,5 miliona evra u Aerodrom "Konstantin Veliki" koji je, kako kaže, povećao broj putnika sa 1.335 u 2014. na više od 330.000 u 2017. godini.

"To je 14 puta veći broj putnika nego što je niški aerodrom imao u periodu 2008-2012, kad je u proseku godišnje bilo oko 23.000 putnika", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da bi bez investicija aerodrom u Nišu i dalje bio tamo gde je bio za vreme vladavine DS-a.

"Zato ćemo nastaviti da ulažemo u njega i nećemo dozvoliti da niški aerodrom propadne, jer Grad nema dovoljno novca da uloži u njega kako bi mogao dalje da se razvija", kaže Mihajlović.

Dodaje da su "rezultati" koje je DS ostavio iza sebe u Nišu i nezavršen Koridor 10, pruga koja nije izmeštena iz centra grada i ostale pruge na jugu Srbije koje nisu modernizovane.

"Za vreme ove Vlade, Niš izrasta u saobraćajno čvorište u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju u ovom delu regiona, u kojem je otvoreno šest fabrika", rekla je Mihajlović.

Zorana Mihajlović je izjavila da je prelazak Aerodroma "Konstantin Veliki" u vlasništvo države razvojna odluka i da je motivisana velikim ulaganjima koja su potrebna niškom aerodromu u kratkom periodu.

"Vlada Srbije vidi Niš kao transportno čvorište, koje je strateški i bezbednosno važno i naš cilj je da se Niš brže razvija. Aerodrom ostaje u Nišu, letovi će se nastaviti, zaposleni će ostati na radnim mestima i njihov broj će se povećavati, a avio-kompanije će i dalje imati svoje ugovore i cene koje su tim ugovorima predviđene", objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je u obraćanju novinarima, nakon sastanka sa rukovodstvom Grada Niša, rekla da ukoliko se ne bude ulagalo u niški aerodrom, ostaće na 350.000 punika, a ako se bude nastavilo investiranje biće 650.000 do 2021, a 750.000 putnika 2027. 

"Razlog zašto je Vlada dala preporuku Gradu Nišu nije da bi se aerodrom zatvorio, nego da bi se i sam aerodrom i ceo Niš brže razvijali", rekla je Mihajlovićeva, kaže se u saopštenju.

Podsetila je da je u poslednje dve godine sedam puta bila u Nišu i da su Vlada i predsednik Srbije posebnu pažnju posvetili razvoju Niša u svim oblastima infrastrukture – energetici i saobraćaju, u drumskom, železničkom, vazdušnom saobraćaju. 

Potrebno uložiti još 15 miliona evra u niški aerodrom  

Kako je rekla sve analize pokazuju da u niški aerodrom mora da se ulaže mnogo brže da bi mogao da drži korak sa drugim aerodromima u okruženju. 

"Naše procene su da je potrebno da se uloži još 15 miliona evra da bi 'Konstantin Veliki' išao u korak s aerodromima u okruženju. Mi nemamo 10 godina da čekamo da Grad Niš uloži 10 miliona evra, niti je moguće da se investicije, koje su važne posebno zbog bezbednosnih standarda, realizuju donacijama, kao do sada", dodala je.

Naglasila je i da je Vlada Srbije u prethodne tri godine uložila 3,6 miliona evra u Aerodrom "Konstantin Veliki", a Grad Niš još dva miliona evra kroz subvencije, i da zahvaljujući tome aerodrom danas ima 331.000 putnika. 

"Ne zaboravimo da je 2011, 2012, 2013. godine Grad Niš plaćao kompanijama 3,6 miliona evra za prazna sedišta da bi avioni leteli iz Niša. Ukupno 7,6 miliona evra uloženo je da bi niški aerodrom u 2014. imao 1.335 putnika. Te pare Nišlija otišle su jednoj crnogorskoj i jednoj italijanskoj avio-kompaniji", kazala je Mihajlovićeva.

Govoreći o kritikama dela opozicije ona je podsetila da Zoran Živković ni kao premijer, ni kao gradonačelnik, nije vratio tada državni aerodrom u vlasništvo Grada, nego je to urađeno 2010. 

"Podsećam i da je ozbiljan problem nastao upravo 2010. kada je Vlada Mirka Cvetkovića prebacila aerodrom sa Republike na Grad Niš, ali sa ogromnim obavezama koje se mere milijardama. Time su stavili 'svilen gajtan', navukli omču aerodromu, jer Grad Niš ni dan-danas ne može da isplati te obaveze, koje su veće od gradskog budžeta", naglasila je potpredsednica.

Ona je negirala da postoje bilo kakvi planovi o prodaji niškog aerodroma, kao i da je odluka o promeni vlasnika povezana sa ugovorom o koncesiji za Aerodrom "Nikola Tesla" i dodala da će svi moći da se uvere kad se završi primopredaja koncesionaru i kad ugovor bude objavljen.

Komentarišući protest građana ispred Gradske kuće, Mihajlović je rekla da veruje da nema nikoga ko ne želi da se Niš razvija.

"Nemam problem da tih 20-30 ljudi ima svoj stav, to je normalno u demokratskoj zemlji, ali moraju da se znaju i činjenice", navela je.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da opremanje i upravljanje Aerodromom "Konstantin Veliki" po svim standardima koje traži savremeni vazdušni saobraćaj zahteva finansijska sredstva kojima grad ne raspolaže i da iza tog projekta mora da stane država. 

"Dobili smo uveravanja najvišeg državnog rukovodstva da aerodrom ostaje sa svim potpisanim ugovorima, sa novim investicijama i da je strateški važan, kao alternativni aerodrom beogradskom, koji mora biti u funkciji 24 sata", rekao je Bulatović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da grad Niš nije u stanju da sam upravlja aerodromom i omogući njegov dalji razvoj, te da prelaskom tog aerodroma u državno vlasništvo Niš neće biti oštećen, a da će država Srbija uložiti oko 20 miliona evra u njegovo unapređenje. 

Građani Niša su se okupili ispred Gradske kuće kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom odluke gradskog veća Niša da prenese imovinu, osnivačka prava i ugovore tog javnog preduzeća državi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво