Napeto u Kosovskoj Mitrovici posle napada specijalaca

U Kosovskoj Mitrovici policija uhapsila Marka Đurića i odvela ga u Prištinu. Nakon izvođenja pred prekršajnog sudiju Đurić je sproveden u centralnu Srbiju preko Merdara. Prilikom hapšenja u sali Mitrovačkog dvora kosovska policija koristila suzavac i šok-bombe. Najmanje šest povređenih. U Beogradu je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

21.20 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je hapšenje Marka Đurića brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koje su sprovele prištinske vlasti.

20.55 – Federika Mogerini se oglasila na Tviteru: "Pozvala sam Vučića i Tačija. Osuđujem ono što se dogodilo danas na Kosovu. Đurić je sada slobodan i vraća se. Potrebno je smirivanje situacije i očuvanje dijaloga." 

20.45 – Rukovodstvo Srpske liste usvojilo je inicijativu za napuštanje vlade u Prištini i o ovoj odluci će obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je večeras predsednik Srpske liste Goran Rakić.

20.35 – Predsednik Aleksandar Vučić će se nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u 21 čas obratiti javnosti. 

19.54 – Marko Đurić je preko Merdara ušao u centralnu Srbiju, saznaje RTS.

19.47 – Hašim Tači potvrdio da je Đurić na putu da bude deportovan. Naveo je da je kosovska policija prilikom hapšenja "postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima".

19.40 – Aleksandar Vučić nije razgovarao sa Vladimirom Putinom a njihov razgovor se očekuje tokom večeri, saznaje RTS. Predsednik Srbije je razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

19.24 – Kako RTS saznaje, Marko Đurić je posle izvođenja pred prekršajnog sudiju proteran u centralnu Srbiju preko Merdara. 

19.10 – Moguće je da će Marko Đurić posle izvođenja pred prekršajnog sudiju biti proteran u centralnu Srbiju preko Merdara, saznaje RTS.

18.45 – U toku je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javljaju Večernje novosti.

18.42 – EU osuđuje događaje u Mitrovici i poziva vlasti u Beogradu i Prištini da pokažu neophodnu uzdržanost kako situacija na terenu ne bi dalje eskalirala, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.  

18.40 – U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.

18.35 – Nikola Selaković izjavio da očekuje da Đurić odmah bude oslobođen. Dodao je da su teže povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, javlja Kossev, prenosi Fonet.

18.30 – Marko Đurić se nalazi u prostorijama kosovske policije u Prištini, potvrđeno Tanjugu

18.20 – I dalje se čuju sirene u Kosovskoj Mitrovici što znači da je situacija napeta, javlja dopisnik RTS-a i dodaje da su se iz jednog dela grada začuli i pucnji.

18.00 – Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je za večeras u 19.30 časova. 

17.45 - Kosovska policija odvela je Marka Đurića u Prištinu, javljaju kosovski mediji. 

17.35 – Kosovska policija uhapsila Marka Đurića. Okupljeni Srbi ispred Mitrovačkog dvora rasterani suzavcem. U Mitrovici se čuju sirene za uzbunu.

Marko Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je bio u toku razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM kome je prisustvovao zajedno sa generalnim sekretarom predsednika Republike Nikolom Selakovićem.

Kada se kosovska policija pojavila ispred Mitrovačkog dvora, građani su pokušali da spreče ulaz u zgradu a policija je bacila šok-bombe i suzavac. 

Oni su upali u Mitrovački dvor i prekinuli skup. Došlo je do sukoba između okupljenih ljudi u sali i kosovske policije koja je uspela da se probije i izvede Marka Đurića. Kosovska policija je držala duge cevi uperene prema građanima. Nikola Selaković je ostao u sali i on nije uhapšen. 

Đurić je odveden u blindirano vozilo kojim je prebačen u Prištinu. Sa Đurićem je priveden i njegov saradnik Željko Jović koji je povređen u pokušaju da se odupre hapšenju.

Direktor Kancelarije za KiM je nakon privođenja pred prekršajnog sudiju proteran u centralnu Srbiju preko Merdara. 

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je pozvao građane, koji su se okupili ispred mosta na Ibru u Mitrovici da mirno, razumno i pribrano sačekaju šta će im poručiti šef srpske države posle sednice Saveta za nacionalnu bezebdnost.

Kosovski specijalci su, tokom akcije u Mitrovici, napali i povredili snimatelja RTS-a Vladimira Milića.

U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su, posle privođenja Marka Đurića, postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.

Đurić i Selaković stigli su u severnu Kosovsku Mitrovicu negde oko 17.00 časova, kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima, kaže Priština, unose nestabilnost u situaciju na severu pokrajine.

Predsednik Srbije je na tu vest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.

Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво