Ana Brnabić za RTS: Podrška roditeljima na tri načina

Mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari – finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva, rekla je za RTS premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić smatra da je jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje rađanja bilo najznačajnije do sada.

"To je apsolutno tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju na taj način. Vlada je usvojila Strategiju za podsticanje rađanja u petak, a sada radimo na mnogo konkretnijem akcionom planu, i to ćemo raditi zajedno", rekla je premijerka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ta podrška, ističe, podrazumeva tri stvari: Prva je finansijska podrška, druga je projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje gde je to moguće, i treba do kraja septembra da zaživi u svim porodilištima, a treća je usklađivanje rada i roditeljstva.

"Naš zakon o radu je dosta liberalan, ali je problem u primeni", istakla je premijerka. 

Ana Brnabić je rekla da joj je drago što je apel predsednika bio i na kompanije – kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju.

"Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo svim ostalima pokazali primer kako se to radi", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje zašto nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji predsednika, Brnabićeva je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo važno da se predsednik obrati javnosti.

"Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već pitanje od nacionalnog značaja i mislim da je i trebalo predsednik da da takav značaj toj temi", rekla je premijerka i podsetila da je Vučić, dok je bio premijer, "gurao" Savet za populacionu politiku koji i dalje funkcioniše u vladi.

Brnabićeva je dodala da je to pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu i da skreće pažnju na strateška pitanja.

Sledeći sastanak sa MMF-om od 20. do 22. aprila

Govoreći o sastanku sa delegacijom MMF-a i novom aranžmanu, tzv. "čuvarkući", Brnabićeva je rekla da on podrazumeva uglavnom savete, a manje kontrolu.

"Dobro je da imamo tu vrstu kontrolnog mehanizma, u smislu da daje dosta dobar pravac i investitorima", rekla je premijerka.

Na sastanku su dogovoreni glavni ciljevi novog programa – veći privredni rast i veća primanja za građane.

Sledeći sastanak sa MMF-om biće od 20. do 22. aprila u Vašingtonu, a tamo će delegaciju Srbije predvoditi ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, najavila je premijerka.

"Onda će ponovo oni doći u Beograd sredinom maja, kako bismo u julu išli na odbor MMF-a i, nadam se, potpisali aranžman na dve ili tri godine. Ja sam više za tri godine, ali dogovorićemo se sredinom maja", navela je predsednica Vlade Srbije.

Smatra da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.

"BDP je u januaru bio 4,2, a sada očekujem podatke za februar. Imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada je malo viši od 57 odsto, očekujemo do kraja godine i uplatu za koncesiju za Aerodrom 'Nikola Tesla'. Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a zbog stanogradnje za bezbednosne strukture, gde imamo dosta dobar pomak, određene su lokacije", istakla je premijerka.

Kada je u pitanju privredni rast, premijerka kaže da je konzervativna. "Nadam se da će se postići privredni rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više – tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši godišnje", rekla je Brnabićeva.

Ističe da sa optimizmom gleda na narednu nedelju.

"Ispred nas je važna nedelja. Dvadesetog marta otvara se prva digitalna farma u regionu, Srbija će u tome biti lider, kao što sam i govorila. Očekujem potpisivanje sa koncesionarom za Aerodrom 'Nikola Tesla' i početak rešavanja pitanja za 'Magnohrom' u Kraljevu", zaključila je Ana Brnabić.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво