Otvaranje novih poglavlja 11. decembra

Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa EU biće održana 11. decembra, saznaje RTS u Briselu, ali još nema saglasnosti o tome da li će tada biti otvorena dva ili tri poglavlja koja su tehnički spremna i odnose se na ekonomiju, finansije i budžet. Ključna za tu odluku biće procena zemalja članica EU koliko je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava, na osnovu izveštaja koji im je o tome pripremila Evropska komisija.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han "ne vidi" prepreke za nastavak pregovora. "Ipak, moram da naglasim da su važne, ne samo promene zakona, već i njihova primena. U principu, stvari idu dobro i očekujem skoro otvaranje novih poglavlja", ističe Han.

Sličan stav ima i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister, uz ogradu da konačnu reč imaju države članice.

"Smatram da nova poglavlja, možda tri, treba da budu otvorena pre kraja godine. Ta odluka je na zemljama članicama. Verujemo da ako ima napretka, on treba da bude priznat otvaranjem poglavlja", kaže Makalister.

U izveštaju koji pokriva period od poslednjih šest meseci, Evropska komisija detaljno navodi da li su i u kom roku ispunjene mere iz akcionog plana za poglavlje 23 i 24 koje je donela Vlada Srbije.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, neke zemlje članice, među kojima i one najuticajnije, smatraju da izveštaj, pored napretka koji beleži u poslednjih pola godine, navodi i određena kašnjenja u primeni akcionog plana za poglavlje 23 i 24, što će uticati na njihovu odluku o broju otvorenih poglavlja.

Dosadašnji tok debate pokazao je da se 11. decembra može očekivati otvaranje poglavlja 6 i 30, dok je otvaranje poglavlja 33 za sada neizvesno.

Rasprava o tome nastaviće se i tokom sledeće nedelje, navode diplomatski izvori.

Prema pravilima iz pregovoračkog okvira za Srbiju, napredak u svim poglavljima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava (poglavlje 23 i 24) i normalizaciji odnosa sa Prištinom (poglavlje 35).

Zato su zemlje članice tražile da vide izveštaj Evropske komisije, pre nego što daju saglasnost za otvaranje poglavlja 6 koje se odnosi kompanijsko pravo, poglavlja 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom i poglavlja 33 o finansijskim i budžetskim odrednicama.

Osim ova tri poglavlja, Srbije je pripremila i dostavila Briselu pregovaračke pozicije i za poglavlja 13 o ribarstvu i poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

U dosadašnjem toku pregovora Srbija je otvorila deset od ukupno 35 poglavlja, a dva je preliminarno i zatvorila.

Hronologija otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU

20. jun 2017. – Poglavlje 7 – Pravo intelektualne svojine i poglavlje 29 – Carinska unija.

27. februar 2017. – Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura.

13. decembar 2016. – Poglavlje 5 – Javne nabavke i poglavlje 25 – Nauka i istraživanje.

18. jul 2016. – Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost.

14. decembar 2015. – Poglavlje 32 – Finansijski nadzor i poglavlje 35 – Normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

21. januar 2014. – U Briselu je održana prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво