Drugi okrugli sto o Kosmetu

U Palati "Srbija" održan je drugi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, ovog puta u organizaciji Instituta društvenih i humanističkih nauka. Skupu prisustvovali ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

U nastavku unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućim rešenjima tog pitanja, mišljenja su danas izneli predstavnici 22 instituta društvenih nauka i više od 50 naučnoistraživačkih radnika.

Direktori i saradnici akreditovanih instituta humanističkih i društvenih nauka u Srbiji, uključujući i institute SANU, govorili su o rešenju kosovskog pitanja u svetlu širih, evropskih integracija, predlagali veliku međunarodnu konferenciju za nalaženje celovitog, održivog, pravednog i trajnog rešenja, ali i formiranje nacionalne komisije za izradu modela rešenja.

Većina je istakla potrebu osnaživanja srpske zajednice u pokrajini, insistiranje na imovinskim i ličnim pravima, ali i snaženje Srbije pre svega na ekonomskom, a onda i na institucionalnom planu kao načinu za relaksiranje problema na KiM.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je okrugli sto.

Podsetio je da je dijalog započet na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i naglasio da nije reč o dijalogu, već o ozbiljnom i kreativnom iznošenju stavova i predloga koji treba da pomognu u formulisanju političke platforme i izgradnji širokog nacionalnog konsenzusa o pitanjima od prioritetnog nacionalnog i državnog značaja.

"Ideja današnjeg sastanka je da naučnici u kratkoj formi iznesu rezultate naučnih istraživanja i naučnoistraživačkih projekata koji se odnose na različite aspekte problema Kosova i Metohije, istorijskog, arheološkog, etnografskog, društvenog, demografskog, sociološkog, politikološkog, filozofskog i drugih. Jednostavno, da se uključe u dijalog slobodno izražavajući mišljenja, stavove, ideje i predloge", rekao je Šarčević, saopštava Ministarstvo prosvete.

Ministar je naglasio da su društvene i humanističke nauke od strateške važnosti za svaku državu, jer ne samo da izučavaju nego i stvaraju vrednosti jedne zajednice, podržavaju i objašnjavaju identitet jedne države, nacije, regije, konačno jednog naroda ma gde živeo.

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović smatra da je rešenje u širim integracijama, jer je, kaže, istorija to pokazala.

"Danas se Srbi i Albanci slažu samo u jednom – a to je da i jedni i drugi žele u EU. Dakle, šira integracija, istovremeni ulazak u EU, a onda diktiranje evropskih standarda i na prilike na ovom prostoru", rekao je Pavlović.

Drugo rešenje je, navodi, stvaranje zajednice slobodnih balkanskih naroda, odnosno balkanskih država, što je takođe poznato u istoriji.

Treće je, prema njegovom mišljenju, međunarodna konferencija po unapred utvrđenim principima, uz učešće velikih sila i zainteresovanih strana, a koja bi istovremeno uzela u razmatranje i srpsko-albansko pitanje na Balkanu, uvažavajući njihove interese.

Šarčević je posle rasprave rekao i da naučnici neće dati političko rešenje, ali da će dati mnoge naučne istine koje su jako bitne za rešavanje ovakvih situacija pozivajući se na mnoge druge evropske modele, a i sam istorijat sukoba.

"Činjenica je da je više govornika istaklo da je uspešna država jako dobro rešenje svakog problema", rekao je Šarčević i naveo da očekuje da će naši naučnici, istoričari, sociolozi, arheolozi i mnogi drugi dati jako korisne savete.

"Čuti suprotna gledišta – kvalitet diskusije"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je novinarima u pauzi današnje rasprave da su se čula različita, ponekad i dijametralno suprotna gledišta o pitanju KiM, ali da je to i kvalitet diskusije, dok je za generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića diskusija pokazala da pitanje KiM nije isključivo pitanje za političare, već za svakoga ko u Srbiji radi, stvara, živi i podiže svoju decu.

Đurić kaže da je današnji okrugli sto pokazao je da je došlo do mobilizacije akademskih i intelektualnih potencijala Srbije sa ciljem da se bolje sagleda, zajednički deluje i efikasnije radi na nalaženju što je mogućeg šireg spektra rešenja i stavova za jedan od najsloženijih problema sa kojim se naša država i društvo suočavaju.

"Sintetisaćemo i popisati sve ono što je rečeno, dostaviti to predsedniku Srbije koji je već i nakon prethodnog okruglog stola istakao da je i sam imao prilike da mnogo toga novog čuje i sazna od naših uglednih pravnika", rekao je Đurić.

Selaković je istakao da su se danas čuli različiti stavovi i mišljenje, ali i mnogi predlozi koji nisu mogli da se čuju do sada na političkim forumima i u parlamentu.

Napomenuo je da izuzetno ozbiljna izlaganja učesnika današnjeg okruglog stola svedoče da se naučnoistraživačka zajednica odaziva pozivu Vučića na unutrašnji dijalog.

"Današnji okrugli sto i ono što predstoji samo pokazuje koliko je inicijativa predsednika Vučića nacionalno odgovorna", rekao je Selaković i naveo da se na ovaj način pitanje KiM vraća u fokus našeg dnevnog, ali i strateškog političkog života i delovanja, kao i delovanja čitave nacije.

Među predstavnicima naučnoistraživačke zajednice moglo se čuti, kaže Selaković, mnogo više i zdrave i nacionalne i potpuno realne političke priče, nego što nekada možete da čujete od ljudi koji se bave politikom.

"Dijalog se nastavlja, očekujemo uskoro održavanje i sledećeg okruglog stola u Matici srpskoj u Novom Sadu, koja se prijavila kao organizator", rekao je Selaković.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 14. nov 2017, 01:31) - anonymous [neregistrovani]

S

Postoji velika razlika kada se mogu cuti razlicita misljenja zato sto ne postoji nacionalna politika povodom nekog pitanja, i kada se mogu cuti razlicita misljenja jer je problematika takva da to omogucava, a da se nenarusavaju nacionalni interesi. Bojim se da su pojedini, kao i za prosli krug, otisli malo na ovu drugu stranu, i mislim da bi bilo zabrinjavajuce da se cuju izuzetno oprecna misljenja povodom ovog pitanja, ali valjda zato sluzi dijalog, da nas ujedini.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Unutrasnji Dijalog

Interesuje me kakav unutrasnji dijalog vode srpski gradjani Albanskog porekla koji zive na Kosovu; skraceno -- legalni Kosovski Albanci? Zapad bi trebao da natera i njih na ovaj "domaci zadatak" ako je zapadu u interesu da se nadje zajednicko i trajno resenje. U protivnom, ovo moze da bude otkrivanje nasih karti ili pak "mlacenje prazne slame".

(ponedeljak, 13. nov 2017, 16:59) - Slavica [neregistrovani]

Resenja

Kad se udruze nauka struka i politika moze se naci dobro i odrzivo resenje za KIM

(ponedeljak, 13. nov 2017, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

Igor

Nakon ovolikog broja predloga rešenja, nadam se da će se naći makar jedno ili dva koja bi mogla biti primenjena.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

priprema

Sa pregovorima moramo ići dalje, mi drugo rešenje nemamo, niti imamo na koga da se oslonimo. Valjano i tačno prikupiti sve dokaze i izlagati ih, i činiti napore da dijalog traje.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 13:28) - Pero [neregistrovani]

Dijalog

Unutrasnji dijalog je jako vazan za pocetak resavanja problema Kosova i Metohije. Nakon naseg saznanja sta je za nas prihvatljivo i oko toga postignemo konsenzus, treba dijalog nastaviti sa Pristinom sa konkretnim predlogom za resenje problema.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 13:14) - Mina [neregistrovani]

Mirni pregovori...

Samo dijalogom se mogu i moraju reštiti problemi i neka bitna pitanja!

(ponedeljak, 13. nov 2017, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

Tanja

Drustvene i humanisticke nauke su takodje bitan faktor svake drzave .

(ponedeljak, 13. nov 2017, 12:49) - Nikica [neregistrovani]

Odgovornost

Ideja unutrašnjeg dijaloga je odlična. Mislim da bi svi trebali da se uključe i zajedno preuzmu odgovornost za rešavanje ovog pitanja.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 12:40) - desa [neregistrovani]

2123

Kao i uvek mi cemo se zalagati za miran nacin pregovora i da se sto pre privedu kraju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">