Srbija u rodnoj ravnopravnosti 40. na svetu od 144 zemlje

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju u rodnoj ravnopravnosti, Srbija se nalazi na 40. poziciji od ukupno 144 zemlje i u odnosu na prošlu godinu napredovala je za osam mesta, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je istakla da je Srbija povećala svoj skor u domenima zdravlja, obrazovanja i političkog osnaživanja žena, dok je u domenu ekonomske participacije zadržala prošlogodišnji resultat.

"Srbija je danas najbolje plasirana zemlja u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost, ostavivši iza sebe Hrvatsku na 54. mestu, Bosnu i Hercegovinu na 66. poziciji, Makedoniju na 67. a Crnu Goru na 77. mestu. U odnosu na 2012. godinu, kada smo bili 50. na svetu, napravili smo skok od 10 pozicija", rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da će Vlada Srbije nastaviti politiku dobrih rezultata, podsetivši da smo u prethodnom periodu uveli rodno odgovorno budžetiranje i da smo, kao jedina zemlja van Evropske unije, izradili Indeks rodne ravnopravnosti.

"U prethodne tri godine, od kada postoji Koordinaciono telo, uradili smo mnogo kako bi se položaj žena u Srbiji popravio. Jačamo institucije, donosimo zakone i strategije, osnažujemo saradnju sa organizacijama civilnog društva, pokrećemo i podržavamo kampanje za dobrobit žena", navela je Mihajlovićeva koja predsedava vladinim Koordinacionom telom za rodnu ravnopravnost.

Navodi da joj je drago su napori Srbije prepoznati i na svetskom nivou.

"I ovo je samo podstrek svima nama da nastavimo da se borimo za društvo jednakih šansi za sve njegove građanke i građane", izjavila je Mihajlovićeva.

Globalni Gender Gap Indeks kreiran je da meri dostignuća u rodnoj ravnopravnosti u četiri oblasti: Ekonomska participacija i šanse, Obrazovna postignuća, Zdravlje i trajanje života i Političko osnaživanje, navadeno je u saopštnju iz kabineta potpredsednice vlade.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво