Vučić: Sve ćemo uraditi da se rode generacije koje neće pamtiti rat

Moramo da budemo jaki da bismo bili poštovani i da bi se čula naša reč, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se prisutnima u Batajnici na prikazu "Sloboda 2017". Niko neće moći nekažnjeno da napadne Srbiju, istakao je predsednik i poručio da ćemo braniti i svoju otadžbinu i svakog čoveka u Srbiji.

Vučić je poručio da je danas veliki dan za Beograd i da mu se čini da ima nebeske pravde u tome što je Beograd oslobođen baš 20. oktobra 1944. godine, jer su tri godine ranije, od 15. do 21. oktobra nacistički okupatori pobili i streljali hiljade ljudi.

"Od te smrti i užasa oslobodili smo se 20. oktobra", rekao je Vučić i naveo da se nada da smo se zauvek oslobodili one vrste ludila koja smatra da je opravdano ubijati u ime rase, nacije ili ideologije koja je neke ljude smatrala manje vrednim od drugih i to toliko manje da ne zaslužuju da žive.

Rekao je da cela ta nakaradna filozofija više ne važi i da "nećemo na nju nikada da pristanemo".

Ukazao je da je obrazlažući naređenje na osnovu kojeg su izvršeni oktobarski masakri 1941. u Srbiji feldmaršal Vilhelm Kajtel, prvi čovek nemačke vrhovne komande, rekao: "Tamo na istoku život ionako ništa ne vredi".

"Toga smo se oslobodili i to pobedili 20. oktobra. Da li su uspeli drugi – ne znam i sasvim je moguće da ima još onih koji nas doživljavaju manje vrednim, koji misle da ne važe za nas i njih ista pravila, koji smatraju da oni sami nešto mogu, a mi ne. Danas za nas cela ta nakaradna filozofija više ne važi. Mi smo se 20. oktobra 1944. toga zauvek oslobodili", poručio je Vučić.

"Nama je naš život neprocenjivo dragocen i vredan i bićemo dovoljno snažni da nikome ne dozvolimo da ga potceni i da ga uzme", istakao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, na dan kada se rat završio, "poručujemo da nam je osnovna namera da se nikad više ne nastavi".

Ističe da je Srbiji potrebna stabilnost, razvoj i rast a da je mir osnovni uslov za to.

"Sve ćemo uraditi da se rode i umru generacije koje neće pamtiti rat i koje će misliti dobro o sebi a ne loše o drugima, one koje će poštovati a ne potcenjivati", rekao je Vučić. 

"Neprocenjiv nam je taj život – život svakog čoveka u Srbiji" naglasio je predsednik i dodao da će Srbija zato nastaviti da se razvija i da se gradi.

"Hoćemo Srbiju koja će biti garant mira" 

Istakao je da "hoćemo jaku i razvijenu državu Srbiju koja će i svima drugima biti garant mira i stabilan i pouzdan partner".

"Ne plašimo se da pregovaramo, ali neka niko ne pomisli da pregovaramo zato što se plašimo" citirao je Vučić američkog Džona Kenedija.

"Mi smo oslobođena, nezavisna i suverena zemlja, koja hoće da se bavi sobom i da radi, napreduje i razvija se", istakao je predsednik Srbije.

Poručio je da težimo istorijskom dugovečnom dogovoru sa Albancima, da hoćemo komšijski život i prijateljstvo sa Bošnjacima, veću povezanost sa Crnom Gorom, dobre odnose sa Hrvatskom...

"Ali, svima mora da bude jasno da se ne plašimo da pregovaramo, ali neka niko ne misli da pregovaramo zato što se plašimo. I danas, pred vojskom koja je svakog dana bolje opremljena, snažnija i obučenija i koja će biti sve bolje plaćena, ta je poruka jasnija nego ikada", naglasio je Vučić.

Zahvalio se oficirima, podoficirima i vojnicima što su, kako je rekao, u poslednje dve decenije izdržali brojna poniženja zbog vojske i zemlje koju štite i što su bili strpljivi, čekajući bolja vremena i poručio im da su ta bolja vremena stigla i da će iz godine u godinu živeti bolje, a njihova deca imati bolju budućnost.

"Ova zemlja je naše dvorište, koje smo oslobodili svojom krvlju, čak i kada smo ga oslobađali i za druge i ne treba nikome da smeta što se našim dvorištem toliko ponosimo. Nećemo ulaziti u tuđe i bićemo otvoreni još više za svakoga ko dođe kao prijatelj, samo tražimo da niko ne pomisli da smo manje vredni i da može da nam uzme ono što najviše cenimo, a to je naša sloboda", poručio je Vučić.

Kako je rekao, tražimo otvoreno da nas niko ne tera da se stidimo svih naših ratova i slobode koju smo osvojili, zato što smo je zaslužili svojom krvlju, a ne tuđom.

Zato smo, kaže, zaslužili i proslavu velikog dana kada je Beorgad oslobođen.

"Slavićemo ga uvek sa ruskim prijateljima, koji su sa sovjetskim narodima, sa srpskim i drugim jugoslovenskim narodima oslobađali Beograd, ginuli za slobodu i ovde prolili krv da bismo mi danas uživali u onome što nam je najvrednije", podvukao je predsednik Srbije.

Zahvalio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru Sergeju Šojguu za naoružanje koje su nam dali i predali i koje smo dobili da zauvek njime upravljamo.

"Hvala vam što cenite naš život i što ne mislite da je život naroda u Srbiji manje vredan. Hvala i evropskim prijateljima na podršci u razvoju naše zemlje, ali hvala najzaslužnijima što udišemo slobodan vazduh. Neka je večna slava oslobodiocima Beograda, borcima Narodnooslobodilačke vojske, koji su oslobodili naš grad, Crvenoarmejcima koji su učestvovali u oslobađanju. Neka živi slobodna Srbija", poručio je Vučić.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво