Skupštinski odbor – polemika o "vrhovnom komandantu"

Da li je predsednik Srbije i vrhovni komandat tema je o kojoj se polemisalo na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove na kojoj je ministar odbrane podneo izveštaj o radu. Odbor usvojio izveštaj.

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je izveštaje Ministarstva odbrane za period oktobar-decembar 2016. godine i u prvih šest meseci ove godine.

Sednicu je obeležila polemika o tome da li je predsednik Republike "vrhovnom komandant", kao i opomena predsednice odbora Marije Obradović poslaniku SRS Božidaru Deliću, koji joj je, govoreći o borbenoj gotovosti, rekao da ona o tome "nema pojma" i da su to za nju "španska sela". 

Odgovarajući na opaske šefa poslanika Socijaldemokratske stranke Marka Đurišića da je predsednika Aleksandra Vučića "krstio"” kao vrhovnog komandanta, ministar Aleksandar Vulin je objasnio da član 112. Ustava Srbije kaže da predsednik komanduje Vojskom Srbije.

"Onaj ko komanduje Vojskom Srbije je vrhovni komandant. Imate i komandanta kopnene vojske. Mora se znati ko komanduje komandantu kopnene vojske, ko komanduje Vojsci Srbije, to je vrhovni komandant. Ustav je tako definisao”", rekao je Vulin.

Rekao je Đurišiću da nije primetio da ima tu oštricu” kada su u pitanju drugi šefovi država.

"Termin vrhovni komandant u Srbiji niko nije koristio do vas i zato sam ja govorio o tome. Kako se krsti američki predsednik ili neki drugi, ne zanima me, ali taj član u Ustavu postoji od 2006. godine i nijedan predsednik, a bilo ih je dvojica (pre Vučića) nisu bili kršteni vrhovnim komandantom. Mislim da ste vi to uveli, meni se to apsolutno ne dopada”", odgovorio je Đurišić.

Ako se bude menjao Ustav, vaše pravo i pravo vaše stranke je da predložite promenu člana 112 i da predsednik više ne komanduje vojskom, rekao mu je Vulin.

"A što se tiče potrebe da mi dajete svešteni čin, to zadržite. Nisam nikad planirao da imam tu mogućnost i sposobnost", rekao je Vulin na opasku Đurišić da je predsednika “krstio” kao vrhovnog komandanta.

U polemiku se uključio i poslanik Srpske napredne stranke Miroslav Lazanski koji je rekao da su se i Boris Tadić i Tomislav Nikolić nazivali vrhovnim komandantima.

"Koliko se ja sećam, bivši predsednik Srbije gospodin Tadić nazvan je vrhovnim komandantom onda kada je bio na paradi povodom Dana pobede u Moskvi. U medijima je nazvan vrhovnim komandantom, a koliko se sećam i predsednik Nikolić je u nekoliko navrata takođe tako nazvan", rekao je Lazanski.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво