Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere, rekla je premijerka Ana Brnabić napominjući da je ipak jasno kuda Srbija ide – u EU.

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Blumberg.

Brnabićeva je rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njen prethodnik, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020, kada joj se završava mandat.

"EU je tamo gde mi idemo – to je jasno", rekla je Brnabićeva.

"Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere", navela je Brnabićeva i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju "kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika".

Prema njenim rečima, ova osećanja se ne mogu zanemariti, "ali naš strateški put je EU".

Podsećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Blumberg navodi da Brnabićeva nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

"Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region", rekla je Brnabićeva, za koju agencija napominje da ne pripada nijednoj političkoj partiji i da je obrazovana u SAD i Britaniji.

Brnabićeva je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kako je naveo Blumberg, sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima koji žive na severu KiM, a da će na samom kraju biti odlučeno pitanje statusa.

"Bez obzira na to da li smo u potpunosti spremni da se pridružimo EU 2020, to će opet zavisiti od EU da li želi da prihvati nove članice", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da nikada nije imala razloga da sumnja da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odrešene ruke da radi šta misli da je najbolje.

Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla: "Bila bih iznenađena kada ne bih."

Број коментара 98

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво