Vučić se sastao sa Erdoganom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i situaciji u regionu, kao i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Vučić je izrazio zadovoljstvo sve većim interesovanjem turskih investitora, kao i širenjem postojećih kapaciteta kompanija koje već posluju u Srbiji.

Istakao je da su ekonomski odnosi dve zemlje sve bolji i da je neohodno raditi na održavanju tog trenda.

Premijer je Erdoganu zahvalio što podstiče turske kompanije da svoj kapital investiraju u Srbiji, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

"Srbija je veoma važna za mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, i ako nemamo zajedničke granice, mi smatramo Srbiju susedom. Imamo veoma dobre odnose, ali se nadam da ćemo tu saradnju proširiti na svim poljima", istakao je Erdogan.

On je uputio i zvaničan poziv premijeru Vučiću da odmah po preuzimanju predsedničke funkcije, poseti Tursku.

Erdogan je istakao da će ta poseta doprineti razvoju odnosa dve zemlje na najvišem nivou.

"Mi podstičemo naše kompanije da investiraju u Srbiji, vidimo da te investicije rastu", zaključio je Erdogan.

Zahvalio je premijeru Vučiću što podržava turske kompanije u Srbiji i naglasio da bi trebalo raditi više na zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao što su aerodorm "Lađevci" u Kraljevu i auto-put Tutin-Novi Pazar-Sjenica.

Dogovoreno je potpisivanje sporazuma o punoj slobodi trgovinskih odnosa između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji će se potpisati u Beogradu u narednim mesecima.

Vučić je započeo posetu Kini gde će učestovati na Forumu "Jedan pojas, jedan put". Premijer Srbije će imati bilateralne susrete sa kineskim rukovodstvom, kao i sastanke sa predstavnicima kineskih kompanija.

Sa predsednikom Vlade Srbije u Pekingu se nalazi se i nekoliko resornih ministara koji će sa kineskim partnerima potpisati više sporazuma o saradnji u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, nauke i kulture.

"Strateško partnerstvo sa kompanijom 'Huavej' ima za cilj digitalizaciju našeg obrazovnog sistema i opremu koja je neophodna za taj deo posla. Drugi nivo je rad i saradnja sa 'Hanja grupom', gde sledi hiljadu stipendija na 10 godina, stogodišnje, sa svim platnim troškovima za najtalentovanije studente koji će iz Srbije studirati na kineskim univerzitetima i jednokratna vrsta pomoći, između vlada Srbije i Kine, od 100 miliona jena ", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Najavio je i sporazum između dveju vlada o jednokratnoj pomoći od 100 miliona jena, tj. 14 miliona evra, koji će biti dodeljen Srbiji za institute, određene vidove medicinske opreme i druge svrhe.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je najvažniji sporazum koji se potpisuje akcioni plan za promociju trgovine i investicija  u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom.

"Posle ovih priča u prethodnim mesecima vezanih za jagnjeće meso, goveđe meso, sada to širimo na mleko, svinjsko meso, na kukuruz, suve šljive. Isto tako nam je važno da dovedemo i kineske investitore koji će ulagati u prerađivačku industriju", rekao je Nedimović.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво