Tadić o strateškom partnerstvu s Italijom

Postoji mogućnost da Srbija pre kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio predsednik Boris Tadić agenciji Ansa. Predstojeći samit Italija - Srbija u Rimu, prilika za dijalog o strateškoj saradnji u oblasti komunikacija, mašinske industrije i energetike, rekao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da postoji mogućnost da Srbija pre kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Trenutno veoma pažljivo razmatramo najpogodniji datum za zvanično podnošenje kandidature i vrlo je verovatno da će se to dogoditi pre kraja godine", rekao je Tadić italijanskoj agenciji Ansa.

Tadić je izrazio očekivanje da će predstojeći samit Italija - Srbija u Rimu biti prilika za otvaranje dijaloga o strateškoj saradnji u oblasti komunikacija, mašinske industrije, energetike i saradnje regiona.

"Na svim tim poljima Italija i Srbija imaju izvanredan potencijal za saradnju zbog čega predstojećoj poseti pridajemo ogromnu važnost", rekao je Tadić u agenciji Ansa uoči posete Rimu predviđene za 13. novembar.

Tadić je istakao značaj koji za Srbiju ima podrška Italije na političkom i ekonomskom planu i u tehnološkom razvoju a posebno na planu evropske integracije.

"Želim da zahvalim (ministru spoljnih poslova Franku) Fratiniju i italijanskoj vladi i državi za suštinsku podršku evropskoj integraciji Srbije", rekao je Tadić i izrazio nadu da će italijanski parlament biti prvi koji će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, nakon odmrzavanja.

Govoreći o prisustvu Fijata u Srbiji, Tadić je rekao da nova ulaganja torinske kompanije mogu pozitivno uticati na tehnološki razvoj Srbije.

Tokom Tadićeve posete Italiji, dodaje Ansa, u Torinu će biti najavljen novi model automobila koji će Fijat proizvoditi u fabrici u Kragujevcu.

Tadić je rekao da su za Srbiju takođe važni "iskustvo i uspešnost Italije" u poslovanju malih i srednjih preduzeća.

Kada je reč o energetskoj saradnji, Tadić je naveo i da je sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim nedavno razgovarao o projektu Južni tok koji bi trebalo da omogući snabedvanje Italije ruskim gasom preko balkanskih zemalja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво