Simić: Poslanici Srpske liste se vraćaju u kosovski parlament

Kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO, poslanici Srpske liste su odlučili da se vrate u kosovski parlament, izjavio je za "Tanjug" šef poslaničkog kluba te liste Slavko Simić.

Slavko Simić je Tanjugu rekao da su se na taj korak (da se vrate u kosovski parlament) odlučili uzimajući u obzir interese srpskog naroda na KiM, kao i složenu političko-bezbednosnu situaciju.

Upitan da li su poslanici Srpske liste odluku doneli u konsultacijama sa Beogradom, Simić je rekao da je ona doneta u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i da se nada da će Vlada Srbije pokazati razumevanje za ovu političku odluku.

"U proteklom periodu je odsustvo naših poslanika iz parlamenta bilo izgovor za potpuno odsustvo konstruktivnosti kosovskih institucija kada je reč o problemima i interesima srpskog naroda, i za mnoge stvari se Priština opravdavala pred međunarodnom zajednicom izgovarajući se upravo odsustvom Srpske liste iz institucija", rekao je Simić.

To im je, između ostalog, bio krunski argument za nečinjenje po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, objasnio je Simić.

Odluka poslanika Srpske liste da zamrznu učešće u radu kosovskog parlamenta je, prema njegovim rečima, bila principijelna, ali srpski narod je, uz očitu prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, u međuvremenu bio izložen dodatnim pritiscima i napadima na njegova kolektivna prava.

Simić je podsetio da su poslanici Srpske liste odluku da zamrznu učešće u radu parlamenta doneli u oktobru prošle godine nakon što je Priština bez konsultacija sa srpskim političkim predstavnicima donela štetan zakon o "Trepči".

U međuvremenu je usvojen i skandalozan zakon o strateškim investicijama i doneta odluka kosovske vlade kojom je Priština posegnula za imovinom države Srbije.

"Kad god bismo kod predstavnika međunarodne zajednice izražavali negodovanje zbog ovakvih poteza, uvek bi nam bilo uzvraćeno konstatacijom da je trebalo da političku borbu protiv tih akata povedemo unutar institucija", naveo je Simić.

Izvesno je da će institucije u Prištini u bliskoj budućnosti ući i u proces formiranja kosovske vojske, a srpski politički predstavnici ne smeju da ostanu na margini dešavanja, već se njihovo protivljenje mora jasno čuti unutar institucija kako nam se posle ne bi prebacivalo da nismo iskoristili sve demokratske mehanizme i učinili sve što je u našoj moći da to sprečimo, zaključio je Simić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво