Nikolić: Nema uzmicanja ni povlačenja

Predsednik Tomislav Nikolić poručio je da Srbija nema prava da se odrekne davno nasleđenih vrednosti i da nema uzmicanja ni povlačenja čak ni kada "vetrovi hoće da vas slome".

Na nama je da branimo i odbranimo nasleđene vrednosti, učeći od mudrog kneza Miloša kako da se postavimo u istorijskim okolnostima, sačuvamo sebe u stalnim iskušenjima i gradimo humano društvo, uspešnu Srbiju, poštovanu u međunarodnoj zajednici, poručio je predsednik Tomislav Nikolić na prijemu povodom Dana državnosti.

"I nema uzmicanja i povlačenja. Čak i kada svi vetrovi hoće da vas poviju i slome, čak i kada pregovarate sa Prištinom čiji samoproglašeni vlastodršci, mimo svake ljudske pravde i međunarodnog prava, mimo istine, kradu i sakate vašu kuću, trećinu suverene države Srbije", naglasio je Nikolić.

On je istakao da je Srbija uvek spremna na dogovor, ali ne na ucene i gotova rešenja.

"Čak i kada proganjaju svakog ko je druge vere i nacije, čak i kada ruše i pale hrišćanske svetinje – desetovekovno pamćenje čovečansta, pa bi hteli u Unesko, kao vuk koji bi da čuva stado, dakle čak i tada spremni smo na razgovor – ne na ucene, spremni smo na dogovor – ne na gotova rešenja, spremni smo na suštinsku autonomiju u okviru Srbije, nikad na nezavisnu državu Kosovo", rekao je predsednik.

On je poručio da nema uzmicanja ni povlačenja pred formiranjem Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena i potpisana pred međunarodnim zvaničnicima. 

Ima, kako je rekao, samo nečasnog istupanja prištinskih vlastodržaca, prećutkivanja međunarodne zajednice koja bi trebalo da bude garant sprovođenja dogovorenog i kojoj je Srbija verovala.

Nikolić je poručio i da nema uzmicanja na našem putu ka EU, čije smo osnovne principe prepoznali u čitanju Sretenjskog ustava, te dodao da smo spremni "još samo da i EU prepozna naše principe i poštuje međunarodno pravo".

"I nema uzmicanja od naše prošlosti, iz koje smo naučili da si bogat onoliko koliko imaš prijatelja. Zato neumorno unapređujemo svoje odnose sa Kinom, Rusijom, državama Severne i Latinske Amerike, afričkim i arapskim zemljama, sa svima koji dele naše sisteme vrednosti", rekao je Nikolić.

Srbija, naglasio je, osnažena takvim prijateljstvima, može samo da pomogne Evropskoj uniji u ostvarenju njenih ciljeva.

"Zato takav naš položaj u svekolikoj međunarodnoj zajednici svim dobro čini. Zato naš geostrateški položaj, koji je raskrsnica civilizacija, danas postaje naša prednost", istakao je Nikolić.

Predsednik je podvukao da su u proteklih pet godina uzdignute institucije sistema, uspravljena posrnula privreda i industrija, zahuktali se infrastrukturni projekti, otpočeli procesi oživljavanja sela i poljoprivrede, otpočele reforme u najvitalnijim oblastima, od zdravstva i školstva do nauke i kulture.

Započeto mora da se nastavi, da se dovrši, zaokruži, iako su svi ovi procesi zapravo stalni rad, beskrajna priča, naveo je Nikolić.

Rezultati su, kazao je, vidljivi – od smanjenja nezaposlenosti, kranova i građevinaca na svakom koraku, do vidljivog uvažavanja Srbije u međunarodnoj zajednici – od političkih struktura do akademske, naučne, umetničke, sportske zajednice.

"Za poteze i rezove, kako ono kažu 'nepopularne mere', trebalo je odveć Obilićeve hrabrosti i Miloševe mudrosti. Ne manjka nam ni jedno ni drugo, jer je odgovornost pred Srbijom i njenom budućnošću veća od svih nas pojedinačno", rekao je Nikolić.

"Zato mi je danas ponos i čast da se osvrnem ne samo na pobedničku prošlost od vremena osnivanja moderne srpske države već i na sadašnjost koja obećava prosperitetnu budućnost", naveo je predsednik.

Nikolić je naznačio da časno služi Srbiji i ponosno predstavlja zemlju i brani njene interese svuda i uvek sa jednakom odgovornošću.

"Ne samo pred svojim precima i potomcima već pred svim građanima, i onima koji su mislili da mi ne treba ukazivati poverenje", rekao je Nikolić.

"Poverenje mi je dalo snagu da uzdignute glave razgovaram sa predsednicima i zvaničnicima drugih država, da tražim investicije i ulaganja, dogovaram diplomatske i ekonomske odnose, razmene mladih i saradnju u nauci i kulturi, rečju – da otvaram vrata našoj vladi koja je potom izvanredno realizovala programe", naglasio je Nikolić.

Predsednik je dodao da je potpisnik, svedok i garant realizacije međudržavnih sporazuma sa danas najmoćnijim državama sveta, te da je uvek spreman da pomogne da ono što je dogovorio sa drugim predsednicima zaživi i da se ostvari.

"Nisam odustajao od principa, svoj posao sam radio sa što manje pompe i buke. Bio sam, a i sada sam, vređan, omalovažavan, potcenjivan, ali nagrada za trud bile su mi uspešne realizacije i dobrobit svih građana Srbije", rekao je Nikolić.

Predsednik je naveo da mu je svaki građanin Srbije bio jednak i jednako važan, te da je zato mandat započeo odričući se stranke koju je stvorio.

"I nastaviću da radim posvećeno i neumorno, dokle god budem na ovom mestu, najbolje što umem i znam, za dobrobit svih", rekao je Nikolić.

Kako je rekao, Karađođe i Miloš pre dva veka učinili su mnogo, gledajući u neka daleka pokolenja.

"I danas mandat predsednika Srbije traži da daleko u budućnosti, stalno gledajući ispred sebe, vidite viziju boljeg života svih građana. Da kad dođe vreme, Srbiju predate onome koga izaberu građani, a da bude bolja i uspešnija nego što ste je nasledili", rekao je predsednik.

Istakao je da Srbija i danas živi svoja viševekovna iskušenja i stradanja i prolazi kroz njih sa više ili manje uspeha, vođena osobinama koje simbolizuju Karađorđe i Miloš.

"Uvek joj je, da bi opstala i pretekla, da bi pobeđivala, bila potrebna Obrenovićeva mudrost i Petrovićeva hrabrost. Do dana današnjeg, a sa našom generacijom se to neće završiti. Takav je naš usud, naša slobodarska narav, naš karakter, koji teži pravdi i brani osnovna prava čovekova", rekao je Nikolić.

Kao primer, poručio je, neka posluži Sretenjski ustav, koji danas slavimo, dokument ispisan pre dva veka, a danas čitan i razumljiv kao nosilac ideja na kojima počiva većina ustava modernih država, ali i kao primer nekih principa na kojima počiva EU.

Sretenjski ustav iz 1835. godine sa idejama o slobodi, pravdi, ukidanju ropstva svakom čoveku koji zakorači na tlo Srbije, brigom o finansijama, o naciji, naročito odredbama o građanskim pravima i Narodnoj skupštini, bio je ogroman iskorak za svoje doba.

"Zato je odmah izazvao reakcije i osporavanja silnih država, nevoljnih da prihvate vrednosti koje je prvi definisao upravo Ustav tada vazalne kneževine Srbije, a koje su danas civilizacijske tekovine", rekao je Nikolić.

U suštini, istakao je Nikolić, iza osporavanja se krio strah od slobodarskih ideja, ustavnih ograničenja vladara, zaštite ljudskih prava i sloboda – glavnih temeljnih vrednosti po koje danas živimo.

"Genije iz naroda, knjaz Miloš, učenom Dimitriju Davidoviću, zaduženom da napiše Ustav, dao je težak zadatak da se to naše 'nezavisno pravlenije' povija po svakom vetru. Znao je da Ustav, kao vrhovni dokument državnosti, mora da liči na narod kome je namenjen, a da opet ne povredi moćnije države od srpske. Na narod je ličio, a moćne države je povredio. Nije mu priličilo da se kao Srpski ustav povija i slomili su ga", rekao je Nikolić.

I bez ozbira na to što se njegovo trajanje broji danima, što ga je sam knjaz Miloš već u martu stavio van snage, istorijska je činjenica da je u nekim svojim odrednicama Sretenjski ustav visoko podigao standarde na kojima počivaju današnji ustavi modernih demokratskih država, naglasio je Nikolić.

Iz Sretenjskog ustava smo, dodao je Nikolić, gotovo prepisali najvažnija načela – nezavisnost sudstva, građanske slobode i prava, neprikosnovenost ličnosti, slobodu kretanja i nastanjivanja, pravo na slobodan izbor zanimanja, pravo na zakonito suđenje, nepovredivost stana, ravnopravnost građana bez obzira na veru i nacionalnost, ukidanje ropstva i feudalnih odnosa.

"I da ne bude zabune – ovo su neke od odredaba Sretenjskog ustava, vrednosti koje, primetio je Miloš, u 'vrhovnom pravleniju' moraju da liče na svoj narod", napomenuo je predsednik.

"Dragi građani Srbije, neka nam je ovo i svako buduće Sretenje – Dan državnosti, srećnije i uspešnije od prethodnog. Živela Srbija!", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije tradicionalno organizuje prijem povodom 15. februara, Dana državnosti Srbije. Okupile su se brojne zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života Srbije, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i gosti iz inostranstva.

Povodom Dana državnosti, predsednik je dodelio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво