Fuertes: Španija ostaje pri stavu da ne prizna Kosovo

Ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes izjavio je posle sastanka sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem da zvanični Madrid nije priznao Kosovo i da će takav stav zadržati i u budućnosti, dok je Đurić poručio da Španija na taj način podržava principe međunarodnog prava.

Fuertes je rekao da su odnosi dve zemlje izuzetni i da svaki put kada Srbiji zatreba prijatelj može da računa na Španiju i obrnuto, te da se namerava razvijanje i intenziviranje saradnje.

Đurić je rekao da braneći teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, Španija podržava univerzalne principe međunarodnog prava, a čiji je cilj da se obezbedi mir i ravnopravnost, kao i vladavina prava među državama i narodima.

"Te naše zajedničke vrednosti doprinele su da u ovom vremenu stojimo zajedno, a danas me posebno raduje da radimo na zajedničkim projektima podrške našim studentima na KiM", rekao je Đurić.

On je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti prijateljstvo Španije i u teškim vremenima za Srbiju, kao i da neće zaboraviti podršku koju pruža po ključnom pitanju državnih i nacionalnih interesa.

Direktor Kancelarije za KiM je na konfernciji za novinare  posle sastanka osudio novi talas zastrašivanja i napade na Srbe na KiM, poručivši da niko neće uspeti da natera Srbiju da odustane od svoje borbe za legitimne interese srpskog naroda. 

Đurić je danas razgovarao i sa studentkinjom treće godine istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskom Mitrovici, koja je na konkursu izabrana za petomesečno edukativno usavršavanje na Univerzitetu San Pablo u Madridu.

Deo sredstava za njen boravak obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa opštinom Kosovska Mitrovica.

Ona je na konferenciji za novinare, kojoj je pored Đurića prisustvovao i ambasador Španije zahvalila Kancelariji za KiM, opštini, dekanu i profesorima na pruženoj prilici.

Dekanka Filozofskog fakulteta Mirjana Lončar Vujnović poručila je ukazujući na značaj Univerziteta, da će sever Kosovske Mitrovice opstati dok god on postoji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво