Jeremić: Nema većih vrednosti od obrazovanja i narodnog jedinstva

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić je u Novom Sadu, na Svetosavskoj večeri, ocenio da bi najveći srpski prosvetitelj s prekorom pogledao one koji čine da mladi masovno napuštaju zemlju jer je vide kao brod u koji sa svih strana ulazi voda, ali i one koji zemlju dele na prvu i drugu, nacionalnu i građansku Srbiju.

Jeremić, koji je najavio kandidaturu na izborima za predsednika Srbije, na svečanosti u organizaciji Akademije nacionalnog razvoja, rekao je da su sabornost i jedinstvo o najvažnijim pitanjima "najvažniji zavet koji nam je ostavio Sveti Sava", navodi se u saopštenju.

"Sveti Sava, koji je mirio rođenu braću, zavađenu u borbi za vlast, verovatno bi nam poručio da nema veće vrednosti od narodnog jedinstva. Da je stvaranje podela u društvu, traženje žrtvenih jarčeva i narodnih neprijatelja - velika greška i nedržavničko delanje", poručio je Jeremić.

Jeremić je na skupu ocenio i da bi "nas naš najveći prosvetitelj, sigurno opomenuo da je unižavanje prosvete i akademskih zvanja brzi put u beznađe, kao i izmicanje tla ispod nogu i uskraćivanje budućnosti sopstvenom narodu".

Prema njegovim rečima, "onaj koji je bio i otac nacije i Evropejac, i utemeljivač srpskog nacionalnog identiteta i kosmopolita", danas ne bi mogao da razume podele na prvu i drugu, nacionalnu i građansku Srbiju.

"Podsetio bi nas da je Srbija jedna - mala, ali dovoljno široka za sve različite poglede i afinitete", rekao je Jeremić.

On je ukazao da je zadatak prosvete da stvori snažnu zajednicu slobodnih i samostalnih ličnosti, a ne slabašnu grupu zastrašenih, pritisnutih i od moćnika zavisnih pojedinaca.

"Zatiranje obrazovnog sistema, čime se ljudi polako ali sigurno pretvaraju u robove, veliki je greh prema svome otačestvu", naglasio je Jeremić.

"Možda i najvažnije, sa prekorom bi Sveti Sava pogledao sve koji su učinili da mladost Srbije masovno napušta svoju otadžbinu. Ona to danas čini jer je vidi kao brod bez kompasa, u koji sa svih strana ulazi voda. Naša dužnost je da to zaustavimo i mladima ponudimo izvesniju i moralniju budućnost", istakao je Jeremić.

On je ukazao da je izazov naše generacije da pronikne u svevremenost pouka Svetog Save, kako bismo ostali na njegovom putu - putu koji će narod i državu učiniti postojanim i spremnim za izazove modernog vremena.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво