Vučić: Bolja saradnja Srbije i Indije u budućnosti

Na kraju posete Indiji, tokom koje se sastao s indijskim premijerom Narendrom Modijem, predsednik Vlade Srbije je učestvovao na najvećem poslovnom samitu u tom delu Azije i susreo se s vodećim indijskim privrednicima. Među njima i s prvim čovekom najvećeg indijskog proizvođača traktora i automobila. Njegov dolazak u Srbiju se očekuje do kraja godine, kao i dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

Simboličnim udarcem u gong, premijer Vučić je otvorio Mumbajsku berzu, desetu u svetu, berzu gde se najbrže trguje akcijama. Premijer Vučić je izjavio da to veoma značajno za Srbiju i da predstavlja još jedan korak u saradnji dve zemlje. 

"Biti ovde i otvoriti Berzu Bi-Es-I je velika čast, ne samo za mene već za Srbiju, jer proširujemo bliske veze između dve zemlje – Indije i Srbije. Mislim da ćemo, zahvaljujući našim tradiconalnim vezama iz prošlosti, moći da imamo bolju saradnju u budućnosti. Ne mislim samo na političke veze između Indije i Srbije već i na jače ekonomske veze", rekao je premijer.

Dodaje da je o tome imao važne i dobre razgovore sa premijerom Modijem.

"Zahvaljući njegovoj velikoj energiji, idejama i posvećenosti radu, Indija je otvorila vrata celom svetu. Mi ćemo te mogućnosti iskoristiti da bismo unapredili trgovinsku razmenu, koristeći iskustva Indije. Poslovni ljudi iz Indije uvek su dobrodošli u Srbiju, sa njihovim investicijama. Tradicionalni i moderni pristup i kombinacija to dvoje je nešto čega ću se uvek sećati. Ova berza je veoma značajna i zahvaljujem na svemu što ste mi ovde pokazali", istakao je premijer. 

A jedan od najuticajnijih i najvećih privrednika u Indiji je čovek čiji su proizvodi poznati u Srbiji jer njegove traktore "mahindra" voze mnogi naši poljoprivrednici. Tokom sastanka sa predsednikom "Mahindre", koja je najveći proizvođač traktora na svetu, ali poznata i kao proizvođač automobila, premijer je izneo konkretne predloge za nove, zajedničke poslove. 

"Tu su ideje od električnih skutera, jače proizvodnje traktora, automobila. Mislim i da je Mahindra bio zadovoljan i iznenađen načinom na koji smo razgovarali. Rekao sam mu, koje god uslove da mu neko ponudi – mi ćemo ponuditi bolje, na šta je on rekao da nikad ništa konkretnije i pametnije nije čuo. Kažem: dođite kod nas, ponesite papirče, šta god vam ponudi bilo koja druga zemlja, kod nas ćete dobiti bolje. Mislim da poštenije ne može da bude", smatra Vučić.  

I na sastanku sa predstavnicima najvećih indijskih, ali i multinacionalnih kompanija, premijer je naveo da Srbija ima brojne potencijale za saradnju, ali i mnoge prednosti. Upravo je reč saradnja bila ključna tokom celokupne zvanične posete Indiji.

"Mi treba da budemo "hab" koji će da privlači sve sa istoka i sa zapada u našu zemlju, mislim da to možemo da uradimo. Njih su i mogućnosti izvoza na više različitih tržišta širom sveta privukle, veoma su zainteresovani. Zainteresovani su i zbog toga što smo na evropskom putu, ali i zato što imamo dobre odnose da Rusijom, sa Turskom i sa mnogim drugim zemljama, tako da ćemo mi tu poziciju, zbog koje smo neretko kritikovani i u sopstvenoj zemlji, čuvati po svaku cenu, jer nam ona donosi prednost u odnosu na razne druge zemlje. Zato sam siguran da ćemo brže napredovati", smatra premijer.

Za četiri dana su otvorena mnoga vrata za saradnju dve zemlje, a na privrednicima i političarima je sada da ta otvorena vrata iskoriste, jer potencijala ima.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво