Vučić se sastao sa Rogozinom, sutra susret s premijerom Indije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se, tokom zvanične posete Indiji, sastao sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom. Vučić se sutra sastaje sa premijerom Indije Narendrom Modijem.

Predsednik Vlade Srbije je danas stigao u Indiju, a na aerodromu mu je priređen svečani doček.

Govoreći o predstojećem sastanku sa premijerom Indije Narendrom Modijem, Vučić je rekao da ima nekoliko konkretnih tema za razgovor.  

"Jedna od tih stvari je i dolazak pojedinih indijskih investitora i neke naše kompanije koje žele izlazak na indijsko tržište su došle ovde", kaže Vučić.

Kaže da će biti razgovora o daljem unapređenju ekonomskih i političkih odnosa.  

"Nama je potrebna zaštita teritorijalnog integriteta u svim međunarodnim forumima, ali mislim da imamo ogromnu perspektivu u razvoju naših ekonomskih odnosa i u tom smislu verujem da ćemo i u vojno-tehničkim pitanjima uspeti da ostvarimo značajniju saradnju, što doprinosi razvoju srpske ekonomije", rekao je premijer Srbije. 

Podsetio je na to da je Indija druga zemlja na svetu po broju stanovnika i da to što imamo takav sastanak posle 31 godinu govori o tome da smo ipak uspeli nešto da uradimo.  

"Danas je Indija jedna od zemalja sa najbrže rastućom ekonomijom. I u Aziji je teško naći nekog ko može sa njima da se bori, mislim da mi to treba da iskoristimo za naše veće prisustvo na indijskom tržištu i da zamolimo pre svega one koji su najuspešniji da dođu u Srbiju i pokrenu proizvodnju. Verujem da možemo da ponovo pokrenemo industriju traktora, iako je naše tržište malo, ali da to bude proizvodnja za ceo region, pa čak i za neke zemlje na istoku. Mislim da je to dobra prilika za Indijce, ali moramo da otvorimo Srbiju prema ovako velikom tržištu, što u prethodnom periodu nismo uspeli da uradimo", naveo je Vučić.

Kada je reč o sastanku sa potpredsednikom ruske Vlade Dmitrijem Rogozinom, Vučić je poručio da je Rogozin prijatelj Srbije.

Kaže da su Rusi već dugo prisutni u Indiji i da u martu imaju veliki samit u Indiji.

"Sve ruske komapnije koje prodaju naoružanje dolaze. Rogozin se time bavi i on je nama ponudio podršku da bismo mogli da učestvujemo u određenim poslovima, u remontima, gde mi dobijemo deo tog posla, neko bi rekao kolača, ja bih rekao veoma odgovornog posla, tako da možemo da zaposlimo više ljudi u Srbiji. Zahvalan sam mu na tome, pošto oni mnogo bolje poznaju Indiju nego mi", rekao je Vučić. 

Kaže da je bilo reči o političkim odnosima Srbije i Rusije koji su veoma dobri i za koje misli da mogu dodatno da se unapređuju.  

"Zahvalio sam se za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", rekao je premijer Vučić.

Bilo je reči i o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao je Vučić, navodeći da je u prvih devet meseci prošle godine naš izvoz u Rusiju uvećan za 10,4 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Uvoz je pao, pre svega zbog manjeg uvoza energenata, naveo je Vučić.

On je istakao da je u Srbiju 2016. godine došlo 5,1 odsto više turista u odnosu na 2014, te da očekuje dolazak još većeg broja Rusa u Srbiju.

Istakao je da je sa Rogozinom razgovarao i o vojno-tehničkoj saradnji, dodajući da namenska industrija predstavlja jedan od značajnijih faktora za budući ekonomski rast Srbije.

"To je jedan od motora razvoja Srbije i u namensku industriju ćemo uložiti mnogo više novca nego što smo mislili da ćemo biti u situaciji", naveo je Vučić i dodao da u svetu nikada nije bila veća potražnja za proizvodima namenske industrije.

Vučić i Rogozin će od 10. do 13. januara učestvovati na samitu investicija "Vibrant Gudžarat globalnom samitu", u indijskom gradu Gandinagaru, u saveznoj državi Gudžarat, a planirano je da se srpski premijer sastane i sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem.

"Vibrant Gudžarat globalni samit" je jedan od najznačajnijih međunarodnih poslovnih skupova u Indiji.

Glavna tema samita je održivi ekonomski i socijalni razvoj, a u fokusu su i aeronautika, odbrana, poljoprivreda i prehrambena industrija, biotehnologija, hemijska, petrohemijska i farmaceutska industrija, inovacije, istraživanje i razvoj, IT, obnovljiva energija i održivi razvoj, saobraćaj, tekstilna industrija, MSP i preduzetništvo, turizam i druge oblasti. 

broj komentara 46 pošalji komentar
(utorak, 10. jan 2017, 08:26) - Luka [neregistrovani]

Indija

Ekonomski razvoj i jačanje odnosa sa velikim državama za Srbiju je od izuzetne važnosti.

(utorak, 10. jan 2017, 08:20) - Marko [neregistrovani]

tekst

Srbija ima sve veći ugled u svetu.Ruska podrška nam mnogo znači,ovaj samit će doneti samo dobro Srbiji,svaku priliku za investicije i ekonomski razvoj Srbija mora da iskoristi.

(utorak, 10. jan 2017, 08:18) - anonymous [neregistrovani]

...

Saradnjom sa Indijom Srbija će imati mogućnost da proširi svoje tržište, i prilika da indijski investitori dođu u Srbiju.

(utorak, 10. jan 2017, 08:06) - Bora [neregistrovani]

in

Ovaj samit je odlican za mnoge dogovore.

(utorak, 10. jan 2017, 07:56) - Branko [neregistrovani]

Samit

Ovaj samit je veoma bitan za ekonomski razvoj Srbije.

(utorak, 10. jan 2017, 07:54) - Mića [neregistrovani]

Prijateljska Rusija

Gde god se sretnu, priljateljski narodi uvek imaju o čemu da razgovaraju kao što je opet bio primer sa predstavnikom Srbije i Rusije.

(utorak, 10. jan 2017, 07:43) - Pol [neregistrovani]

Prijateljstvo

Iskreno prijateljstvo se jos jednom potvrdjuje.

(utorak, 10. jan 2017, 07:33) - sandra [neregistrovani]

saki

Rusi su nasa braca i uvek na pomazu.

(utorak, 10. jan 2017, 07:28) - Marko [neregistrovani]

Komentar

Nema sumnje da ce Srbija na najbolji moguci nacin da iskoristi ovu posetu i da iz nje izvuce najbolje za nasu zemlju

(utorak, 10. jan 2017, 07:26) - Marko [neregistrovani]

...

Istok je Srbiji prijatelj i uvek se možemo osloniti na njih!