Dekret o ZSO uslov za povratak Srba u kosovske institucije

Dvojica srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić poručili su da bi kosovska vlada trebalo da donese dekret o uspostavljanju Zajednice srpskih opština ukoliko se istinski želi povratak Srba u institucije.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji zamrzli su prošlog meseca do daljeg učešće u radu kosovske vlade i skupštine, zbog donošenja Zakona o "Trepči", ocenjujući to korakom u pravcu zaštite srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

Ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da je Srpska lista uvek insistirala na pravilnom sprovođenju sporazuma iz Brisela ali i na realizaciji koalicionog sporazuma.

"Ono što je nama važno i što ponavljamo kao mantru to je nastavak sprovođenja sporazuma o ZSO. Mi smo i u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice vrlo jasno istakli da je naša želja i očekivanje da u najskorije vreme Vlada Kosova stavi na dnevni red usvajanje odluke, odnosno dekreta o prinicipima za uspostavljanje ZSO", rekao je Marić.

Dakle, implementacija sporazuma iz avgusta 2015. godine, na taj način uspostavljanje ZSO i stvaranje okvira neophodnog u kosovskom sistemu za donošenje Statuta ZSO i njegovo usvajanje, dodao je Marić odgovarajući na pitanje šta je uslov za povratak predstavnika Srba u kosovske institucije.

I ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je za Tanjug da povratku Srba u institucije treba da prethodi odluka kosovske vlade o uspostavljanju ZSO.

"Pozivanje Vlade Kosova i koalicionih partnera da se Srpska lista vrati u institucije treba da bude formalno i suštinski učinjeno tako što će tom pozivu prethoditi odluka da se na dnevni red sednice Vlade Kosova stavi dekret u skladu sa principima koji su potpisani u Briselu kada je reč o formiranju ZSO", rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao da bi to ujedno bio i prvi važan korak ka implementaciji tog dela briselskog sporazuma kako bi kasnije moglo krenuti u rešavanje drugih problema koji postoje na terenu, a koji nisu na agendi briselskog dijaloga.

Jevtić je dodao da je zbog normalizacije života na Kosovu veoma važno da stavovi političkih predstavnika Srba budu uvaženi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво