Stefanović: Poštujemo zakon, odgovorno ćemo postupati i kada to nije popularno

Nećemo tolerisati da neko odaje podatke strancima, poručuje ministar policije. Stefanović ističe da je Srbija dovoljno snažna da može da obezbedi mir i stabilnost. Predlog zakona o sprečavanju nasilja uskoro će se naći pred poslanicima, rekao je Stefanović za RTS.

Dve informacije koje je pre nekoliko dana izneo predsednik Vlade Srbije uzburkale su javnost i otvorile brojna pitanja o kojima se danima polemiše. Ko je stranim obaveštajnim službama odavao poverljive informacije iz MUP-a i ko je sa teritorije Srbije učestvovao u praćenju Mila Đukanovića?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ukazuje da o hapšenju visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije koji je odavao podatke stranoj obaveštajnoj službi jedne zapadne države odlučuje Tužilaštvo. Kako ističe, hapšenju se pristupa kada se prikupi dovoljno dokaza da bi se nekome odredio pritvor.

"Suština je da Srbija neće tolerisati da bilo ko odaje podatke strancima i da ćemo se truditi da uhvatimo svaku osobu koja deluje protiv interesa našeg naroda", rekao je Stefanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministar je objasnio da to što je pripadnik UKP-a pod nadzorom znači da su bezbednosne službe obavile razgovore i da preduzimaju sve mere u skladu sa zakonom kako on dalje ne bi odavao podatke strancima.

Upitan da li je reč o Veljku Popari, kako su pojedini mediji pisali, ministar je rekao da ne može da se izjašnjava o tome dok je postupak u toku.

Kada je u pitanju praćenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Stefanović je rekao da se tim slučajem bavila BIA.

"Naše bezbednosne strukture su otkrile lica koja su se upustila u protivzakonite radnje, koja su pratila premijera Đukanovića pomoću sofisticirane opreme. Započeli smo istragu, i videli ste ono što je premijer rekao: to nije bio lak potez za Republiku Srbiju, već je, politički gledano, to bila teška odluka jer nije popularna. Srbija hoće da pošalje jasan signal: mi nikada nećemo biti zemlja koja će dozvoliti da se na njenoj teritoriji organizuju udari, protivpravna praćenja, napadi. Mi poštujemo zakon i odgovorno ćemo postupati i kada to nije popularno", rekao je ministar policije.

Srbija i Crna Gora sarađuju i razmenjuju informacije, rekao je Stefanović dodajući da se čeka njihov deo istage. "U narednim danima će se odlučivati šta dalje", ističe ministar.

Stefanović je rekao da su saznanja do kojih je Srbija došla nepobitna i da je to poruka da Srbija želi da bude odgovorna zemlja.

Upitan da li je uhapšen Aleksandar Sinđelić, ministar je rekao da, koliko je njemu poznato, nije, da očekuje istragu i da nadležna tužilaštva i Srbije i Crne Gore dostave dovoljno dokaza.

"Za svako lice za koje se dokaže da je postupalo mimo zakona, Srbija neće imati problem da postupa u skladu sa međunarodnim propisima", naglasio je ministar.

Govoreći o poseti šefa ruskih obaveštajaca Nikolaja Petruševa, Stefanović je rekao da je ta poseta dogovorena pre nekoliko meseci i da poslednja dešavanja nemaju veze sa njom.

"Ono o čemu smo razgovarali je deo standardnih razgovora – razgovarali smo o borbi protiv terorizma, o organizovanom kriminalu, švercu narkotika", kaže Stefanović.

Ističe da su bezbednosne službe pokazale da je Srbija dovoljno snažna, da imamo mir i stabilnost koji omogućuju i ekonomski napredak.

Očekuje da se uskoro predlog zakona o sprečavanju nasilja nađe pred poslanicima, budući da ga je, na predlog Ministarstva pravde, Vlada uputila Skupštini.

"Želimo da budemo uz građane, ne treba da stavljamo glavu u pesak, moramo aktivnije da delujemo. Ako Skupština usvoji zakon, policija i drugi organi imaće više posla, ali i mogućnosti da zaštite žrtve nasilja", zaključio je Stefanović.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво