Vučić: Sa Prištinom opet teško, Srbija neće uvoditi sankcije Srpskoj

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednom periodu biti doneta odluka u vezi sa primenom sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama, navodeći da su razgovori o toj temi teži nego što se spolja čini, ali da ne može da kaže da je reč o ultimatumu. Ocenjuje da ne bi bilo moralno ispravno da predloži uvođenje bilo kakvih sankcija protiv rukovodstva ili predsednika RS.

Pred Srbiju se stavljaju politički uslovi koji se tiču Kosova i Metohije, ali nije reč bukvalno o ultimatumu, rekao je Aleksandar Vučić osvrnuvši se na izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da se Srbija nalazi pred ultimatumom.

Vučić je objasnio da takvih uslova za druge kandidate nema, te da u takvim okolnostima moramo biti svesni da, kako je rekao, "ako ih budemo odbili, neće nam otvoriti poglavlja".

Premijer je podsetio da je sporazum o telekomunikacijama potpisan u avgustu prošle godine, ali da postoje različita tumačenja, te da je pitanje imovine jedno od njih.

"Veoma je teško doneti pozitivnu odluku o tome, ali je teško doneti i negativnu odluku o tome, jer znate sa kakvim se političkim posledicama suočavate. Merićemo kakvu ćemo odluku doneti, pokušaćemo još nešto da promenimo i donećemo najbolju odluku u interesu Srbije", rekao je Vučić.

U tom smislu je i prokomentarisao da mu nije drago što je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić izašao u javnost sa izjavom da se nalazimo pred ultimatumom.

"Bez obzira na to što je pohvalno govorio o meni kao predsedniku Vlade, mene je doveo u najtežu situaciju, jer ako to prihvatimo, biće da sam doneo nešto protiv svog naroda, a ako ne prihvatimo, bićemo mi direktno odgovorni za eventualno tešku političku situaciju", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je dobio papir o kome treba da se izjasnimo i o kojem nema pregovora, i da će odluka biti doneta narednih dana.

"Videću kako i šta da predložim našoj vladi i pregovaračkom timu. Reč je o veoma teškim stvarima i posledice su za nas ozbiljne u svakom pogledu", rekao je Vučić. On je primetio da se prema Srbiji i inače primenjuju teži aršini nego prema nekim drugima.

"Nama mogu da kažu da smo šaka jada i ništa, i da šalju novac raznim nevladinim organizacijama da nas maltretiraju zbog tri barake. Ima li tu pravde, nema, moramo da se naviknemo na to da se borimo i izborimo za bolji status Srbije i našeg naroda i uradimo sve što možemo da ne otežamo situaciju", rekao je Vučić i dodao da u vezi sa KiM ništa nije lako.

Vučić je objasnio da je sporazum o telekomunikacijama potpisan prošle godine u Briselu, a da se sad razgovara o akcionom planu o kojem dve strane nisu saglasne u vezi sa tačkama 9 i 11, koje ne prihvata prištinska strana i EU, a koje se tiču imovine.

"Naš strah da će na osnovu tog sporazuma tumačiti i druge stvari za imovinu, pa će reći da i 'Gazivode' i 'Trepča' pripadaju Prištini, a ne pada nam na pamet da im damo na 'dobar dan, izvolite'", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je tim Beograda prošle nedelje razgovarao u Briselu sa Prištinom, da je u četvrtak samo jedna rečenica trebalo da se izmeni u akcionom planu da bi ga Beograd prihvatio, ali je već u petak rečeno da to više ne važi.

"Važna su poglavlja, važniji mir i stabilnost"

Premijer Vučić je uveren da će izveštaj Evropske komisije biti pozitivan po Srbiju i poručuje da ima mnogo pitanja koja će postaviti, ali da čeka da vidi izveštaj u pisanoj formi.

"Srbija je suverena i nezavisna zemlja. Verujte mi, mnogo mi je stalo do izveštaja EK, ali mi to trenutno nije prva briga. Mnogo važnije mi je da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu od toga koliko će me 'lupati motkom po glavi' i koliko će toga izgovoriti protiv vlade u Beogradu", rekao je Vučić novinarima povodom pisanja medija o sadržaju predstojećeg izveštaja EK o napretku, zamerivši pri tome pojedinim medijima što ističu samo zamerke na račun Srbije u tom izveštaju.

Izrazivši uverenje da će izveštaj biti pozitivan, Vučić je rekao da oni koji hoće namerno da izvuku negativne delove i predstave Srbiju i EU u pogrešnom svetlu, to svode na "neke skupove homoseksualaca".

To, kako je dodao, nije fer ni prema EU ni prema Srbiji. Vučić je uveren da će EK pre svega pohvaliti ono što je najvažnije, a to su ekonomski rezultati.

"Sve što radimo je zbog ekonomije jer moramo da postignemo i dostignemo bolji životni standard za građane", podvukao je premijer.

Vučić je kritikovao pojedine medije koji prikazuju samo jednu stranu, poručivši da situacija nije crno-bela, već siva što se političkih odnosa tiče, a vrlo često bela, čista kao suza, sa pojedinim oblacima koji su političke prirode, dok je situacija u našoj ekonomiji dobra i sve bolja.

Podsetio je da se prognoze rasta naše privrede za iduću godinu uvećavaju, najavio da će u Nišu, kada Vlada bude boravila tamo na nedelju dana, biti potpisan veliki broj ugovora i biti otvoreno mnogo fabrika.

"Nivo nezaposlenosti biće spušten na nivo EU"

Nezaposlenost se, dodao je, smanjuje drastično, zbog čega je spreman da tvrdi da će na kraju mandata Vlade biti ispod 12 odsto.

"U ekspozeu sam rekao da će nezaposlenost biti manja od 15 odsto na kraju mandata ove vlade. Međutim, sada sam spreman da kažem da će biti ispod 12 odsto ako mandat ne bude bio prekinut zbog političkih prilika. Siguran sam da će, ako mandat bude trajao još tri godine, nivo nezaposlenosti biti spušten na nivo EU", podvukao je Vučić.

Kada je reč o saradnji sa Moskvom, Vučić je istakao da će ta saradnja da će biti nastavljena.

Što se poglavlja 23 tiče, Vučić je podsetio da ono kaže da se izvršna vlast ne sme mešati u rad tužilaštva i sudova.

"A onda se svi njihovi patuljci i pijuni mešaju u rad našeg tužilaštva i pravosuđa, pa onda ćute ko zaliveni kada ih pitam za Olivera Ivanovića, koji je skoro dve godine u zatvoru. Mene pitaju svaka tri minuta zašto je uhapšen regionalni direktor policije na KiM Nehat Tači.

"Kada kažem u skladu sa poglavljem 23, nemam pravo da to znam, jer sam izvršna vlast, kažu 'pusti sada to, važi kada ti mi kažemo, ne kada ti hoćeš'. Izgleda da će opet ćutanjem morati da mi odgovaraju na mnoga pitanja koja ću morati da postavim", primetio je Vučić.

Ponovio je da je Srbiji važno da ekonomski jača, kako bi se ponašala slobodnije, ali i da nam ratovi više nikada neće biti potrebni.

Takođe je kazao da je važno da se neko poglavlje otvori, ali manje je bitno od mira i stabilnosti u regionu. 

"Uvođenje sankcija Republici Srpskoj ne bi bilo moralno"

Premijer Vučić je ocenio da kao predsednik Vlade smatra da ne bi bilo moralno ispravno da predloži uvođenje bilo kakvih sankcija protiv rukovodstva RS ili predsednika Srpske.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa najavom SAD i EU da će uvesti sankcije protiv predsednika RS Milorada Dodika, naveo da još nikakve mere nisu preduzeli ni Vašington ni Brisel.

"Budu li preduzeli mere, mi ćemo naše korake razmotriti. Pošto vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku u skladu sa Ustavom, kao premijer ne mislim da bi bilo moralno ili normalno da predložim uvođenje bilo kakvih sankcija protiv rukovdostva RS ili njenog predsednika", objasnio je Vučić.

Istovremeno je poručio da je spreman da snosi sve posledice koje bi takva odluka izazvala.

Promene dobra, nasilje lošša strana Petog oktobra

Bilo je i dobrih i loših strana Petog oktobra, rekao je Vučić, dodajući da je dobro što je došlo do promena, ali da nasilje svakako nije bilo dobro.

"Za razliku od mnogih za koje danas vidim da su se svrstavali, valjda dokazujući lojalnost sebi, jer su svi bezgrešni, pokušaću da budem objektivan i da kažem da su se 5. oktobra desile neke stvari koje su morale da se dogode, i neke koje nisu smele da se dogode. Moralo je da se dogodi da Srbija izađe iz međunarodne izolacije i to je bila važna tekovina, a nije smelo da se dogodi da sve što su generacije građana stvarale, radile i pravile bude opljačkano i uništeno u nekoliko godina posle 5. oktobra", rekao je Vučić.

To ima svojih dobrih i svojih loših strana, ocenio je, dodajući: "Čini mi se da je to nešto oko čega bi se svako ko je objektivan, a ne ostrašćen, mogao lako saglasiti."

Naravno, kako je primetio, bilo je i nasilja koje je nedopustivo, a to je za nas Srbe, nažalost, u različitim istorijskim okvirima, bilo gotovo uobičajeno.

"Ono što nije bilo dobro, to je skrivanje tog nasilja i linčovanje pojedinih novinara i urednika i to na silu skrivanja nasilja, što i danas čine od javnog servisa do mnogih drugih, koji namerno te slike izbegavaju i to po svaku cenu. Valjda se stide svoje uloge posle toga i prećutkivanja istine o onome što se zbivalo", naveo je Vučić.

Zaključio je da je Peti oktobar imao i svoje dobre strane u promenama koje su se dogodile.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво