Izabrana nova predsednica Skupštine

Prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednica GO SPS-a, novi je predsednik Skupštine Srbije.

Slavica Đukić Dejanović rođena je 4. jula 1951. godine u Rači Kragujevačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Direktor je Klinike za psihijatriju u Kragujevcu, prodekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, potpredsednik Udruženja psihijatara Srbije, član Predsedništva Udruženja za sudsku psihijatriju Srbije.
Bila je ministar za brigu o porodici u takozvanoj Prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine.

Predsednik je Okružnog odbora SPS Šumadijskog okruga, član Izvršnog odbora GO SPS, potpredsednik GO SPS.

U dva mandata je bila narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije,i u dva mandata savezni poslanik.

Svi predsednici Skupštine Srbije

Na čelu srpske skupštine do sada su, tokom 17 godina postojanja višestranačja u Srbiji, bili predstavnici iz redova SPS-a, DSS-a, GSS-a, G17 plus, SRS-a i DS-a.

Na funkciji prvog čoveka srpskog parlamenta od 11. janaura 1991. godine bio je Slobodan Unković iz SPS-a, koga je 5. maja iste godine zamenio stranački kolega Aleksandar Bakočević.

U drugom sazivu, 28. januara 1993. godine za predsednika je izabran, takođe, socijalista Zoran Lilić, koga je 29. maja zamenio Zoran Aranđelović iz redova iste stranke.

Skupštinom je u trećem i četvrtom sazivu opet rukovodio socijalista Dragan Tomić i to u dva mandata, od 1. februara 1994. godine i od 3. decembra 1997. godine, sve do 25. oktobra 2000. godine, kada je skupština raspuštrena.

U petom skupštinskom sazivu za predsednika je 22. januara 2001. godine izabran Dragan Maršićanin iz redova DSS-a, koga je 6. decembra te godine zamenila jedina žena predsednik Skupštine Srbije, a kasnije i vršilac dužnosti predsednika Republike Nataša Mićić iz GSS-a.

Tu funkciju obavljala je do ponovnog raspuštanja skupštine u novembru 2003. godine, kada su usledili vanredni parlamentarni izbori, 28. decembra.

U Skupštini Srbije 4. februara 2004. za predsednika je ponovo izabran predstavnik DSS-a Dragan Maršićanin koji je na tom mestu bio samo mesec dana, do 3. marta.

Tada je podneo ostavku na tu dužnost, jer je izabran za ministra privrede u Vladi Srbije.

Njega je 4. marta 2004. godine zamenio Predrag Marković iz G17 plus, koji je na toj funkciji ostao do 21. januara 2007. godine.

Tomislav Nikolić iz SRS-a na mestu predsednika zadržao se najkraće - izabran je 8. maja, a ostavku je podneo 13. maja 2007. godine.

Oliver Dulić iz DS-a izabran je 23. maja prošle godine i dužnost predsednika obavljao do 25. juna ove godine, kada je konstituisan novi saziv parlamenta.

Povezane vesti:

Sednica parlamenta

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво