Švedski premijer pohvalio razvoj Srbije

Stefan Leven doputovao je u zvaničnu posetu Beogradu, što je prva poseta jednog švedskog premijera Srbiji posle više od četiri decenije. U izjavi za RTS kaže da je došao u Srbiju da bi pohvalio razvoj koji je naša zemlja učinila i naglasio da je Švedska podržavala i podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Švedskog premijera na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle čega su prošetali Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom.

U izjavi za RTS, švedski premijer se zahvalio na dobrodošlici istakavši da želi da pohvali napredak Srbije i njen cilj da postane članica Evropske unije. 

"Obećao sa premijeru Vučiću da ću doći, srećan sam jer naše zemlje imaju odlične odnose", rekao je Leven.

Podsetio je da Švedska i Srbija već imaju snažne privredne odnose. "Već 80 švedskih kompanija radi u Srbiji i naš izvoz je dvostruko veći od srpskog izvoza u Švedsku. Radićemo na unapređenju te saradnje", rekao je Leven.

On je naglasio da će se sarađivati i po pitanju migranata i izbegličke krize, gde je Srbija, kako je istakao, preuzela ogromnu odgovornost.

"Jako je dobro što Srbija i premijer Vučić paze i na to da razvijaju dobre odnose u susedstvu, što je jako dobro za Evropu", rekao je Leven.

Prema njegovim rečima, Švedska je podržavala Srbiju od prvog dana na putu evropskih integracija i još je podržava.

"Srećni smo što su otvorena dva poglavlja, znam za ambiciju da se zatvore sva poglavlja narednih godina i mi podržavamo taj napredak", kazao je predsednik švedske vlade. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Stefanu Levenu na poseti Beogradu, posebno zbog toga što mu srpska prestonica nije usputna stanica.

"Pokazao je da je veliki prijatelj naše zemlje. Švedska podržava Srbiju na evropskom putu i očekujemo veći dolazak švedskih investitora kako bi povećali našu trgovinsku razmenu", rekao je Vučić.

"Mi smo zahvalni Švedskoj na brojnim donacijama, računamo da nam švedski prijatelji mogu pomoći u pravljenju što boljih odnosa u regionu", naveo je srpski premijer. 

Vučić je rekao da bi dolazak švedskih kompanija i nas učinio marljivijim baš kao što su i oni. 

"Želimo da učimo od njih i dolaskom takve vrste odgovornosti i ozbiljnosti, istovremeno bismo i sebe menjali", rekao je Vučić.

Švedskom premijeru smo pokazali Kalemegdan i deo naše istorije a verujem da ćemo moći da mu pokažemo i deo naše budućnosti koliko već sutra, istako je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da Srbija ima prijatelje kao što je Švedska i dodao da je ta zemlja svoje probleme uvek rešavala na miran način i da nam je i takva podrška dobrodošla. 

"Nama su danas najpotrebniji mir i stabilnost i ako to budemo imali za druge stvari se ne plašim. Mi ćemo sa našim prijateljima te stvari rešavati", rekao je Vučić.  

Leven i Vučić su večeras prošetali Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom,  a društvo su im pravili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović...

Visokog gosta iz Švedske vodič Turističke organizacije Beograda Simonida Popović upoznala je sa istorijom i značajem Beogradske tvrđave.

Kod fontane "Borba" na Kalemegdanu priređen je i kraći kulturno-umetnički program. Ansambl Kolo izveo je splet narodnih igara i otpevao pesmu "Ovo je Srbija".

Dvojica premijera potom su prošetala Knez Mihailovom ulicom gde su ih građani spontano pozdravljali, a šetnju su završili u kafiću "Informbiro". 

Švedski premijer će sutra imati zvanične razgovore sa Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Glavne teme biće evropske integracije Srbije i, pre svega, ekonomska saradnja dve zemlje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво