Joksimović: Otvaranje poglavlja je znak investitorima

Danas očekivano otvaranje poglavlja vezanih za vladavinu prava znak je da je Srbija prepoznata kao ozbiljan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ocenila je srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Investitorima je to znak da je Srbija poželjno mesto za nova ulaganja, ističe ministarka.

Joksimovićeva je istakla da investitori tragaju za novim ulaganjima i vide Srbiju kao mesto za investicije.

"Otvaranje poglavlja koja se tiču vladavine prava je jasan znak da je Srbija poželjno mesto i za nova ulaganja, da smo jedan važan stepen reformi već uradili i zato došli do otvaranja poglavlja", rekla je Joksimovićeva.

Istakla je da će Srbija tokom pregovora dodatno unaprediti vladavinu prava i uslove i ambijent za investicije.

"A to", kako je podvukla, "bukvalno znači i za svakog građanina Srbije boljitak u budućnosti, da će reforma pravosuđa morati da bude snažnija, da sudski predmeti neće moći da leže u fiokama godinama a postupci da traju unedogled".

To znači, navela je ministarka za evropske integracije, da će "zapošljavanje u javnom sektoru morati da bude transparentnije, da će morati na efikasniji način da bude suzbijana korupcija, posebno u segmentima zdravstva, prosvete, lokalne samouprave, carine, svuda tamo gde se građani najviše suočavaju s korupcijom".

Tu, zaključila je ona, spadaju i položaj manjina i sloboda medija, naglasivši da će to biti signal investitorima, a što znači nova ulaganja i radna mesta.

Snažna podrška SAD evropskom putu Srbije

Govoreći o sastanku Aleksandra Vučića s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, Joksimovićeva je rekla da je premijeru preneta snažna i kontinuirana podrška SAD Srbiji na evropskom putu i podrška za otvaranje poglavlja 23. i 24.

Navela je da je to rezultat i činjenice da je "Srbija odgovornom i istinski posvećenom politikom stekla važne partnere u svetu".

"Naravno, imamo puno prijatelja i u Evropskoj uniji, ali ovaj signal jasno pokazuje da Srbija vodi odgovornu politiku koja vodi računa o odnosima ne samo Srbije već i celog regiona", istakla je Joksimovićeva.

Dodala je da je "srpski premijer potvrdio svoju posvećenost odnosima i u regionu i da će svakako tu aktivnu, iskrenu politiku Srbija nastaviti da vodi".

Ocenila je da je to "veoma važno i za srpske građane, jer su građani svesni koliko je napetih situacija i turbulencija i u samoj Evropskoj uniji i širom sveta".

Bilateralna pitanja odvojiti od procesa pregovora sa EU 

Joksimović je i naglasila i da će o bilateralnim pitanjima sa Hrvatskom biti vođeni posebni, odvojeni razgovori jer su to dva posebna pravna institucionalna okvira. 

Povodom nagoveštaja da bi primedbe Zagreba ipak možda u poslednji čas mogle zaustaviti otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, Joksimovićeva je novinarima rekla da je srpska strana uvek spremna za razgovor i za analizu prilika, ali smatra da bilateralne stvari nemaju mesta u pregovaračkom procesu sa EU koji poznaje jasne postupke i merila.

Naglasila je da su bilateralni dogovori odvojena stvar, o čemu svedoči i nedavna deklaracija koju su potpisali srpski i hrvatski zvaničnici na najvišem nivou.

Ta izjava potvrđuje da se bilateralna pitanja moraju rešavati i da će se sigurno biti rešavana u obostranom kontaktu, a evropske procedure i pravila su posebna, dodala je Joksimovićeva.

Smatram da je to dobro i zbog budućnost "da bi se znalo u kom polju se igra i kakva su pravila", rekla je ministarka za evrointegracije.

U izvorima srpske delegacije u Briselu ranije rečeno da je Hrvatska uoči otvaranja poglavlja od Srbije tražila da se izjasni o primeni zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine, ali da Srbija to neće činiti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво