Joksimović: Radimo uprkos političkom usporavanju integracija

Ministarka Jadranka Joksimović ocenila je da odluka Evropske unije da ne otvori poglavlja sa Srbijom, i to u trenutku kada se sa Crnom Gorom i sa Turskom otvaraju nova poglavlja, predstavlja širu političku poruku koja znači da se Srbija usporava na evropskom putu.

Jadranka Joksimović ističe da je Beograd ukazivao namogućnost da poglavlja ne budu otvorena, iako se, dodaje, nadao do poslednjeg dana da je otvaranje poglavlja moguće do kraja holandskog predsedavanja Unijom.

Naglasila je da vest o neotvaranju poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU ne bi bila iznenađenje da se u međuvremenu nije promenio kontekst, odnosno da EU nije odlučila da otvori nova poglavlja sa Crnom Gorom i Turskom.

"Neotvaranje poglavlja sa Srbijom tumačimo kao jednu širu političku poruku usporavanja Srbije na putu evrointegracija", rekla je Joksomovićeva i ponovila da "da bismo razumeli da postoji neka nedovoljna koordinacija zbog svih dešavanja u EU u ovom trenutku da je to urađeno sa svim zemljama u procesu".

Ovako, dodala je, mi se pitamo zbog čega je došlo do jedne vrste političkog usporavanja Srbije na putu evrointegracija.

Ministarka zadužena za evrointegracije kaže i da ovakva odluka neće skrenuti Srbiju sa puta evrointegracija niti njenog reformskog puta.

Naglasila je da su Vlada Srbije, građani koji su je podržali, kao i sam premijer, pokazali izuzetnu doslednost u ostvarivanju stabilnosti, saradnje u regionu, kao i u reformskim procesima u zemlji.

"Mi nećemo skrenuti sa evropskog puta ali se pitamo šta je to što Srbija nije uradila i šta još može u proceduralnom smislu da se desi tokom slovačkog predsedavanja da bi se stvari promenile", rekla je Joksimovićeva.

U Briselu je ponovila da su evrointegracije deo unutrašnje razvojne politike Srbije, kao i da je to instrument koji će učiniti da vladavina prava, reforme ekonomije, investicije, budu u fokusu Vlade Srbije.

"Mnogo se priča o stanju vladavine prava, pa i u Srbiji. O ljudskim i manjinskim pravima, slobodi medija. A kada dođe do otvaranja poglavlja kroz koja ne samo da možete meriti šta ste u tim oblastima uradili, već kroz koja dajete dinamiku napretku u tom oblastima, onda dođe do usporavanja i ta se poglavlja ne otvaraju", navela je Joksimovićeva.

Građanima Srbije poručila je da treba da znaju da je Srbija stabilna i odgovorna zemlja na putu evrointegracija i da treba očekivati dobru dinamiku u nastavku njenog evrointegracionog procesa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво