Lazarević: Poglavlje 23 uskoro ponovo na dnevnom redu EU

Odlaganje odluke o poglavlju 23 nije mnogo loša vest jer je Slovačka koja sutra preuzima predsedavanje EU, najavila da će to pitanje biti na dnevnom redu već prvog narednog sastanka, kaže direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Nebojša Lazarević.

Lazarević je rekao novinarima i da je Srbija spremna za otvaranje još pet poglavlja, ali da se pre njih, u skladu sa strategijom proširenja EU, moraju prvo otvoriti poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim pravima i 24 koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost.

Otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom je odloženo pošto o tome nije postignuta saglasnost ni na današnjem sastanku radne grupe Saveta ministara EU za Zapadni Balkan. Otvaranje tog poglavlja pomereno je možda za jul ili septembar prevashodno zbog protivljenja Hrvatske.

Lazarević je ocenio i da bi za proces pristupanja Srbije najpovoljniji bio brz tok pregovora o istupanju Velike Britanije iz EU posle odluke na referendumu 23. juna.

Prema njegovim rečima, CEP je razradio tri moguća scenarija i da bi najnepovoljnije za Srbiju bilo da se u Britaniji produži politička nestabilnost i da do istupanja dođe posle dugih i bolnih pregovora.

"Taj scenario je loš za Srbiju jer bi se pažnja skrenula sa proširenja na igre sa Britanijom", rekao je Lazarević i dodao da takva situacija nije dobra ni za ekonomiju.

Ocenio je da bi u slučaju da Velika Britanija brzo pokrene postupak istupanja tehnički proces pregovora o članstvu Srbije mogao da teče bez većih problema i da se otvaraju poglavlja.

Dodao je i da bi u tom slučaju, pošto se završi procedura istupanja Britanije kroz oko dve godine, u EU mogli da zaključe da im je "potrebna brza pobeda" i da bi u tom slučaju Srbija i Crna Gora u kontekstu proširenja bile u povoljnom položaju.

Prema trećem scenariju, Britanija ne bi pokrenula proceduru izlaska, što bi moglo da uspori pristupanje Srbije ali bi se taj proces brzo vratio u normalu, rekao je Lazarević i dodao da je taj scenario najmanje verovatan.

U slučaju da Britanija ne pokrene proceduru postoji teorijska mogućnost da je članice izoluju, odnosno da joj na osnovu člana 7 Lisabonskog ugovora uskrate pravo glasa, rekao je Lazarević i dodao da je to komplikovan proces oko koga mora da se saglasi četiri petine članica.

Smatra da je verovatniji scenario da Britanija pokrene proceduru, pošto dobije novog premijera na jesen.

Lazarević je ocenio je da Škotska neće moći lako da izdejstvuje ostanak u EU jer će je blokirati članice EU koje inače ne prihvataju nezavisnost Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво