Bez konsenzusa za otvaranje poglavlja 23

Poglavlja 23 i 24 neće biti otvorena danas, iako su zvaničnici EU do poslednjeg trenutka pokušavali da do toga dođe, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Holandija se nadala da će moći da otvori ta poglavlja tokom svog predsedavanja EU, koje ističe danas, ali oko toga nije postignut konsenzus svih zemalja članica, izjavio je predstavnik holandskog predsedavanja za RTS.

Ambasadori zemalja članica su na svom sastanku danas ipak razgovarali o poglavljima 23 i 24, ali su samo konstatovali da zbog protivljenja Hrvatske, ali i Velike Britanije, uprkos ranijim najavama, neće biti moguće održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena ta poglavlja.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović u Briselu je izjavila da izostanak odluke o otvaranju poglavlja predstavlja nepotrebno usporavanje Srbije, koja je ispunila uslove, ali da to neće bitnije uticati na nastavak procesa.

Postizanje konsenzusa o tom pitanju biće od sutra posao Slovačke, koja u drugoj polovini godine predsedava EU. Slovački predstavnici su najavili da će otvaranje poglavlja sa Srbijom biti jedan od prioriteta njihovog predsedavanja u politici proširenja EU.

Članice EU pokušale su i u ponedeljak da postignu dogovor o otvaranju poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) zato što prvenstveno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković precizirao je juče da je reč o tri uslova koja se odnose na nadležnost za suđenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i saradnju s Haškim sudom.

Ambasadori Holandije, Slovačke i Nemačke u Srbiji izrazili su podršku nastavku procesa proširenja EU i nadu da će poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom "biti otvorena što pre".

Povodom neotvaranja poglavlja reagovao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Rekao je da je šokiran odlukom EU: "Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije."

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Mišščević ističe da je Beograd spreman da otvori poglavlja odmah, a da zavisi od dogovora država članica kada će to biti.

U Briselu danas EU otvara poglavlja 12 i 13 o bezbednosti hrane i ribarstvu sa Crnom Gorom, a sa Turskom poglavlje 33 o finansijama i budžetu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво