Zukorlić izabran za predsednika Odbora za obrazovanje

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izabran je za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Zukorlić je izabran na predlog liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeduje", a za njegovog zamenika izabran je Ljubiša Stojmirović iz Srpske napredne stranke.

Izbor Zukorlića obeležila je kratka polemika sa članicom odbora iz Demokratske stranke Aleksandrom Jerkov koja je rekla da će zatražiti od Agencije za borbu protiv korupcije mišljenje da li Zukorlić, kao vlasnik privatnog univerziteta u Novom Pazaru, može da bude predsednik Odbora koji ima direktan uticaj na Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova.

Zukorlić je odgovorio da nije vlasnik, već da je samo angažovan na univerzitetu u Novom Pazaru, te da nije očekivao da će neko nepravdu koja je načinjena tom univerzitetu koristiti kao adut u besmislene svrhe.

Jerkov je tokom rasprave rekla da Zukorlić, sve i da je najbolji kandidat na svetu, ne može da bude predsednik odbora, jer je vlasnik privatnog univerziteta koji godinama ne može da dobije akreditacije za šest od sedam departmana.

"Zato nikako ne treba da se nađete na čelu ovog odbora jer će to unazaditi proces akreditacije", navela je Jerkov i dodala da, čak i ako Zurkolić nije formalno vlasnik, izvesno je da je uključen u rad univerziteta.

On je rekao i da ne zna da li su problemi koje je imao univerzitet u nadležnosti odbora, da ga raduje ako jesu, ali da ne vidi da je uloga predsednika odbora toliko značajna, jer odbor sve odluke donosi glasanjem.

"Mislio sam da je problem koje je imao univerizitet, pa i veroučitelji koji su nam se pojavili za vreme vladavine DS, a to je greh Borisa Tadića, da DS sada želi da se oslobodi tog greha i nepravde koja je napravljena univerzitetu i tom delu zemlje, a nisam očekivao da to upotrebljavaju kao adut u besmislene svrhe", rekao je Zurkolić i dodao da je univerzitet formirao Zoran Đinđić, a da su ga demokrate kasnije rušile.

On je pozvao sve članove odbora, pa i iz DS-a, da glasaju za njega i pokažu političku i kulturološku širinu, a demokratama je poručio da se "izdignu iz mahalske priče da je neko zbog njega hodao sa policijom".

Član odbora iz pokreta "Dosta je bilo" Ratko Jankov naveo je da mu smeta da na čelo odbora dođe čovek koji je do pre nekoliko meseci bio svešteno lice.

Zukorlić je rekao da ne stoji ni argument o sveštenom licu, jer on to više nije.

"Do jednog trenutka sam bio muftija, od tog trenutka sam političar. Mislio sam, s ozbzirom na sve moje specifičnosti, da će i oni koji imaju naviku da budu protiv nečega u ovom slučaju imati pristojnosti i reć ida je ovo prilika da neko ko nije Srbin i poseduje sve osobine koje ima, bude na ovom mestu", rekao je Zurkolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво