Sastanak Vučića i Grabar Kitarović

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prvo su se susreli na mostu na Dunavu, a onda su u Dalju obišli rodnu kuću Milutina Milankovića. Srpski premijer i hrvatska predsednica zatim su prešli u Srbiju i posetili Donji Tavankut kod Subotice. Nakon toga su u Subotici potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

16.55 - Vučić i Grabar Kitarović potpisali u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.  

14.40 - Premijer Srbije i predsednica Hrvatske posetili su Donji Tavankut, mesto kod Subotice, u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati i Bunjevci. Sastali su se sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

13.30 - Posle više od jednog sata razgovora, završen sastanak sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Razgovori se nastavljaju u Srbiji. 

12.05 - Vučić i Grabar Kitarović sastali se sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u rodnoj kući Milutina Milankovića u Dalju. 

11.45 - Srpski premijer i hrvatska predsednica stigli u rodnu kuću srpskog naučnika Milutina Milankovića.

11.15 - Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović susreli se na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, na graničnom prelazu Bogojevo–Erdut, javlja reporter RTS-a.

Premijer Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posetili su, nakon susreta na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, rodnu kuću čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića u Dalju u Hrvatskoj, gde su dočekani s hlebom i solju.

Oni su razgledali stalnu postavku i modele Milankovićevog planetarijima, upisali se u knjigu utisaka, a potom otkrili bistu Milankovića.

Vučić i Grabar Kitarović sastali su se zatim sa predstavnicima srpske nacionalne manjine. U Milankovićevoj kući sačekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsednica Hrvatske i mandatar za sastav Vlade Srbije upisali su se u knjigu utisaka u Milankovićevoj kući uoči sastanka sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovde sa Aleksandrom Vučićem, kako bismo potcrtali važnost i bogatstvo naših manjina, napisala je Kolinda Grabar Kitarović u knjizi utisaka.

Kolinda Grabar Kitarović je navela da je Milanković bio veliki naučnik srpskog porekla, hrvatske domovine, cenjen širom sveta.

"Hrvatska je ponosna na njega. On može biti primer i mladim naraštajima, kako svojim naučnim radom, tako i životnim putem", napisala je predsednica Hrvatske.

Vučić je, primetivši da će zabeležiti utiske drugačije od uobičajenih, oficijelnih poruka, napisao da se nada da će Srbija i Hrvatska, pod okriljem Milankovićevog doma, izgraditi bolje odnose.

Predsednik srpske vlade je napisao da se osetio ponosnim i počastvovanim što je imao priliku da poseti dom jednog od najvećih Srba, koji je svojim znanjem zadivio ceo svet.

Napisao je i da je Milanković bio mostograditelj, da je pravio mostove u realnosti, ali i u duhovnom smislu.

"Nadam se da ćemo pod okriljem njegovog doma, uz prisustvo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, izgraditi bolje donose između Srbije i Hrvatske, srpskog i hrvatskog naroda", napisao je Vučić.

Predsednika srpske vlade i hrvatsku predsednicu pored Dunava dočekali su meštani, sa aplauzom i porukama da su zadovoljni što su oni danas tu.

U Dalju, inače, žive Srbi, Hrvati i Mađari, a Srbi su većinski narod.

Vučić i Grabar Kitarović su kasnije prešli u Srbiju u Donji Tavankut kod Subotice. Dočekani su aplauzom a potom su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i prisustvovali umetničkom programu kulturno-umetničkog društva HGU "Festival bunjevačkih pisama" i pevačke grupe "Kraljice Bodroga".

U prostorijama hrvatskog kulturno-prosvetnog društva "Matija Gubec" održali su sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a zatim nastaviti u Suboticu. Tamo su potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Današnji susret i taj dokument ocenjuju se i u srpskoj i u hrvatskoj političkoj javnosti kao istorijski, i kao značajan korak ka smanjivanju tenzija između zvaničnog Beograda i Zagreba i iskorak u pravcu bolje saradnje i rešavanja otvorenih pitanja.

Hrvatska agencija Hina je, najavljujući taj susret, saopštila da je reč o želji obe strane da se podvuče crta i krene napred u odnosima dveju država.

Deklaracija, kako se navodi, uključuje pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije.

Srpski premijer je uoči posete za HRT izjavio da potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja s hrvatskom predsednicom predstavlja "prvi korak u otopljavanju odnosa Hrvatske i Srbije".

"Mislim da smo postigli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjima za Srbiju i Hrvatsku. Treba da pokušamo više da razgovaramo jedni sa drugima, pokažemo veće poštovanje jedni prema drugima", rekao je Vučić. 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je za RTS da postoji iskrena volja obe strane da se krene u rešavanje otvorenih pitanja, kao i da srpski premijer Vučić i ona žele da njihov susret zaista bude istorijski.

"Ovo nije još jedan protokolaran susret. Nama nije cilj da se to samo zabeleži na papiru ili da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici da smo se sastali. Na kraju, sastanak sa Vučićem u ponedeljak nije podstakla međunarodna zajednica, već je motivisan obostranom željom da se načine konkretni koraci u približavanju dve države", rekla je predsednica Hrvatske.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво