Uspešna vojna saradnja SAD i Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš i načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD admiral Majkl Malin saglasni da je vojna saradnja dve države uspešna, uprkos složenim političkim odnosima Srbije i SAD.

Admiral Malin, koji predvodi visoku delegaciju vojske SAD, prvi je američki vojni zvaničnik tog ranga koji je u poseti Srbiji od 1951. godine.

Potpuno suprotni politički stavovi SAD i Srbije oko statusa Kosova i Metohije nisu bili prepreka, kako je zajednički ocenjeno, dobroj vojnoj saradnji. 

Ponoš je posle sastanka sa Malinom, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je konstatovano da je vojna saradnja bila uspešna u periodu kada politički odnosi država nisu bili dobri.

Admiral Malin je naveo da se u potpunosti složio sa Ponošem u vezi sa uspehom vojne saradnje i da ta saradnja nije bila samo na papiru, već se ogledala i u praksi.

Malin je istakao da je stabilnost regiona veoma važna, da treba da bude postignuta i održana a pozitivno je ocenio saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om kao i aktivnosti u programu Partnerstvo za mir.

Gledati u budućnost, ne u prošlost

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD je dodao i da je Vojska SAD izvukla pouke iz svih operacija koja je imala u prošlosti i da ih koristi ističući istovremeno da je jako važno "da ljudi gledaju u budućnost a ne da budu okrenuti prošlosti".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ponoš je precizirao da je sa Malinom razgovarao o političko bezbednosnoj saradnji u regionu u okviru koje je ukazano na potpuno različito viđenje budućnosti južne srpske pokrajine - Kosova i Metohije.

Ponoš je naveo i da, bez obzira na potpuno različite političke stavove oko Kosova i Metohije, "iznalazimo načine da sarađujemo, SAD kroz strukturu NATO, u kojoj ima veliki uticaj, a mi kroz činjenicu da se radi o južnoj srpskoj pokrajini".

Sa Malinom se razgovaralo i o mogućnosti nabavke opreme i naoružanja američkih proizvođača, pod istim uslovima kako to čini Vojska SAD.

Ponoš je podsetio i na veoma uspešno ostvarenu saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i ukazao na značaj uključivanje srpskih oficira u program vojnog obrazovanja i usavršavanja na američkim vojnim akademijama.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je izrazio očekivanje i da će se vojno-vojna saradnja dve vojske uskoro prerasti u vojno-civilnu, a potom i u civilno-civilnu saradnju.

Prema Malinovim rečima, sve aktivnosti u okviru vojne saradnje su "na stazi programa Partnerstvo za mir", a američka vojska je zainteresovana za intenziviranje međusobnih odnosa.

Malin je naveo da je prilikom saradnje značajno da Vojska Srbije dobije ona znanja koja želi Ponoš a ne ono što hoće SAD.

Pre sastanka sa Ponošem, delegaciji SAD priređen je svečani doček u Domu Garde u Topčideru.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво