Vučić za Rojters: Novi talas privatizacije posle izbora

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će, ukoliko pobedi na izborima, pokrenuti novi talas privatizacije državnih preduzeća koja su u gubicima.

Vučić je, u intervjuu Rojtersu, rekao da će učiniti sve što je potrebno da bi dobio "zeleno svetlo" Međunarodnog monetarnog fonda za svoju ekonomsku politiku.

Britanska agencija navodi da će, prema istraživanjima javnog mnjenja, Vučić obezbediti novi četvorogodišnji mandat na opštim izborima, kao i da su izbori sazvani dve godine pre redovnog održavanja pošto je "premijer ocenio da mu je novi mandat potreban da bi nastavio reforme i završio nedavno započete pregovore o ulasku Srbije u Evropsku uniju".

"Situacija je nešto bolja, ali ne dovoljno. Želimo da završimo proces privatizacije, ubrzamo privatne investicije i da, pre svega, podignemo preduzetnički duh kod ljudi", istakao je Vučić.

Premijer Srbije je dodao da će učiniti sve što je potrebno za pozitivan ishod kada se misija MMF-a, posle izbora, vrati radi sledeće revizije aranžmana.

"Bez pozitivne ocene MMF-a, bilo bi mi vrlo teško da budem premijer", rekao je Vučić za Rojters.

Britanska agencija podseća da je Međunarodni monetarni fond u svojoj poslednjoj, februarskoj reviziji o ispunjavanju uslova na koje se Srbija obavezala aranžmanom od 1,2 milijarde evra, pohvalio ekonomski program Beograda.

Međutim, Fond je takođe konstatovao da i dalje ostaju veliki izazovi u pogledu smanjenja preobimnog javnog sektora i restrukturiranja državnih preduzeća – gubitaša.

Vučićevi pokušaji da privatizuje velike državne kompanije, od kojih mnoge, uprkos velikim dugovima, povećavaju plate, imali su malo uspeha sve do ove nedelje, kada je kineska kompanija "Hestil" kupila srpsku železaru, ocenjuje Rojters.

Srbija je u decembru odbila kao previše niske sve ponude za preuzimanje većinskog udela u "Telekomu Srbija", što je, kako je Vučić kasnije rekao, odluka zbog koje žali.

Tri velike državne kompanije, vodeći kandidati za privatizaciju ili restrukturiranje su Telekom, rudarsko-topioničarski kompleks RTB "Bor" i rudnik uglja "Resavica", navodi Rojters, i dodaje da Vlada želi da izbegne mogući veliki gubitak radnih mesta.

"Telekom će biti mnogo lakši za rešavanje nego RTB 'Bor' i 'Resavica', ali ćemo se boriti i za 'Bor' i za 'Resavicu'", rekao je Vučić.

"'Resavica' će biti najteža za rešavanje. RTB 'Bor' neće biti lak, ali verujem da možemo uspeti u tome i uveren sam da RTB 'Bor' može biti vrlo uspešna kompanija, kao i da ćemo uspeti da spasemo i zadržimo najveći broj zaposlenih u 'Resavici'", istakao je srpski premijer u intervjuu za Rojters.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво