Potpisana Deklaracija o pomirenju DS i SPS

Lideri DS i SPS, Boris Tadić i Ivica Dačić, potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju njihovih stranaka, koje je ujedinila vizija Srbije, kao demokratske, slobodne, celovite, ekonomski i kulturno razvijene i socijalno pravedne zemlje.

"Deklaracija nije samo posvećena budućnosti, već i prošlosti, jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju. Želimo da stavimo tačku na politiku konfrontacija, koja ugrožava stabilnost zemlje", izjavio je predsednik demokratske stranke, Boris Tadić, koji je dodao da je ova Deklaracija otvorena za sve stranke koje žele da građani Srbije imaju bolji život.

Lider socijalista, Ivica Dačić rekao je da se "prošlost ne može promeniti, ali da se sadašnjost i budućnost može oblikovati i graditi tako da Srbija celovita, ekonomska i kulturno razvijena država".

Demokrate i socijaliste ujedinile su slične vizije Srbije, kao demokratske, slobodne i pravedne zemlje, pa su ovim političkim sporazumom ponudili "platformu nacionalnog pomirenja, koje će okupiti sve one kojima je istinski stalo do obnove, napretka i budućnosti svih građana Srbije".

Potpisivanju Deklaracije u sedištu DS-a u Krunskoj ulici prisustvovali su funkcioneri te stranke Bojan Pajtić, Marko Đurišić, Dragan Šutanovac i Dušan Petrović.

U delegaciji SPS-a bili su, pored Dačića, funkcioneri te partije Slavica Đukić-Dejanović, Žarko Obradović, Dušan Bajatović, Branko Ružić i Petar Škundrić koji je, zajedno sa savetnikom predsednika Srbije Trivom Inđićem, autor teksta političkog sporazuma.

Ideja o Deklaraciji o pomirenju pojavila se još tokom pregovora o formiranju vlade,  a zvanično je najavljena kada su demokrate i socijalisti potpisali koalicioni sporazum.

Reagovanja političkih partija

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je do pomirenja između Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije došlo mnogo pre potpisivanja Deklaracije o pomirenju - "kada su se dogovorili o podeli vlasti".

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić izjavila je da je političko pomirenje DS i SPS "pomirenje razdvojenih na Osmoj sednici" CK Saveza komunista Srbije.

Funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da potpisivanje Deklaracije o pomirenju demokrata i socijalista predstavlja "žalosnu lakrdiju" jer to nije nešto što interesuje građane Srbije.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da je Deklaracija o pomirenju "čudan dokument" i da on nema ništa protiv, ali ne zna kako će to prihvatiti neke demokrate.

Poslanik DSS Dragan Šormaz od lidera SPS Ivice Dačića zatražio je da odgovori da li je ta stranka promenila politiku prema Kosovu i Metohiji i raspoređivanju Euleksa posle današnjeg potpisivanja deklaracije o pomirenju sa DS.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je na sednici Glavnog odbora da potpisivanje Deklaracije o političkom pomirenju DS i SPS nije dobro za Srbiju.

Komentari političkih analitičara

Potpisana deklaracija je po oceni većine analitičara dobar potez za dve stranke, ali i za državu kojoj je potreban minimalan konsenzus oko najvažnijih pitanja.

Politički analitičar Milan Nikolić izjavio da je potpisivanjem Deklaracije na simboličan način završen politički sukob i otvoren put ka umirenju na domaćoj političkoj sceni. 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da potpisivanje deklaracije predstavlja "korak napred" u odnosima dve partije ali i u pravcu uspostavljanja nacionalnog političkog pomirenja.

Stanković smatra da je deklarcija "nešto čime se može politički dalje opravdati njihova saradnja u okviru Vlade Srbije" i pokušaj da se neutralizuju duboke ideološke i političke suprotnosti dve političke stranke u 90-tim godinama prošlog veka i nakon petooktobarskih promena, smatra Stanković.

Sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je to značajan politički potez jer je svakoj zemlji potreban minimalni konsenzus za određene ciljeve i vrednosti da bi država mogla da funkcioniše i da napreduje, kao i da je šteta što se tom sporazumu nije priključilo više stranaka.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво