Istraga protiv troje Srba u Prištini

Počinje istraga protiv troje Srba iz kosovske opštine Novo Brdo pred tužiocem Euleksa u Prištini. Trebalo bi da budu saslušani svedoci Haćiva Demali i Seljami Bećiri iz okoline Novog Brda. Osumnjičeni se terete za ratni zločin protiv civila.

Istraga protiv troje Srba iz kosovske opštine Novo Brdo počeće danas u Prištini pred tužiocem Euleksa.

Kako je najavljeno, trebalo bi da budu saslušani svedoci Haćiva Demali i Seljami Bećiri iz okoline Novog Brda.

Advokat osumnjičenog Slobodana Martinovića (53) Miodrag Brkljač rekao je za agenciju Beta da se pored njegovog klijenta, za isti zločin terete Srećko Martinović (57) i Svetlana Stojanović (42).

"Svima se stavlja na teret krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva po članu 142. Krivičnog zakonika bivše SFRJ, a međunarodni tužilac smatra da su prekršili Ženevsku konvenciju, što mi smatramo da je neodrživo", kazao je Brkljač.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni se terete da su oštećene od 17. do 22. aprila 1999. godine "podvrgli teškoj patnji i povredama, da su primenjivali mere zastrašivanja i terora tako što su oštećene lišili slobode i pretukli".

Slobodan Martinović je u pritvoru u Okružnom zatvoru u Prištini, Srećko Martinović je u Okružnom zatvoru u Gnjilanu, a Svetlana Stojanović je u ženskom zatvoru u Lipljanu. Svima je određen pritvor do mesec dana.

Pored njih, 24. septembra policija Euleksa uhapsila je i Dobrivoja Trajkovića iz Plavica i Srđana Filića iz Jasenovika u opštini Novo Brdo, pod istim optužbama.

Međutim, oni su nakon nekoliko dana pušteni iz pritvora, jer je ustanovljeno da je došlo do greške.

Nakon hapšenja, Srbi iz Novog Brda su u selu Bostane nekoliko dana protestovali zbog "neosnovanog hapšenja i prekomerne upotrebe sile".

Rodbina uhapšenih navodila je, kao dokaz da su optužbe lažne, to što je Srećko Martinović od 2000. godine radio za Kosovsku policiju i prošao sve bezbednosne provere, dok je Slobodan radio u UNMIK-ovoj opštini Novo Brdo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво