Polemika Vučića i Đurišića u Skupštini Srbije

Premijer Aleksandar Vučić obratio se poslaniku SDS-a Marku Đurišiću odgovorajući mu na optužbe koje je izneo tokom rasparave o izboru novog ministra odbrane u Skupštini Srbije. Đurišić je izbor ministra nazvao igrom i predstavom, koristeći priliku da kritikuje politiku koja je Vlada vodila u protekle dve godine.

"Učinilo mi se da se sve vreme šalite s nama i s kolegama poslanicima, da zbijate šale kako biste se dopali građanima, a sve što ste rekli je besmisleno, netačno i loše pročitano, pri čemu ste sami sebe ubedili u istinitost nečega što nema veze s realnošću", rekao je Vučić Đurišiću.

Odgovarajući taksativno na primedbe koje je izneo Đurišić, Vučić je najpre rekao da njegova primedba da nije prvi put da se ministar smenjuje zbog uvredljivih izjava na račun žena ne stoji, jer je činjenica da je prvi put da je neko smenjen zbog izjave.

"Kažete čekali smo dva meseca, a vas smo čekali 12 godina, pa nismo dočekali da se tako nešto desi, kažete 'gle čuda', a vaša čuda ne dočekasmo nikako, a i ono što jesmo bolje da nismo", primetio je premijer.

Na opasku Đurišića da je zemlji loše, poručio je "pa vi ste je doveli do bankrotstva".

"Rekli ste da nam treba rast od šest odsto, a kad ste vi to imali, 2009. možda kad ste imali minus četiri, imali ste najveći minus u Evropi i svetu. Pustite zato one kkoji su nas izvukli iz recesije da svoj posao rade, samo vi nemojte da ih omalovažavate", poručio je Vučić.

Na kritike Zakona o radu i da nema investitora, Vučić je naveo podatak da su investicije za 2015 dostigle 1,8 milijardi evra i to bez ijedne velike privatizacije, a na opasku da su svi u regionu uspešniji te da investitori hrle tamo, Vučić je rekao da "prvi do nas u regionu ima 420 miliona evra nivo investicija".

Odgovarajući na primedbu o ratnohuškačkim porukama iz Srbije i o tome da neko ovde hoće da ratuje, Vučić je upitao Đurišića u kom je to filmu gledao i ima li nesto protiv naše reakcije zbog nabavke balističkih raketa u okruženju.

"Za tako nesto Srbija mora imati odgovor, moja je poruka da će Srbija biti sigurna i bezbedna i bićemo u stanju da se odbranimo od svakoga ko na Srbiju krene, to je naša ustavna obaveza, a ne oni koji kažu hajde da se sklonimo. Nikoga ne izazivamo, nećemo sukobe, svuda šaljemo samo prijateljske poruke, ali nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava i da zemlji preti", poručio je V učić.

Dodao je da je "našim prijateljima u EU tražio da utiču na naše komšije da ne nabavljaju to naoružanje", te da, koliko zna, oni do sada nisu nabavili takve rakete.

"Kažete da smo se hvalili da smo pobedili NATO, ne... samo smo bili na strani svoje zemlje, nismo to nikad rekli, ja to nisam nikad rekao, a vi to samo ponavljate kao mantru i nemate druge ideje koje biste ponudili građanima: A tada sam bio na strani naroda koji je bio žrtva, nijedan zločin nisam počinio ja, nego oni koji su napadali ovu zemlju i ubijali naše ljude", poručio je Vučić.

Odgovarajući na primedbe o siromašenju penzinera, premijer je reklao da se nastavilo s politikom prethodnih vlasti penzija više ne bi ni bilo, , a ti ljudi, penzioneri, dodao je, znaju u kakvim je prilikama Srbija ostavljena.

"Govorili ste o helikopteru, kad ne znate šta ćete vi obavezno to izvučete. Ne znam šta da vam kažem, kažete da ministar odbrane izvrši istragu, pa vi to rušite naš sitem, da to radi izvršna vlast, da vodi istrage, doslovce ste to rekli, a time se bavi tužilaštvo", primetilo je premijer.

Kad je reč o primedbi na prisluškivanje, zapitao je Đurišića misli li na to kad su oni (DS) prisluškivali upravio Vučića i Nikolića.

"Mi to ne radimo, i nećemo da radimo nikada", poručio je Vučić.

O slobodi medija, dodao je, ne zna šta bi rekao, jer on je lično, kako je naveo, za zakon iz 1998, uputio građanima izvinjenje i platio njajveću mkogući cenu, a u njihovo su vreme (DS) zatvarali vlasnika Kurira a posle mu "nameštali" da kupi Politiku i Novosti.

Takvih slučajeva, dodao je, danas nema.

"Zato samo vi nemojte da nam govorite kada nijedna reč nije smela da se objavi protiv vas, a danas nema novina u kojima se ne objavljuju najveće gadosti o meni i mojoj porodici", naveo je Vučić.

Neefikasno sudstvo ste nam vi ostavili, primetio je, i dodao da mi i dalje "živimo u reformama koje ste vi proveli".

"Nismo mogli mogli ništa zbog stalnosti sudijske funkcije, ništa ne možemo da promenimo od onoga što ste nam ostavili, još nam držite pridike, i građani u to treba da poveruju. Super, vratite nas na vlast da vam vratimo minus četiri BDP".

Putevi i mostovi, kažete vi ste ih planirali i obezbedili investicije, a niste ni pet metara trotoara uspeli da uradite, "sve što ste dogovarali mi danas skupo plaćamo i skupe kamate plaćamo, poručio je premijer odgovarajući Đurišiću, navodeći podatak da je 2012. stepen završetkan radova bio 17 i devet odsto, a danas je 77 i 59 odsto.

"Mislim da je to ogromna razlika i da građani to vide, jer podatke ne možete da sakrijete. Treba zbog toga da se radujete ne može sve uvek da bude loše", primetio je Vučić.

Takođe, naveo je da su pogrešni podaci o većem izdvajanju novca za plate u Vojsci Srbije, i na kraju se našalio na temu "privremenosti" mandata novog ministra.

"Svi smo mi ovde privremeni, posebno vlada, samo su Tadić i Čeda večni".

Šef poslanika SDS, inače, nazvao je izbor novog ministra odbrane igrom i predstavom, navodeći da mu je drago što će aktuelni saziv parlamenta biti završen, što će građani uskoro na izbore, kada, siguran je, neće dati poverenje aktulenoj većini.

Raspravu je iskoristio i da kritikuje politiku koja je vođena u poslednje dve godine, rekao je i da je Srbija danas zemlja sa najmanjim rastom BDP-a u regionu, da su plate u regionu najniže u Srbiji, da se može govoriti o neefikasnosti sudstva, oslobađanju kriminalaca, neslobodi medija..

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво