Usvojene izmene Zakona o kulturi, ostaju nacionalne penzije

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o kulturi, kojima se ukida postojanje ustanova kulture od nacionalnog značaja, ali se ne ukidaju nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi, odnosno "nacionalne penzije". Usvojen Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, kao i Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje usvojio je juče amandmane na predlog Zakona o kulturi kojim je sprečeno ranije najavljivano ukidanje nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

Nakon apela premijera Aleksandra Vućića da se nacionalne penzije ne ukidaju, amandman su podneli predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Prethodno Odbor nije prihvatio amandmane opozicije kojim se predlagalo da se ta priznanja ne ukinu.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o obaveznom primerku publikacije. Time se definiše kategorija "akademski primerak" koja omogućava da se u mreži univerzitetskih biblioteka uvek i blagovremeno nađe najmanje jedan primerak neophodan za dalji stručni i naučni rad.

Poslanici su usvojili i Odluku o utvrđivanju Prostorno kulturno-istorijske celine Kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, kao i Odluku o utvrđivanju granica zaštićene okoline i mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine Gradsko jezgro "Sremskih Karlovaca", nepokretnog dobra od izuzetnog značaja. 

Usvojen zakon o imovini žrtava holokausta

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, a za sprovođenje tog zakona biće obezbeđena sredstva u budžetu Srbije počev od 2017. godine, odnosno 950.000 evra na nivou kalendarske godine na period od 25 godina.

Zakonom se uređuje postupak vraćanja imovine pripadnicima jevrejske zajednice koji nemaju pravne naslednike i organizacijama koje su u vreme kada im je oduzeta imovina bile u funkciji jevrejske zajednice. Prema tom propisu, zahtev za vraćanje imovine podnosiće jevrejska opština, a postupak vraćanja imovine poverava se Agenciji za restituciju koja u roku od šest meseci mora da donese rešenje po podnetom zahtevu.
U slučaju posebno složenih predmeta, rok je godinu dana od prijema zahteva.

Ako se zahtev usvoji, imovina osobe koja nema naslednika prenosi se u svojinu jevrejske opštine. "Ovakvo zakonsko rešenje je usvojeno imajući u vidu sproveden Holokaust i posebno težak položaj pripadnika jevrejske zajednice u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata zbog strahota Holokausta kada su žrtve pretrpele fizičke i emocionalne traume bez presedana", navodi se u obrazloženju zakona.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o uređenju sudova kojim je produžen rok da Visoki savet sudstva preuzme određene nadležnosti od Ministarstva pravde. Taj rok je produžen do 1. januara 2017. godine. Skupština je usvojla i izmene i dopune Zakona o prekršajima, čime se proširuje primena prekršajnog naloga na veći broj prekršaja.

Parlament je usvojio i Sporazum Vlade Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške.

Tumačenje člana Zakona o javnom informisanju i medijima 

Skupština Srbije usvojila je autentično tumačenja člana Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi se razrešile nejasnoće o načinu na koji se vlasništvao nad akcijama medija koji nisu privatizovani prenosi zaposlenima.

Prema tom tumačenju odredbe člana 142 Zakona treba razumeti tako da u postupku prenosa kapitala izdavača i medija zaposlenima bez naknade, zaposleni ostvaruju pravo na prenos kapitala za koji nije objavljen javni poziv za prodaju, na način da se prenos kapitala izvrši u celosti, bez ograničenja koji se odnosi na ukupnu nominalnu vrednost za svaku punu godinu radnog staža u radnom odnosu, ali najviše za 35 godina provedenih u radnom odnosu kod tog izdavača medija.

Predlog za donošenje autentičog tumačenja podnela je poslanica vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić.

U Predlogu koji je Aleksandra Tomić podnela ukazano je da postoje nedoumice oko toga šta se smatra adekvatnom primenom odredbi ovog zakona koje se odnose na prenos kapitala bez naknade zaposlenima.

Kako je navedeno, nedoumice su izazvale više od 10 konkretnih spornih prenosa vlasništva u praksi, među kojima je i slučaj Regionalne RTV Vranje, u čijem je slučaju pokrenut upravni spor.Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je da se autentično tumačenje donese po hitnom postupku kako bi se sprečile štetne posledice do kojih mogu da dovedu nedoumice u primeni navedenih odredbi. 

Pomoć osobama s invaliditetom 

Skupština Srbije usvojila je dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, čime je omogućeno osobama sa invaliditetom da potpisuju isprave pečatom koji sadrži podatke o ličnom identitetu ili pečatom sa ugraviranim potpisom. 

"Suština ovog zakona jeste da se u svakodnevnom životu osobe sa invaliditetom, koje, zbog prirode svoje invalidnosti, telesnih ili senzornih oštećenja ili bolesti... ne mogu da koriste osnovno ljudsko pravo, odnosno svoj potpis, to pravo bude omogućeno", kazao je ranije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je obrazlažući pred poslanicima dopune Zakona ocenio da ovaj propis može bitno da popravi kvalitet života osoba sa invaliditetom.

Vulin je rekao da je omogućeno da se sačuva postojeći pravni okvir, a da se obezbedi i posebnost za osobe sa invaliditetom.

Dopunama je omogućeno da organi javne vlasti budu zaduženi da u postupcima, pored potpisivanja isprava na način uređen posebnim propisom, osobi sa invaliditetom koja ima trajne posledice telesnog ili senzornog oštećenja ili bolesti, omogući da se potpišu uz pomoć pečata koji sadrži podatke o ličnom identitetu ili uz pomoć pečata sa ugraviranim potpisom. 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво