Vučić završio učešće na forumu, predlaže "Davos" u Beogradu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je izvršnom direktoru Svetskog ekonomskog foruma Filipu Rezleru da taj prestižni forum organizuje u Beogradu regionalni skup o unapređenju preduzetničkog duha i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu. Vučić i predsednik kompanije "Majkrosoft" Žan-Filip Kurtoa razgovarali su u Davosu o planovima za nastavak partnerstva.

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je Filipu Rezleru na gostoprimstvu tokom učešća na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, i uputio mu poziv da poseti Srbiju i ispita mogućnost organizovanja važnih panela, kako o migrantskoj krizi, tako i o onome što je za Srbiju najvažnije.

A to je, kako je saopštila Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije, da organizuje regionalni skup na temu "Unapređenje preduzetničkog duha i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu". 

Premijer Vučić i predsednik kompanije "Majkrosoft" Žan-Filip Kurtoa razgovarali su u Davosu o planovima za buduću strategiju partnerstva te kompanije i Srbije, mogućnostima podsticanja razvoja preduzetničkog duha u našoj zemlji, i velikoj ulozi koju IT industrija ima u razvoju i podsticanju ekonomije u današnjem digitalnom svetu.

"Razmenom iskustava i ideja o tome kako uspešno voditi digitalnu transformaciju Srbije možemo da povećamo efikasnost rada i smanjimo troškove, a uz realizaciju strateških ciljeva Vlade", istakao je premijer Vučić, saopštio je "Majkrosoft".

Kurtoa je naglasio stratešku posvećenost kompanije u podršci koju pruža Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, a koja se odnosi na sve oblasti iz domena informacionih tehnologija. 

Ta posvećenost je posebno vidljiva kroz istraživanja koja se sprovode još od 2005. godine u "Majkrosoftovom" razvojnom centru Srbije, kao jedinom istraživačkom i razvojnom centru te kompanije u jugoistočnoj Evropi.

Imajući u vidu da je na ovogodišnjem forumu glavna tema "Četvrta industrijska revolucija", kompanija "Majkrosoft" je najavila donaciju od milijardu dolara za razvoj globalnih projekata za javnu dobrobit, saopšteno je iz Vlade.

"Srpska vlada je prepoznala priliku za rast i razvijanje srpske ekonomije kroz ulaganja u informacione tehnologije, otvarajući vrata novim tehnološkim kompanijama i podržavanjem novih IT inicijativa, slanjem pozitivnih signala međunarodnim kompanijama da dovedu svoje poslovanje u Srbiju", izjavio je i Željko Vujinović, generalni direktor "Majkrosofta" u Srbiji i Crnoj Gori, povodom sastanka predsednika te kompanije sa srpskim premijerom.

"Ovo se u potpunosti poklapa sa posvećenošću 'Majkrosofta' Srbiji – još pre 10 godina otvorili smo Razvojni centar u Beogradu, koji danas zapošljava više od 250 mladih IT eksperata. I danas nastavljamo da budemo jedan od najpouzdanijih i najposvećenijih partnera Srbiji u njenom prosperitetu", dodao je Vujinović. 

Neke od konkretnih tema o kojima se govorilo na sastanku jeste i plan "Majkrosofta Srbija" da investira u obrazovanje, kako bi se pružila podrška široj strategiji razvoja IT edukacije u Srbiji. 

Investicije koje "Majkrosoft" predlaže u Srbiji, kako bi pomogao Vladi u njenim inicijativama u obrazovanju, odnose se na pilot-projekat "Učionica budućnosti". 

Koncept je osmišljen kao idealno okruženje za učenje u više od deset škola širom Srbije, gde bi se obezbedila vrhunska infrastruktura konekcija u učionicama, čvrsto povezana sa produktivnim alatima za e-učenje, poput Office 365, Yammer, i drugih. Glavna tema ovogodišnjeg foruma je "Četvrta industrijska revolucija". 

Na početku Foruma "Majkrosoft" je najavio donaciju klaud (cloud) tehnologija u vrednosti od milijardu dolara, za više od 70.000 neprofitnih organizacija i univerzitetskih istraživanja širom sveta, tokom naredne tri godine, navodi se u saopštenju "Majkrosofta".   

Premijer Vučić je prisustvovao jutros neformalnom okupljanju svetskih lidera na panelu pod nazivom "Kako odgovoriti na humanitarnu krizu". 

Na ovom skupu su, pored ostalih, učestvovali visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini, direktorka MMF-a Kristin Lagard, direktor Svetske banke Džim Jong Kim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijerka Norveške Erna Sulberg, generalni sekretar UN Ban Kimun, ministar finansija Finske Aleksander Stub, predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, kao i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Број коментара 92

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво