Vučić: Mogući vanredni parlamentarni izbori

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da još nema konačne odluke o vanrednim parlamentarnim izborima, ali da je ta opcija moguća. Vučić je rekao će 2016. godina biti neuporedivo lakša i uspešnija nego prethodne dve, ali da nas očekuje još mnogo napora, truda, rada reformi. Ukoliko se postigne dogovor sa kineskim HBIS-om, rast BDP-a će u ovoj godini premašiti 2,5 odsto, kaže premijer.

Aleksandar Vučić je najavio, na konferenciji za novinare u vili "Bokeljka", mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u ovoj godini, ali je napomenuo da postoji samo jedan razlog da ih ne bude – eventualno usporavanje reformi.

Podvukao je da vanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak, kao i da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.

Vučić je rekao da zvižduci na utakmici vaterpolo prvenstva nisu razlog za raspisivanje izbora, da su takva tumačenja smešna, a kao jedini razlog zbog kojeg ne bi raspisao izbore naveo je da bi možda nakratko prekinuli reforme.

Premijer je dodao i da, ukoliko bi bila veća rekonstrukciju Vlade, što bi želeo da učini, to bi se pretvorilo u "mučenje" u narednih godinu dana i da bi svi rekli da je to loša vlada.

On je rekao da je potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta Vlade, a da će odluku o tome da li su novi izbori potrebni doneti i u konsultacijama sa predsednikom države i članovima Glavnog odbora SNS-a.

"Svako normalan uvek želi i svežu krv i da to funkcioniše kao tim, a ne da imate mnogo slobodnih strelaca. Sve to ako želite da promenite i napravite još nešto efikasnije i izađete s planom i programom do 2020, kada očekujemo da završimo sve obaveze u vezi sa ulaskom u EU, onda je moguće da imamo izbore", kazao je premijer. 

Ali, dodao je Vučić, ne kažem da je ta odluka doneta, postoje i neki drugi razlozi. Jedini razlog zbog kojeg ne mogu sa sigurnošću da kažem da ću to apsolutno učiniti jeste da vidimo da li bi na bilo koji način to moglo da nas zaustavi 15 ili mesec dana u našim ekonomskim reformama. Svi ostali razlozi su 'za'", rekao je Vučić. 

Upitan šta je razlog za izbore kad kao premijer ima veliku podršku u parlamentu i može da donese svaku političku odluku, Vučić je odgovorio da "politika nikako nije matematika" i da oni koji tako misle prave veliku grešku.

"Politika je život, moral, rad, psihologija, atmosfera, nikad nije matematika", rekao je Vučić i dodao da su izbori potrebni kad je atmosfera u društvu takva da ne možete da grabite napred, ako ste nezadovoljni, ako vladi treba sveže krvi.

Kako je rekao, Miloševićevi radikali su imali gotovo tri četvrtine poslaničkih mandata u Skupštini, čime su imali legalitet, ali da nisu imali legitimitet i da su zato i izgubili. On je naveo da zato ne želi da bude premijer ni sa 26 odsto podrške u narodu.

Vučić je rekao i da vanrednim izborima nikako ne želi da ugrozi četvrtu reviziju MMF-a, koja je najavljena za mart i da je to jedan od razloga zašto odluka još nije doneta.

"Ni za živu glavu ne želim da ugrozim reviziju MMF-a u martu", rekao je Vučić. "Nećemo da odustajemo od teških mera bez obzira na to gde se i kakvi izbori održavaju, i to je velika razlika između ove i svih ostalih vlada. Oni su nas doveli do bankrotstva ne samo kupovinom socijalnog mira već i glasova pred izbore", rekao je Vučić.

"A šta smo uradili s Telekomom, što sad nemamo kupca za manjinski deo ili bilo šta, zato što imamo 22 posto što pripada građanima. I šta sad da radimo, kako da vam platimo po 5.000 dinara. Izmislili su budalaštinu da bi dobili nečije glasove pred izbore", rekao je Vučić. 

Predsednik Vlade je istakao i da, ukoliko ne dobije poverenje građana na izborima, neće više "opterećivati" stranku koju vodi.

"Biću član, ali ne na njenom čelu. Ne interesuju me te stranačke stvari, već šta je dobro za Srbiju", rekao je Vučić. On je na komentar da želi da raspiše izbore jer istraživanja pokazuju da će mu 2018. opasti rejting, poželeo opoziciji "sve najbolje".

"Vidim da se sastaju i oni koji ne misle isto. To je u redu i to je dozvoljeno. Što se tiče procenata glasova, računao sam. Pre neki dan šef Pokrajinske vlade je rekao da ima 20 odsto u Vojvodini. Šešelj je rekao da ima 20 odsto u Srbiji, što znači da ima 22-23 odsto u Vojvodini, koja mu je najjače uporište. Čanak ima 15 odsto, to je 58 odsto, socijalisti deset, to je 70 odsto i kada dodamo Tadića, Radulovića i Čedu, to je 80 odsto i Mađare oko osam odsto, nama ostaje malo da budemo iznad cenzusa", završio je računicu premijer.

Želim im mnogo uspeha i da im se to ostvari, rekao je Vučić i konstatovao da su svaki izbori demokratska utakmica u kojoj uživa.

"Ne plašim se gubitka vlasti. Radio sam pošteno, nikada nisam ukrao ništa. Da li sam grešio – jesam, živ sam čovek, ali nisam rekao nijednu nepristojnost, niti brukao zemlju nigde u poslednjih godinu i po. Na narodu je da proceni hoće li da glasa za plan i program ili nešto drugo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će ministar odbrane Bratislav Gašić ostati na tom mestu do parlamentarnih izbora, ako ih bude, ili će biti smenjen u januaru, kako je najavio, premijer je rekao da on drži svoju reč i da će ispuniti obećanje. 

Tri ključna cilja pred Vladom Srbije 

Premijer je rekao su pred Vladom Srbije u ovoj godini tri ključna cilja. To su, prema njegovim rečima, očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i regionu i napredak ekonomije uz povećanje investicija kao najvažniji cilj.   

"Imamo ne lake odnose u regionu, ne lake odnose u Evropi, komplikovane odnose u svetu, i Srbija mora da sačuva mir stabilnost i da omogući uslove za dalji razvoj", rekao je Vučić.

Najavio je da početkom marta u Beograd dolazi potpredsedenik Svetske banke, tokom godine i predsednik, a sve u vezi sa reformom javnih preduzeća, koja podrazumeva "Elektroprivredu", "Puteve Srbije", "Koridore", "Železnicu" i "Srbijagas".

"Oni tu nisu izvanredno zadovoljni, ali nisu ni nezadovoljni", naveo je Vučić dodajući da je Srbija uostalom do sada privatizovala 83 od 100 preduzeća predviđenih tim programom.

Vučić je rekao da je za nastavak ekonomskih reformi važno doneti krovni Zakon o platama u narednom periodu. "To ne možemo da uradimo lako, jer imamo nagoveštaj da Ustavni sud nije sasvim saglasan sa svim odredbama", rekao je Vučić.

Premijer Srbije najavio je da će od iduće nedelje početi sa obilaskom škola i domova zdravlja u Srbiji koje će biti obnovljene.

Vučić je rekao da je planirano da tokom ove godine obiđe oko 1.000 škola i domova zdravlja širom Srbije, koje će Vlada u manjoj ili većoj meri obnoviti.

Vučić je podvukao da nije reč samo o farbanju i krečenju, što je vrlo važno, imajući u vidu stanje školskih toaleta.

"Pokušaćemo da sprovedemo obnovu, da ljudi vide gde i kako država, kada ima novca, može da potroši i na ozbiljan način pokaže domaćinsko ponašanje", poručio je Vučić.

Uz dogovor s HBIS-om u maju, rast BSP-a 2,5 odsto

Premijer Vučić je izjavio da ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom HBIS u vezi sa "Železarom Smederevo" bude zaključen u maju, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

"Pregovori s kineskim HBIS-om su od najvećeg strateškog značaja za Srbiju, i ja se nadam da do kraja maja možemo da očekujemo zaključenje dogovora", rekao je Vučić na konferenciji za štampu pre novogodišnjeg prijema.

Premijer je poručio da ukoliko Vlada uspe u tome, rast u ovoj godini će biti i veći od 2,5 odsto, što bi, prema njegovim rečima, bilo ogromno iznenađenje.

"To bi značilo da 2017. možemo da računamo na rast veći od četiri odsto, što bi osetio svaki građanin, a to nam je potrebno i da ubrzano pristižemo zemlje EU", rekao je Vučić.

Vučić je najavio dolazak novih kompanija u Srbiju u prvih šest meseci, koje će zaposliti 12.000 ljudi.

Takođe, dodao je, Vlada je već u ovoj godini odvojila u budžetu 1,5 milijardi za podsticanje preduzetništva, što je, kako je primetio, tri puta više nego u prethodnoj godini.

"Spremni da odvojimo još pola milijarde, i time podstičemo preduzetništvo", rekao je.

Govoreći o dobrim rezultatima do sada, premijer je pomenuo smanjenje docnje u otplati kredita i veću kreditnu aktivnost.

Takođe, dodao je, u januaru je već uplaćena u budžet 13,1 milijarda dinara od operatora.

"'Telekom Srbija', 'Telenor' i 'Vip' uplatili su taj novac za digitalni frekvencijski spektar. Obično je nemoguće da u januaru budete u suficitu, ali uspeli smo da taj mesec bude stabilan i da imamo i značajan suficit iako je to jedan od najtežih meseci u godini", rekao je Vučić. Kada je reč o turizmu, on je rekao da se očekuje napredak.

"Sa vaučerima ćemo odmah krenuti i sa privlačenjem svih gostiju iz sveta. Imaćemo mnogo više da ponudimo", uveren je on, ističući da u toj oblasti očekuje rast veći od 12-13 odsto.

Otvaranje Prokopa pre 27. januara

Premijer Srbije najavio je da će železnička stanica Prokop biti otvorena za desetak dana, ali svakako pre Savindana, 27. januara.

“"Mnogi nisu verovali, ali mi ćemo kao što smo i obećali otvoriti Prokop dan pre Savindana"”, kazao je Vučić. 

Vučić je kazao da će sada voz od Beograda do Novog Sada kretati sa Prokopa.

"“Odmah ćemo krenuti i u drugu fazu Prokopa, gde imamo ideju i za šoping mol i za hotele i želimo da to bude jedno od najlepših mesta"”, kazao je Vučić.

Naveo je da će za nekoliko dana početi i niz infrastrukturnih radova i najavio da će “ići da razbije neki domaći penušavac o kamen” kada bude počeli radovi na probijanju poslednjeg tunela na Koridoru 11. 

Do kraja godine privatizacija Aerodroma "Nikola Tesla"

Premijer je najavio da očekuje da do kraja godine bude završena privatizacija Aerodroma "Nikola Tesla", bez obzira na to koji model bude odabran.

Vučić je rekao da se radi na izboru privatizacionog savetnika, jer šest kompanija koje su se javile, nisu bile zadovoljne provizijom i tražile su više novca.

"Sada ćemo direktno pregovarati i tražićemo najbolje", naglasio je premijer.

Vučić je ocenio da su velike šanse da se dobije dobra cena za koncesiju beogradskog aerodroma, na šta je uticalo i dobro poslovanje nacionalnog avio-prevoznika, kompanije "Er Srbija", čiji je to matični aerodrom.

Vučić je najavio da su ranije bile procene da bi za koncesiju aerodroma moglo da se dobije 100 miliona evra, a da bi sada bilo moguće da se dostigne cena i od 500 miliona evra.  

Srbija simbol stabilnosti na celom Balkanu

Srbija je ne samo sidro, već i simbol stabilnosti na celom Balkanu, ocenio je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na činjenicu što u poslednjih godinu i po nijedan suzavac u Srbiji nije ispaljen, što nije bilo nemira.

"Ponosan sam na podatak da je Srbija postala ne samo sidro, već simbol stabilnosti na Balkanu. Svi u svetu to tako vide“", poručio je Vučić.

Ako sebe malo promenimo i shvatimo da malo više zavisi od rada nego od ogovaranja, možemo mnogo da promenimo, a dok sebe ne promenimo nećemo moći ništa da radimo, primetio je Vučić dodajući da se u Srbiji pridaje veći značaj na manje važne teme nego na bitne stvari.

Navodeći da je upravo govorio o ekonomskim podacima, a da zna da se to neće naći ni u jednom listu, pomenuo je da se u prethodnom periodu govorilo o lažnim stanovima Siniše Malog, a da niko nije rekao ništa kada se dokazalo da je laž, kao i što je bio slučaj o lažnoj reklami SNS-a na EP u vaterpolu ili njegovom navodnom odlasku u Dubai.

"Tako su govorili da će, ako nestanu tajkuni, Srbija propasti, a Srbija beleži rast u svakoj važnoj oblasti", podvukao je Vučić.

Premijer je rekao da će Vlada Srbije na vreme poslati Haškom tribunalu izveštaj o aktivnostima koje preduzima u slučaju troje članova Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje Tribunala. 

U privatizaciji medija nije bilo pljačke

Predsednik Vlade Srbije ocenio je danas da ima najbolji mogući odnos prema medijima i da novinari uvek mogu da mu postavljaju pitanja o čemu žele.

"Imam najbolji mogući odnos prema vama. Tražim samo da mislim svojom glavom", kazao je Vučić upitan kako ocenjuje svoj odnos prema medijima, naročito kada uzme u obzir deo iz izveštaja Evropske komisije koji govori da u Srbiji sloboda medija nije na zadovoljavajućem nivou.

Upitan o današnjem protestu Uduruženja novinara Srbije, koje je zatražilo da se zaposlenima u medijima omogući da postanu vlasnici medija koji nisu dobili novog vlasnika u procesu privatizacije, Vučić je kazao da ne zna o čemu je reč i upitao: "Šta smo sad pogrešili?"

"Ne znam šta se u tehničkom smislu dešava sa Tanjugom, ali ako ti ljudi mogu da rade i da dobiju posao na bilo koji drugi način, onda super, ja bih bio veoma zadovoljan", izjavio je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje šta se dešava s Tanjugom, rekao da je to pitanje "rešavanja zaposlenih".

"To su dobri profesionalci. Žao mi je što se niko nije javio za privatizaciju. Ako ima neki drugi način, to je uvek dobro, ali to mora da bude u skladu sa zakonom", poručio je Vučić.

Upitan da li država mora još nešto da uradi u vezi sa Tanjugom, Vučić je odgovorio da misli da ne mora, ali da ga ne drže za reč.

"Oko para sasvim sigurno ne, što je za mene najvažnije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je zadovoljan radom ministra kulture Ivana Tasovca kada je reč o privatizaciji medija, Vučić je rekao da to nije lak posao, ali da je zadovoljan što u tom procesu nije bilo pljačke i otimačine "kao što je bilo u periodu kada se delilo sve i svašta". 

Posle konferencije održan je i koktel za predstavnike medija na kojem je roštilj i vino služio lično premijer. 

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво