Tadić: Vlada ostaje do kraja mandata

Vlada Srbije će ispuniti svoj puni mandat i spremna je i na nepopularne poteze kako bi sanirala posledice nedalekovide politike prethodnih vlada, rekao predsednik Srbije Boris Tadić. Sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem postignut viši stepen saglasnosti, ali mogućnost ulaska te stranke u vladu je "mnogo daleko", rekao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će sadašnja Vlada Srbije ispuniti svoj puni mandat, i dodao da očekuje da će u narednom periodu i neke opozicione stranke shvatiti da su ciljevi, koje kabinet Mirka Cvetkovića nastoji da ostvari, od vitalnog značaja za sve građane.

Tadić je, u intervjuu nedeljniku NIN, istakao da je sadašnja vlada spremna i na nepopularne poteze kako bi sanirala posledice nedalekovide politike prethodnih vlada, i izrazio uverenje da će do kraja njenog mandata biti ostvaren osetan ekonomski napredak i nabolje promenjen kvalitet života u Srbiji.

"Ubeđen sam da ćemo uspeti da stabilizujemo javne finansije do kraja mandata ove vlade, ubeđen sam da će javna administracija biti takve veličine i takvog kapaciteta da neće biti opterećenje za privredu", rekao je Tadić.

Predsednik je dodao da će zasigurno u mandatu ove vlade početi proizvodnja "Fijatovih" vozila u Kragujevcu, da će biti završen proces vizne liberalizacije, da će biti završen Koridor 10 i nekoliko velikih mostova.

Veliki napredak predsednik Tadić očekuje i na polju energetike, i najavljuje da će, u roku od pet do sedam godina, Srbija, očekivanim investicijama između tri i šest milijardi evra u energetskom sektoru i izgradnjom gasovoda "Južni tok", postati energetsko čvorište regiona.

"Čak i da Srbija dotle ne uđe u EU to će potpuno izmeniti kvalitet života u našoj zemlji", rekao je Tadić.

Odgovarajići na pitanje o mogućnostima saradnje vladajuće koalicije sa opozicionim strankama, Tadić je rekao da je sa liderom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem postigao viši stepen saglasnosti o perspektivama Srbije, ali da je mogućnost ulaska te stranke u vladu "mnogo daleko".

Breme prošlosti nije dozvolilo očekivani tempo reformi

Tadić je dodao da je imao kontakt i sa liderom Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem, ali je odbacio mogućnost da Demokratska stranka i naprednjaci zajedno budu u narednoj vladi.

"Da li mračni i militantni radikali preko noći mogu da postanu umiveni demokratski evropejci, na njima je da pokušaju da dokažu, a to će morati da dokazuju još dugo vremena", rekao je Tadić.

Povodom devetogodišnjice petooktobarskih demokratskih promena, Tadić je rekao da "breme prošlosti" vladama koje su bile na čelu Srbije nakon 2000. godine nije dozvolilo da reforme sprovode tempom koji su građani očekivali.

"Demokratija u Srbiji traje samo devet godina, i ako neko misli da se mogu izlečiti svi poremećaji nastali prethodnih godina, vara se. Više vremena je potrebno da se iz neprava vratimo u pravo, nego obrnuto. Na nama je da taj proces ubrzamo", objasnio je Tadić.

Objašnjavajući politiku Vlade Srbije po pitanju Kosova i Metohije, Tadić je rekao da je Srbija miroljubivom politikom i međunarodno-pravnim inicijativama podigla svoj kredibilitet, a time i sposobnost da brani svoje interese.

"Veoma je važno da se i tema Kosova racionalizuje, da ne polarizuje srpsko stanovništvo, da nas ne uvodi u sukob sa susednim zemljama i narodima i da pokušamo da pronađemo miran, civilizovan i racionalan izlaz iz ove situacije", rekao je Tadić.

Povodom najnovijih slučajeva nasilja na ulicama Beograda i drugih gradova, Tadić je istakao da je Savet za nacionalnu bezbednost pre više od 15 meseci odlučio da se pokrene akcija protiv navijačkih grupa koje svojim delovanjem ugrožavaju nacionalnu bezbednost, ali da je samo pet odsto uhapšenih osuđeno.

Zato je, prema njegovim rečima, suštinska reforma pravosuđa pretpostavka uspešne borbe protiv nasilja, ali i svih drugih vidova kriminala.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво