Читај ми!

Vlada Srbije ukinula kontramere protiv Hrvatske, normalizovan promet na granici

Vlada Srbije je jednoglasno ukinula mere koje je preduzela kao odgovor na hrvatsku blokadu graničnih prelaza. Odluka je odmah stupila na snagu, a kamioni su počeli da prelaze granicu, javlja izveštač RTS-a. Srbija je kontramerama želela da zaštiti svoje interese i u tome je uspela, rekao je premijer Aleksandar Vučić obraćajući se članovima Vlade.

Sednicu Vlade na kojoj je doneta odluka da se ukinu kontramere sazvao je premijer Aleksandar Vučić nakon što je Hrvatska donela odluku da odblokira granice. Prvi kamioni sa hrvatskim tablicama prešli su posle 22 časa granične prelaze Batrovci i Šid.

Aleksandar Vučić je zahvalio ministrima u Vladi Srbije na tome što su se prethodnih dana iskreno i snažno borili za interese svoje zemlje. Kako je naveo, zemlja je bila u nešto težoj situaciji i zato je bila potrebna dodatna energija.

Vučić je naveo da to što je Hrvatska odustala od jednostranih mera protiv ekonomskih interesa Srbije ne smatra velikom pobedom Srbije, već pobedom razuma i budućnosti.

"Kao predsednik Vlade Srbije takvu odluku pozdravljam bez obzira na to kakvim su se motivima vodili", rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija merama želela da zaštiti svoje interese i da je u tome uspela. "Ponosan sam na građane Srbije koji su znali koliko je bilo važno da se zaštitimo", rekao je Vučić i istakao da su mere donele rezultat jer od danas svi građani mogu da putuju preko Hrvatske.

Prema njegovim rečima, Evropska unije je odigrala veliku ulogu u povlačenju odluke hrvatskih vlasti. "Mi smo se sve vreme pozivali na evropske zakone i pokazali su nam da vladavina prava nije prazna sintagma. Oni su se držali poštovanja ugovora koji je Srbija potpisala i zato smo mogli brzo da prisustvujemo otvaranju granica", ocenio je Vučić.

Da se nismo ponašali odgovorno, kako je naglasio, ne bismo imali podršku drugih zemalja, a kao zemlja koja nije članica dobili smo podršku gotovo svih u savremenom svetu, dok to nije dobila jedna članica Unije.

To, kako je dodao, pokazuje koliko je Vlada bila u pravu kada je verovala u pravno nadmetanje sa lošim političkim i izbornim porukama.

Naša ubedljivost i argumentacija mogla je da prođe zato što su ljudi iz EU želeli da poštuju zakone i vrednosti Unije, uveren je Vučić.

Regionalna stabilnost od značaja za Srbiju

Istakao je da je želja Srbije da ekonomski napredujemo, te je za nas vest juče bila kada smo pokazali prve "Mercedesove" autobuse proizvedene u Srbiji, koji pokazuju da možemo da idemo napred.

"Još mnogo takvih fabrika ćemo podići i ljude zaposliti. Za dva dana, otvorićemo jedan od najvećih investicionih projekata, koji će zaposliti mnogo ljudi, obnoviti posustalu građevinsku inicijativu u zemlji. To su stvari na koje treba da se orijentišemo", naveo je Vučić istakavši da je regionalna stabilnost za Srbiju od značaja.

Premijer je hrvatskim građanima i privrednicima poručio da su dobrodošli u Srbiji, te se izvinio što smo morali na dan i po da zaustavimo ulaz njihove robe.

"Sa Hrvatskom želimo najbolje odnose i daćemo sve od sebe da takve odnose u budućnosti izgradimo", podvukao je premijer.

Pozvao je da se ne unize oni koji su pogrešili donoseći mere protiv Srbije već da se tretiraju kao prijatelji i komšije. Pozvao je i da se ne odgovara na negativnu kampanju.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da ono što danas razlikuje Srbiju u odnosu na godine i decenije iza nas jeste to da je imala podršku EU i drugih partnera, što govori o ugledu koji Srbija ima.

"Bilo je nekih koji su sumnjali u ove odluke, ali želim da čestitam premijeru i svim kolegama što smo bili u stanju da, kada je Srbija bila ugrožena, smognemo hrabrosti da donesemo odluke koje su bile najbolje za Srbiju i pokazalo se da smo bili u pravu", rekao je Dačić.

Dodao je da je otvaranje granica i dobra vest za region jer je osnovni princip EU sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i biće od velikog podsticaja za stabilnost i ekonomski razvoj regiona.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво