Tadić: Ne lišavamo kosmetske Albance njihovih prava

Srbija nema ambicije da pitanje Kosova reši tako da Albanci u pokrajini budu lišeni legitimnih prava, izjavio Boris Tadić za ljubljanski list “Dnevnik”. Tadić je rekao da želi da uspostavi novu etapu u odnosima sa državama sa područja nekadašnje Jugoslavije, temeljene na pravednosti i evropskoj perspektivi.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija nema ambicije da pitanje Kosova i Metohije reši tako da Albanci u pokrajini budu lišeni legitimnih prava.

Predsednik Tadić je u intervjuu koji je ljubljanski list "Dnevnik" danas objavio, rekao da želi da uspostavi novu etapu u odnosima sa državama sa područja bivše Jugoslavije, temeljene na pravednosti i evropskoj perspektivi.

"Mislim da na probleme koji su nastali na području bivše Jugoslavije moramo gledati i kroz optiku pravednosti i u tome smo se (slovenački) predsednik Danilo Tirk i ja složili", rekao je Tadić koji je ove sedmice boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Ljubljani.

Tadić je, takođe, ocenio i da bi za Srbiju trebalo da važi načelo pravednosti koje Slovenija želi da ostvari u odnosima s Hrvatskom.

"Slovenija želi da reši granično pitanje sa Hrvatskom uz uvažavanje tog načela", rekao je Tadić, pojasnivši da misli na rešavanje problema jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Predsednik Tadić je podsetio da su "sporovi u ovom regionu tradicionalni, postoje između Slovenije i Hrvatske, Hrvatske i Srbije, Hrvatske i BiH, BiH i Srbije, Srbije i Albanaca na Kosovu, Srbije i Makedonije, Makedonije i Grčke, Makedonije i Bugarske."

Integracija regiona u EU omogućiće rešenje sporova 

"Jedini način da se to prevlada je nov pristup i celovito rešenje. To znači da bismo morali biti svi zajedno integrisani u Evropsku uniju, a istovremeno tražiti pragmatična rešenja", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je pozdravio slovenačku deblokadu hrvatskih pregovora o pristupanju EU i rešavanje graničnog spora arbitražom.

"Slovenija i Hrvatska sada rešavaju spor arbitražom i uz pomoć Evropske komisije, što je pametno. I sam bih želeo da na sličan način Srbija rešava spor u vezi sa granicom na Dunavu. Svi drugi pristupi su opasni jer fragmentiraju balkanski prostor i ne vode ka integraciji", ukazao je predsednik Srbije.

Tadić je dodao da je uveren da će se sve države u regionu jednom naći u EU kao "ambijentu u kojem žele živeti i rešavati svoje sporove", prenela je agencija HINA.

Tadić je o istim pitanjima govorio i u intervjuu za vodeći slovenački dnevnik "Delo", u kome je naglasio da bi "zaustavljanje procesa širenja EU bila katastrofa za budućnost Srbije, ali i same Unije".

Predsednik Srbije se osvrnuo i na odnose s Hrvatskom, rekavši kako se nada da će međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu biti povučene.

Tadić je takođe kritikovao vlasti u Hrvatskoj što koristeći "tajne optužnice" "obeshrabruju" Srbe za povratak u tu zemlju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво