Čitaj mi!

Dačić: Saradnja sa Palestinom je interes Srbije

Srbija ima jasan politički interes da razvija prijateljske odnose i saradnju sa Palestinom, zbog čega razmišljamo o otvaranju ambasade u Ramali“, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić nakon susreta sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom el Malikijem.

Na sastanku dvojice ministara spoljnih poslova potpisan je Memorandum o razumevanju i političkim konsultacijama.

El Maliki tvrdi da je današnji susret postavio temelje za nove odnose na osnovu starog prijateljstva.

"Ja sam optimista da je ovaj sastanak postavio temelje za dalju izgradnju odnosa koji su zasnovani na poverenjeu, poštovanju i starom prijateljstvu i solodarnosti", kaže ministar spoljnih poslova Palestine Maliki.

Zahvaljuje Srbiji što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2012. godine glasala za to da Palestina dobije status posmatračke države-nečlanice UN.

"Mnoge stvari vidimo istim očima, i postoje zajednički elementi koji treba da nas udruže da zajedno radimo", navodi El Maliki i najavljuje uspostavljanje zajedničkog komiteta, kako bi se produbili odnosi Srbije i Palestine.

I Ivica Dačić podseća na srdačne odnose bivše Jugoslavije i Palestine, Tita i Jasera Arafata.

Zahvaljuje palestinskim vlastima na korektnom i principijelnom odnosu prema problemu teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno problemu Kosova.

"Potrudićemo se da nastavimo sa koordinacijom i punim razumevanjem kada je reč o stavovima u međunarodnim odnosima", tvrdi Dačić i dodaje da se Srbija zalaže za to da sa Palestinom razvija ekonomske, trgovinske i kulturne odnose, da sa njom pravi mešovite komitete, da olakša vizni sistem, kao i za obnovu veza između univerziteta.

Naglašava da je Srbija u više istorijskih prilika bila u situaciji da pomaže Palestini i palestiskom narodu i da želi da se ta saradnja nastavi.

"Mirnovni proces mora obnoviti i zalažemo se na za mir na Bliskom istoku, do čega može dovesti samo dijalog Palestinaca i Izraelaca", zaključuje Dačić.

Takođe, u zvaničnu posetu Srbiji došao je i palestinski predsednik Abas na poziv Tomislava Nikolića. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 10. jun 2015, 07:43) - Световид [neregistrovani]

Палестина и Палестинци су нам увек били пријатељи.

Наравно да што пре треба отворити амбасаду у Палестини.
Палестинци су увек били коректни и пријатељски народ.

Упркос тешкој ситуацији Израелци и Палестинци сарађују, тргују, имају садржајне пословне односе, размењују радну снагу, упркос инцидентима и проблемима који ће се морати решити обостраним разумевањем.
И Палестинци и Ираелци и Срби имају тешку историју, па се можда упркос свему добро разумемо.

Србија треба да развија садржајне односе са свима!