Dačić: Saradnja sa Palestinom je interes Srbije

Srbija ima jasan politički interes da razvija prijateljske odnose i saradnju sa Palestinom, zbog čega razmišljamo o otvaranju ambasade u Ramali“, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić nakon susreta sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom el Malikijem.

Na sastanku dvojice ministara spoljnih poslova potpisan je Memorandum o razumevanju i političkim konsultacijama.

El Maliki tvrdi da je današnji susret postavio temelje za nove odnose na osnovu starog prijateljstva.

"Ja sam optimista da je ovaj sastanak postavio temelje za dalju izgradnju odnosa koji su zasnovani na poverenjeu, poštovanju i starom prijateljstvu i solodarnosti", kaže ministar spoljnih poslova Palestine Maliki.

Zahvaljuje Srbiji što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2012. godine glasala za to da Palestina dobije status posmatračke države-nečlanice UN.

"Mnoge stvari vidimo istim očima, i postoje zajednički elementi koji treba da nas udruže da zajedno radimo", navodi El Maliki i najavljuje uspostavljanje zajedničkog komiteta, kako bi se produbili odnosi Srbije i Palestine.

I Ivica Dačić podseća na srdačne odnose bivše Jugoslavije i Palestine, Tita i Jasera Arafata.

Zahvaljuje palestinskim vlastima na korektnom i principijelnom odnosu prema problemu teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno problemu Kosova.

"Potrudićemo se da nastavimo sa koordinacijom i punim razumevanjem kada je reč o stavovima u međunarodnim odnosima", tvrdi Dačić i dodaje da se Srbija zalaže za to da sa Palestinom razvija ekonomske, trgovinske i kulturne odnose, da sa njom pravi mešovite komitete, da olakša vizni sistem, kao i za obnovu veza između univerziteta.

Naglašava da je Srbija u više istorijskih prilika bila u situaciji da pomaže Palestini i palestiskom narodu i da želi da se ta saradnja nastavi.

"Mirnovni proces mora obnoviti i zalažemo se na za mir na Bliskom istoku, do čega može dovesti samo dijalog Palestinaca i Izraelaca", zaključuje Dačić.

Takođe, u zvaničnu posetu Srbiji došao je i palestinski predsednik Abas na poziv Tomislava Nikolića. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво