Ukidanje viza možda krajem decembra

Srbija je ispunila sve neophodne uslove pa se na beloj šengenskoj listi može naći već krajem decembra, ocenila analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer.

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Aleksandra Štiglmajer ocenila je da je Srbija, zajedno sa Makedonijom i Crnom Gorom, ispunila sve uslove i da se na beloj šengenskoj listi može naći već krajem decembra.

Prema njenim rečima, Srbija i Crna Gora ispunile su neophodne uslove za viznu liberalizaciju, iako je ostalo da ekspertska misija Evropske komisije to još potvrdi na terenu.

Verujemo da će Makedonija, Crna Gora i Srbija dobiti bezvizni režim, možda već i krajem decembra", izjavila je direktorka projekta ESI "Bela šengenska lista" za "Dojče vele".

Beograd sredinom oktobra očekuje još jednu posetu ekspertske misije Evropske Komisije koja će dati i konačnu procenu da li Srbija ispunjava uslove za belu šengensku listu.

Izvestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je za nemački radio da je Srbija na sigurnom putu da dobije bezvizni režim od 1. januara iduće godine.

"Srećna sam što mogu da kažem da će od 1. januara 2010. godine građani koji imaju nove biometrijske pasoše moći slobodno da putuju Evropom. Nadam se da na putu ispunjavanja tog cilja više neće biti prepreka. Krajnje je vreme da se to dogodi", rekla je Fajonova.

Posle izveštaja ekspertske misije Evropske Komisije i usvajanja izveštaja Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji, koji se očekuje u novembru, odluka o viznoj liberalizaciji za zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da bude doneta na zasedanju ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, koje je predviđeno za 1. decembar, podsetio je "Dojče vele".

Prema ranijim najavama, bezvizni režim trebalo bi da stupi na snagu od 1. januara iduće godine.

Potpredsednik Evropske Komisije Žak Baro istakao je da je došlo do napretka u svim preostalim obavezama Srbije, počev od saradnje sa Euleksom, preko pitanja izdavanja pasoša za građane sa Kosova, do saradnje u oblasti migracija i borbe protiv organizovanog kriminala.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво