Ban Kimun: Što pre formirati ZSO i sud za zločine OVK

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignuti sporazum o pravosuđu, i istakao da je jedno od ključnih preostalih pitanja uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

U redovnom tromesečnom izveštaju, koji je objavljen na sajtu UN, Ban Kimun je saopštio da sporazum o integrisanju pravosuđa na severu Kosova, postignut 9. februara, pokazuje da su obe strane posvećene primeni Briselskog sporazuma i nastavku dijaloga", prenosi Tanjug.

Beograd i Priština bi, kako je istakao, trebalo da preduzmu sve neophodne korake u cilju dosledne primene svih dosad postignutih dogovora.

Takođe je naveo da je od ključnog značaja da Beograd i Priština ostvare napredak u primeni onih odredbi Briselskog sporazuma koje još nisu rešene.

Ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ocenio je Ban i apelovao na političke lidere u Beogradu i Prištini da hitno pristupe rešavanju tog pitanja uz konsultovanje kosovskih Srba i njihovih političkih lidera, na čiji interes će, kako je naveo, direktno uticati stvaranje ZSO.

Konstatujući da su kosovske vlasti preduzele korake radi uspostavljanja Specijalnog suda koji će procesuirati dela proistekla iz nalaza Specijalnih istražnih jedinica EU, Ban je naglasio da su naredni koraci još važniji.

"Od suštinskog značaja je da sledeći koraci u procesu koji su ključni za budućnost Kosova, uslede brzo i ja pozivam političke lidere na Kosovu da udvostruče svoje napore u tom cilju", naveo je Ban.

Generalni sekretar je pozdravio "jasnu odlučnost koju je pokazala kosovska vlada u pravcu neophodnih ekonomskih reformi, poštovanju vladavine prava i angažovanja radi promovisanja poverenja među zajednicama na Kosovu", uprkos mnogim izazovima sa kojima se suočila u prvih sto dana.

Bezbednosna situacija na Kosovu je ostala stabilna, navodi se u saopštenju, premda postoje primeri nasilja kao što su bili protesti u Prištini i nekoliko nasilnih incidenata u Severnoj Mitrovici.

Iako konstatuje da opada broj potencijalno etnički motivisanih incidenata, Ban, međutim, upozorava na povećan broj napada na prazna imanja čiji su vlasnici pripadnici manjinskih grupa.

Najveća prepreka povratku raseljenih su i dalje nerešena imovinska prava, navodi se u dokumentu.

"Snažno apelujem na sve političke aktere na Kosovu da se uzdrže od upotrebe nasilja kao sredstva za postizanje političkih ciljeva i da svoje nesuglasice rešavaju mirnim putem", zaključio je generalni sekretar.

Ban je istakao i da treba nastaviti napore radi učvršćivanja stabilnosti na severu Kosova i da u tom cilju lokalni lideri na severu Kosova i kosovske vlasti treba konstruktivno da se angažuju na rešavanju sporova oko opštinskih budžeta i da obezbede kontinuiranu isporuku osnovnih usluga.

Generalni sekretar je pozdravio zajedničke napore policijskih službi nekoliko evropskih zemalja u saradnji sa Beogradom i Prištinom zbog zaustavljanja zabrinjavajućeg trenda ilegalne migracije sa Kosova.

S druge strane, upozorio je da treba "preduzeti dalje i dugoročne napore radi poboljšanja socioekonomskih uslova na Kosovu kao i rešavanja drugih uzroka nedavnog iseljavanja stanovništva".

Izveštaju generalnog sekretara pridodat je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku o aktivnostima Euleksa na Kosovu u istom periodu.

Izveštaj obuhvata period od 16. januara do 15. aprila 2015. godine, a objavljen je uoči sednice Saveta bezbednosti UN koja će biti održana 26. maja i na kojoj će taj dokument biti razmatran.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво