Читај ми!

Krajovska grupa – temelj bolje saradnje tri zemlje

Rumunski premijer Viktor Ponta najavio je formiranje "Krajovske grupe" koju će činiti Srbija, Bugarska i Rumunija, a premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će to biti od istorijskog značaja jer je reč o starteškoj teritoriji na jugoistoku Evrope.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Krajovi sa premijerima Rumunije i Bugarske, Viktorom Pontom i Bojkom Borisovom, sa kojima je razgovarao o infrastrukturnim projektima, saradnji u oblasti energetike i saobraćaja i formiranju "Krajovske grupe".

"Istorijska stvar – stvaramo Krajovsku grupu za zajednički nastup Srbije, Rumunije i Bugarske po svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima", napisao je premijer Srbije na svom Tviter nalogu.

Ponta je, na završnoj konferenciji za novinare, najavio formiranje "Krajovske grupe", čije su članice osnivači Rumunija, Srbija i Bugarska, saopštila je Vlada Srbije, prenosi Fonet.

Istakao je da je na današnjem sastanku postignut ovaj dogovor koji će predstavljati temelje bolje saradnje i promovisanja ekonomskih, socijalnih i političkih interesa tri zemlje.

Otvoreni smo i za druge zemlje Zapadnog Balkana, jer ujedinjeni možemo postići mnogo više, rekao je Ponta i naglasio da Rumunija pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

"Bugarska i Rumunija su osam godina članice Evropske unije i to je bila naša najvažnija odluka i najbolje političko rešenje. Zato podržavamo Srbiju da što pre postane član evropske porodice, jer je to najbolje za nju, ali i za naše dve zemlje", rekao je Ponta.

Rumunski premijer je naveo da želi da zajedno sa kolegama iz Bugarske i Srbije postavi temelje pojačane saradnje tri države.

"To bi mogla da bude 'Krajova grupa', baš kao Višegradska grupa - tri zemlje razmatraju, dele pozicije, imaju zajedničke projekte i uzajamno se pomažu", izjavio je Ponta po završetku trilateralnog sastanka u Krajovi, prenosi Ađerpres.

Znamo da je premijer Vučić odlučan da na ovom putu brzo napreduje i mi mu pružamo punu podršku, dodao je rumunski premijer.

Vučić je zahvalio rumunskom i bugarskom kolegi na podršci koju pružaju Srbiji na njenom evropskom putu. "Ja se nadam da već u junu možemo otvoriti prva poglavlja u našim pregovorima sa EU", rekao je premijer Srbije.

Istakao je da je sa dvojicom premijera razgovarao o saradnji u oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture.

"Smatramo da naše tri zemlje zajedno poput Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke u okviru Višegradske grupe, mogu na najbolji način da štite interese Rumunije, Bugarske i Srbije. Ako budemo istrajni, uveren sam da će formiranje Krajovske grupe biti od istorijskog značaja za sve tri zemlje", rekao je Vučić.

Borisov je rekao da je današnja tema – saradnja na infrastrukturnim projektima, od najvećeg značaja za sve tri zemlje.

"Želim da vidim auto-put Bukurešt–Sofija–Beograd što pre. Želim da vidim što pre i brže pruge koje će nas voditi ka Turskoj. Ovi projekti su dobri ne samo za naše tri zemlje, već i za celu Evropu", naglasio je Borisov.

Pozdravio je odluku o formiranju "Krajovske grupe" i istakao da je za Bugarsku Srbija najbolji komšija i da će bugarska vlada učiniti sve kako bi pomogla Srbiji da što pre završi pregovore i postane punopravna članica Evropske unije, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Vučić je najavio infrastrukturne projekte koji treba da budu započeti do kraja godine, poput puta Beograd–Vršac–Vatin do Temišvara. Do kraja naredne, očekuje da budu realizovani putni pravci od Beograda do Niša i od Pirota do granice sa Bugarskom.

Kako su preneli rumunski mediji, razgovaralo se o saradnji u oblasti energetike, saobraćaja i unutrašnjih poslova, digitalnoj agendi i projektima u okviru Strategije EU za Dunavski region.

U Krajovi se održava i zajednička sednica bugarske i rumunske Vlade, zbog čega su u delegacijama i brojni ministri, a na dnevnom redu su zajednički projekti dve zemlje, kao što su mostovi na Dunavu i novi granični prelazi.

Vučić: Odnosi tri zemlje nikad nisu bili bolji

Premijer Vučić je rekao da Srbija, Rumunija i Bugarska zajedničkim radom mogu da ostvare mnogo pobeda i dobrih projekata za svoje građane i da odnosi tri zemlje nikad u istoriji nisu bili bolji, prenosi Tanjug.

"Nikada u savremenoj istoriji nisu bili bliži i bolji odnosi Srbije i Rumunije i teško da smo nekad imali bliže i bolje odnose između Srbije i Bugarske", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Rumunije i Bugarske, Viktorom Pontom i Bojkom Borisovom.

Prema njegovim rečima, upravo Krajovska grupa, čije je formiranje najavljeno danas, dovoljan je dokaz dobrih odnosa.

Vučić je rekao da ima dobru saradnju sa premijerima Bugarske i Rumunije i da, što se Srbije tiče, neće biti nikakvih problema u budućem zajedničkom delovanju.

"Što se Srbije tiče, nema problema ni za potpisivanje sporazuma ni za buduće delovanje", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je prijateljstvo tri zemlje most za još bliže odnose svih građana i njihov bolji život i na teritoriji Rumunije, i na teritoriji Srbije, i na teritoriji Bugarske.

"U potpunosti smo otvoreni za svaku vrstu primedbe, za svaku vrstu rekacije, ali i za svaku vrstu zajedničkog sagledavanja eventualnih razlika", rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja o položaju manjina u Srbiji, rekao da Srbija ima veoma korektan odnos i da se u toj oblasti rukovodi evropskim normama i standardima, ali da je uvek moguće bolje.

"Mislim da imamo dobar odnos kao Vlada prema bugarskoj i rumunskoj manjini u Srbiji, ali sam siguran da uvek možemo da napravimo da to bude još bolje", rekao je Vučić i izrazio uverenje da ćemo u tom smislu imati podršku rumunskih i bugarskih prijatelja.

Povezivanje gasovodima prioritet

Povezivanje tri susedne zemlje gasovodima je prioritet. Razmatrani su svi gasni pravci koji moraju biti u skladu sa evropskim propisima.

Bugaski premijer je potvrdio da rade na pripremi svoje deonice gasovoda Sofija–Niš, a još nisu otpisali ni "Južni tok".

"Za nas je projekat 'Južni tok' zamrznut. Niko nas zvanično nije obavesto da je projekat obustavljen. Brodovi sa cevima za gasovod su još u Burgasu. Čim se situacija sa Ukrajinom stabilizuje i Rusiji ukinu sankcije, mi očekujemo da sa Briselom i ruskim partnerom ponovo razgovaramo o projektu", kaže Borisov.

Poštovanje manjina je obaveza svih zemlja. Čim se potpiše deklaracija o formiranju Krajovske grupe ubrzaće se realizacija dogovorenih poslova.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво