Reagovanja na presudu MSP

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da Srbija nema razloga da bude nezadovoljna odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je odbacio tužbe Srbije i Hrvatske za genocid. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nezadovoljan odlukom Suda.

Nikola Selaković je rekao da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojom su odbačene hrvatska tužba i srpska protivtužba za genocid, očekivana, prenosi Beta.

"Danas je završena jedna stranica u Međunarodnom sudu pravde kada je reč o epilozima o događajima na području bivše Jugoslavije. U postupku koji je vođen po tužbi Hrvatske protiv Srbije i kontratužbi Srbije protiv Hrvatske možemo reći da se manje-više dogodilo ono što smo očekivali. Taj rezultat je naizgled nerešen, ali nemamo razloga da budemo nezadovoljni", rekao je Selaković.

Kako je rekao, Sud je, odlučujući po tužbi Hrvatske protiv Srbije, utvrdio da nije bilo genocida Srbije. Ukazao je na to da je Sud, kada je reč o kontratužbi, takođe utvrdio identičnu činjenicu, ali uz nešto što takođe treba da bude razlog za naše veliko zadovoljstvo.

"Konstatujući da nije izvršen genocid nad krajiškim Srbima, Sud je prvi put opovrgao jednu tvrdnju koja je stalno iznošena od hrvatske strane, tvrdnju koja se provlačila i kroz Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, a to je da su krajiški Srbi – citiram njihovu tvrdnju, 'napustili Hrvatsku na poziv rukovodstva Srbije'", istakao je Selaković.

"Prvi put Međunarodni sud pravde je opovrgao takvu tvrdnju, rekavši da je odlazak Srba iz Hrvatske posledica vojne akcija 'Oluja', koja je bila namerno organizovana od strane hrvatskog vojnopolitičkog rukovodstva i čak upotrebio izraz – 'dizajerabl', dakle željeni odlazak Srba iz Hrvatske", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, prvi put da se tako nešto u međunarodnim pravnim instancama kvalifikuje – "Oluja", vojna akcija Republike Hrvatske usmerena na odlazak krajiških Srba sa njene teritorije.

Sud je pozdravio dobru volju Srbije da radi na planu otkrivanja nestalih lica i pozvao je obe strane na uzajamnu pomoć i saradnju u otklanjanju svih onih burnih posledica ratova od 1991. do 1995. godine, zaključio je Selaković.

Hrvatska nezadovoljna presudom

Ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić rekao je da je Hrvatska nezadovoljna odbijanjem tužbe protiv Srbije.  

"Kad sagledamo ono što je sud rekao, vidimo da je ponovo potvrđeno ono što smo oduvek tvrdili, a to je da je na Hrvatsku izvšrena agresija i da su je izvršile srpske snage, vojska JNA i, ono što je najvažnije, da je sve bilo vođeno i organizovano u Srbiji", rekao je hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić.

Miljenić je naglasio da je Hrvatska bila uverena, i da i danas smatra, da su počinjene stvari koje čine genocid, iako je standard dokazivanja genocida vrlo visok.

Prema njegovim rečima, zadovoljan je zbog toga što se pokazalo "šta se stvarno u Hrvatskoj dogodilo".

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije zadovoljna presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali je uvažava.

"Iz obrazloženja presude jasno je ko je bio agresor, a ko žrtva", navodi se u saopštenju Kolinde Grabar Kitarović, prenosi agencija Hina.

Sud je utvrdio da su na teritoriji Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA, ali da obim tih zločina nije dovoljan da se zločin proglasi genocidom, navodi Kolinda Grabar Kitarović.

Odlazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koja je odbila i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, ali da je pripremom tužbe, u čemu je i sam učestvovao, odrađen dug prema žrtvama.

Josipović je za Novu TV rekao da je "dobijena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima".

"Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko", ocenio je Josipović.

Smatra da su "neki od najstrašnijih zločina ispali iz računice, jer je Sud procenio da je Srbija vezana konvencijom od 1992. godine", prenosi Tanjug.

Kako je dodao, Sud je prilično jasno kod kontratužbe Srbije rekao da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti "Oluje". Komentarišući dalje odnose sa Srbijom, Josipović je rekao da se ne može odustati od traženja nestalih.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović kaže da Hrvatska nije zadovoljna odbijanjem hrvatske tužbe za genocid, ali jeste time što je Međunarodni sud pravde odbio srpsku protivtužbu.

"Hrvatska tužba je, nažalost, odbijena, ali je utvrđeno sve ono što znamo da se događalo, a to su teški ratni zločini i etničko čišćenje", istakao je Milanović u izjavi novinarima.

Naglasio je da je (od tih događaja) prošlo više od 20 godina i da je Hrvatska, kao članica EU, dobila rat i ima priliku da ide napred i gradi sadašnjost. Poručio je da od utvrđivanja sudbine nestalih i povratka kulturnog blaga neće odustati.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić kaže da se nada da je takva presuda jedna vrsta doprinosa da se završi istorijsko razdoblje i napreduje u boljem smeru, prenosi portal Indeks.

Predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko nije razočaran odbijanjem i hrvatske i srpske tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde i poručuje: "Idemo dalje".

Milorad Pupovac, lider Srpskog narodnog vijeća i narodni poslanik u Hrvatskom saboru, ocenio je da posle odluke Međunarodnog suda to pitanje više ne bi trebalo da ometa odnose dve države.

Pupovac je Tanjugu rekao da nije bilo osnova za hrvatsku tužbu protiv Srbije, jer genocid nije počinjen, a nije bilo osnova ni za protivtužbu Srbije protiv Hrvatske.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je da je odluka Međunarodnog suda pravde koji je odbio hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid i srpsku protivtužbu – logična i ispravna.

To je rezultat koji sam očekivao i koji su i mnogi stručnjaci očekivali, rekao je Varadi za Tanjug i naveo da se odluka suda ne bi smela tumačiti kao da je time utvrđeno da se ništa loše nije dogodilo za vreme devedesetih godina.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu bila očekivana.

"U osnovi je tako da je Hrvatska doživela veći neuspeh, jer je ona pokrenula tužbu, ali je Srbija prošla lošije, jer je Sud prihvatio više elemenata hrvatske tužbe nego srpske protivtužbe", izjavio je Puhovski za agenciju Beta.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво