Читај ми!

Antić: Za "Tamnavu" izabran najbolji ponuđač

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da tekst pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta", koji je objavio BIRN u ključnim segmentima, "ne odgovara istini" i da je na tenderu za ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava" izabran najbolji ponuđač.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na tenderu izabran ponuđač koji je dao najnižu cenu i najkraće rokove, kao i kompletnu dokumentaciju sa svim bankarskim garancijama o dobrom izvršenju posla, prenosi Beta.

"Podatak da je ponuda strane kompanije odbačena iz administrativnih razloga nije tačan, jer je reč o ponuđaču koji je dao tri puta veću cenu za ispumpavanje vode i to u formi neobavezujuće ponude, bez neophodne bankarske garancije i neophodne prateće dokumentacije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je dodalo da država i EPS nisu mogli da počnu ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava – Zapadno polje" jer je projekat finansirala Svetska banka, a da je kompletna tenderska procedura morala da bude usklađena s njihovim pravilima.

"Radilo se o otvorenom postupku, u kojem su javnim pozivom pozvane 42 kompanije da pošalju ponudu", kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, navodi se u saopštenju.

Ministar je naglasio da je za građane Srbije najznačajnije da se počelo s proizvodnjom uglja na tom kopu pet meseci pre inicijalnih procena, i da je za taj posao obezbeđena i prihvaćena najniža cena za ispumpavanje vode.

Antić je dodao da je dovođenje u pitanje ispravnosti tog posla deo "senzacionalističkog novinarstva", a da je pokušaj povezivanja direktora "Elektromreže Srbije" Nikole Petrovića s javnim nabavkama u preduzeću "Elektroprivreda Srbije" – "krajnje nekorektan i tendenciozan".

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je "Elektroprivreda Srbije" za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena "Kolubara" angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

Koordinator BIRN-a u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je da BIRN stoji iza svog teksta, za koji je rekao da je "100 odsto istinit".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво