Читај ми!

Dačić: Šešelj nije političko pitanje za Srbiju

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić smatra da povratak Vojislava Šešelja ne može da destabilizijue Srbiju.

"Neko ko je 11 godina u pritvoru bez presude ne može da bude, bar ne više, političko pitanje za Srbiju. On je danas samo humanitarni problem", istakao je Dačić u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu, prenosi Tanjug.

Na pitanje zašto Srbija još nije imenovala svog ambasadora u Hrvatskoj, Dačić je rekao da je nasledio stanje u kojem u desetak ambasada širom sveta Srbija nije imala ambasadore, među ostalima u SAD, Kini, Nemačkoj i Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, cilj srpskih vlasti je da do nove godine postave sve ambasadore, što znači da će u nekoliko sledećih nedelja biti imenovanja, među ostalima i ambasadora u Hrvatskoj, ali i generalnog konzula u Rijeci.

Od skore posete Hrvatskoj Dačić očekuje "da naše odnose nastavimo da gradimo ne na emocijama, koje su, bilo da su pozitivne ili negativne, po pravilu prepreka razumu, već da počnemo da prepoznajemo međusobne interese i dopustimo da oni budu temelj naših odnosa".

Na pitanje da li je Srbija nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina imala problema sa Briselom, Dačić je odgovorio da je bilo pitanja, ali da to ne podrazumeva automatski i sumnju.

"Verujem da je Srbija na njih dobro odgovorila, pre svega svojim jasnim opredeljenjem za EU, što je naš strateški cilj", dodao je Dačić.

"Predsednik Putin je došao u Beograd kao gost proslave 70. godišnjice oslobađanja Beograda jer je sovjetska Crvena armija, zajedno sa jugoslavenskim partizanima, učestvovala u okončanju nemačke okupacije i Beograda i mnogih drugih delova bivše zajedničke države. I to je sve", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nikakvog podteksta nije bilo u tome niti je Srbija pobrkala svoje prioritete, "gde je EU na prvom mestu".

"Put u EU neće biti brz"

Kad je reč o mogućnosti da bi, kako navodi hrvatski list, insistiranje Beograda na neuvođenju sankcija Rusiji moglo da uspori put Srbije prema EU, Dačić se osvrnuo na činjenicu da je Unija na pet godina zamrzla prijem novih članova.

"Shodno tome, put Srbije u EU svakako neće biti brz", rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je istakao, ono što može biti brzo jeste ispunjavanje svih obaveza koje donosi proces priključenja, uključujući proces usklađivanja spoljne politike Srbije sa evropskom.

"To ne znači da Srbija, koja je ekonomski i energetski vezana uz Rusiju, treba da prednjači u onome što je danas odnos Evrope prema Rusiji. Mi u tome jesmo i treba da budemo na začelju, vodeći računa o našim nacionalnim i ekonomskim interesima, a ne tuđim", poručio je Dačić.

Dačić je dodao da je jasno da Srbija nije neko ko je u stanju da uvede sankcije velikim državama poput Rusije ili bilo koje druge velike zemlje. "Baš zato osnova naše politike je trud da održimo dobre odnose sa svima i to tako što ćemo se truditi da budemo deo rešenja, a ne problema", naveo je Dačić.

Kad je reč o Ukrajini, Srbija priznaje teritorijalni integritet te zemlje i nudi da se iskustva iz pregovora s Prištinom iskoriste pri traženju kompromisa i rešenja, rekao je Dačić za Jutarnji list.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво